BLIJE/BURDAARD – De politie heeft vanacht meerdere mensen aangehouden in Blije en de mobiele eenheid ingezet in Burdaard.

Om de brandweer de branden te laten blussen kwam de M.E. in actie in beide plaatsen.

Burdaard:
De brandweer en politie zijn in de nacht van woensdag op donderdag ernstig belemmerd bij hun werkzaamheden toen zij een brand wilden blussen op de Wanswertdyk in Burdaard. Op deze weg was een stapel in brand gezet, vlakbij een grote heg. De dreiging bestond dat die heg ook vlam zou vatten, wat een gevaar voor de omgeving zou opleveren. Omdat de hulpverleningsdiensten met vuurwerk bekogeld werden en niet veilig hun werk konden doen, werd de Mobiele Eenheid ter ondersteuning opgeroepen.

In de eerste instantie leek het erop dat het vuur aardig aan het slinken was en werd besloten de brand gecontroleerd te laten branden. Niet veel later zag de politie dat het vuur weer opgestookt werd en de heg en de omgeving gevaar liepen. Hierop werd besloten de brandweer weer op te roepen om het vuur alsnog te doven. Aangezien er nog steeds met onder andere vuurwerk gegooid werd en de veiligheid van de brandweerlieden gewaarborgd moest worden, werd er voor gekozen om de toeschouwers door de Mobiele Eenheid op afstand te houden. Hierna kon de brand geblust worden en keerde de rust in het dorp terug.

Blije
De politie heeft nieuwjaarsochtend 18 inwoners van Blije in de leeftijd van 20 tot en met 34 jaar aangehouden, onder hen drie vrouwen. Op een kruispunt in het centrum van het dorp was een stapel afval in brand gestoken. De brand zorgde voor een gevaarlijke situatie en daarom besloot de brandweer over te gaan tot blussen. Toen de brandweer het dorp inreed, werd zwaar vuurwerk naar de brandweerwagen gegooid. De brandweer kon een goed signalement van de daders aan de politie doorgeven, waarop twee mannen later aangehouden konden worden. Nadat de brandweer het vuur geblust had en het dorp weer verlaten had, kwam een melding van een nieuwe brand binnen. De complete kruising in het centrum van het dorp was gebarricadeerd met een hek van gaas, stenen en een stuk dakgoot. Achter de barricade bevond zich een grote groep dorpelingen. De barricade en de groep mensen belemmerde de brandweer om bij het vuur te komen.

Hierop werd besloten de Mobiele Eenheid in te schakelen om de weg vrij te maken, zodat de brand geblust kon worden. De groep mensen werd diverse malen gevraagd om het centrum te verlaten. Hier werd geen gehoor aan gegeven. Nadat de brand geblust was, trok de Mobiele Eenheid zich terug. De groep mensen bleef echter in het centrum, barricadeerden de weg nogmaals en stichtte weer brand. Hierop werd geprobeerd de gehele groep aan te houden op basis van openlijke geweldpleging en overtreding van het, door de gemeente uitgevaardigde, samenscholingsverbod. Uiteindelijk werden bij deze actie 16 verdachten aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden de in totaal 18 verdachten voor nader onderzoek ingesloten. Velen van hen verkeerden onder invloed van alcohol.

De eerste 4 foto’s zijn genomen in Burdaard, de laatste 3 in Blije.

[zideo]zideo=6c4965526e513d3d&playzideo=6d5965616d31633d[/zideo]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan