LEEUWARDEN / DRONRIJP – Op dinsdag 9 februari 2016 werden in de vroege ochtenduren vijf inwoners van Leeuwarden en Dronrijp aangehouden en een inwoner van het Spaanse Alicante. Ze worden verdacht van grootschalige hennepteelt, de handel in hennep en witwassen. De verdachten werden in hun woonplaatsen aangehouden.

Onderzoek
De politie Noord Nederland heeft de afgelopen twee jaar in Drachten, Sneek en Heerenveen meerdere professionele hennepkwekerijen ontmanteld. Daarbij konden niet alle verdachten gelijk worden aangehouden. Eind vorig jaar werd in Franeker een soortgelijke kwekerij aangetroffen, wat leidde tot een onderzoek naar een criminele groepering uit Leeuwarden. Vandaag werden op vijftien locaties (in Leeuwarden, Dokkum, Sneek, Surhuisterveen en Dronrijp), zowel in woningen als bedrijfsloodsen, doorzoekingen gehouden. De invallen zijn gericht op het verzamelen van bewijs met betrekking tot hennep gerelateerde criminaliteit en het afpakken van geld en goederen die ze met deze strafbare activiteiten hebben verkregen.

Er is beslag gelegd op zes woningen, een garagebox, contant geld en ruim 20 bankrekeningen. Ook zijn er meerdere personenauto’s, bedrijfsauto’s, twee motorfietsen, twee boten met trailer, sieraden, gereedschap en enkele vrijwel nieuwe mountainbikes in beslag genomen. Tijdens de zoekingen werden in twee woningen vuurwapens veilig gesteld. In Surhuisterveen en Sneek werden nieuwe hennepkwekerijen aangetroffen. In Leeuwarden werd in een loods een hennepkwekerij en vele goederen bestemd voor de inrichting van hennepkwekerijen inbeslaggenomen en in een garagebox werden meerdere vuilniszakken met henneptoppen aangetroffen. De technische recherche doet op deze locaties uitgebreid sporenonderzoek. De verdachten zijn naar het politiebureau gebracht.

Aanpak hennepteelt in Noord-Nederland
Politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland pakken hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen de eigendommen in beslag worden genomen.

Overlast en Tips
Hennepkwekerijen leveren gevaar op voor de omgeving. Als illegaal stroom wordt afgetapt, is de kans op brand aanzienlijk. Ook water-, geluids- en stankoverlast zijn vormen van overlast die omwonenden van een hennepkwekerij kunnen ondervinden. Tips over een mogelijke hennepkwekerij kunnen altijd bij de politie gemeld worden via 0900-8844. Tips kunnen ook anoniem doorgegeven worden via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt bij de loods aan de Orionweg in Leeuwarden.

112Fryslan