FRYSLAN – De politie is zaterdagochtend ingeschakeld bij meer dan zestig aanrijdingen in Friesland, Groningen en Drenthe.

De Meldkamer Noord-Nederland handelde meer dan 60 aanrijdingen op de hoofdwegen in het noorden af. Om automobilisten te waarschuwen werd gebruik gemaakt van social media, de traditionele media en NL-Alert.

Afgesloten wegen

Zaterdagochtend rond zeven uur kwamen de eerste meldingen van aanrijdingen door de gladheid bij de Meldkamer Noord-Nederland binnen. Op diverse wegen raakten tientallen automobilisten en een aantal vrachtauto’s van de weg. Op de A7 bij Leek vielen daarbij twee zwaar gewonden.

Beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. De A7 tussen Leek en Groningen werd dan ook afgesloten voor alle verkeer. De A7 bij Bolsward werd eveneens afgesloten.

Een geschaarde vrachtwagen versperde daar de weg. Tenslotte werd ook de A28 tussen Groningen en Haren enige tijd afgesloten. De bergingsbedrijven konden op die manier veilig gestrande auto’s wegslepen en ook de strooiploegen van Rijkswaterstaat konden hun werk doen.

Inzet media en NL-Alert

Om weggebruikers te waarschuwen voor de gladheid werd gebruik gemaakt van social media en de traditionele media. Daarnaast werd door de Meldkamer Noord-Nederland NL-alert in gezet. Door middel van dit waarschuwingssysteem kregen mensen in Fryslân, Groningen en Drenthe een sms-bericht met daarin een waarschuwing om niet de weg op te gaan.

112Fryslan