LEEUWARDEN- De Meldkamer van de politie Fryslân gaat vanaf 8 juni actief twitteren via het account [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url].

Het is de eerste Meldkamer in Nederland die op deze manier burgers actief informeert over o.a gestolen voer- en vaartuigen, files en wegafsluitingen door bijvoorbeeld verkeersongevallen en spookrijders ook zullen er Burgernetacties op geplaatst worden.

Waarom twitter?
Twitter is de snelst groeiende sociale netwerksite van dit moment. Met een tweet kan de Meldkamer eenvoudig grote groepen mensen informeren. In met name heterdaadsituaties is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te vragen uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kan iedereen direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Twitter, laagdrempelig maar ook openbaar
Twitter is laagdrempelig. Met een tweet kunt u heel snel en simpel iets aan de politie melden. Verstuurt u een tweet aan de politie of replied u een politie-tweet, bedenk u dan goed dat u daarmee uw vertrouwelijke informatie wel wereldkundig maakt. Immers, tweets zijn openbaar en iedereen (met of zonder twitter-account) kan lezen welke informatie u aan de politie verstrekt.

Diverse manieren om informatie met de politie te delen
De politie vraagt u om uw vertrouwelijke informatie niet via twitter te verzenden. Er zijn diverse manieren om informatie met de politie te delen:

[bullets]Telefonisch informatie doorgeven? Belt u dan met 0900-8844 en geef uw tip aan de politie door. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.[/bullets]

[bullets]Per e-mail informatie doorgeven? Stuur een mail naar politie Fryslân via het contact-formulier. Mailt u naar aanleiding van een tweet, vermeld dit dan svp in het bericht[/bullets].

[bullets]Anoniem informatie doorgeven? Belt u dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.[/bullets]

[bullets]Met spoed iets doorgeven? Belt u dan met 1-1-2, dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken![/bullets]

Nieuwe media
De politie Fryslân maakt net als vele andere politiekorpsen in Nederland gebruik van nieuwe media. Sinds 25 maart 2009 heeft de Friese opsporingssite Dader Gezocht een eigen twitter-profiel, en twittert ze actief opsporingsberichtgeving. Aan de site is ook een youtube-kanaal gekoppeld. De persvoorlichters van de Friese politie twitteren sinds 16 februari 2010.

112Fryslan