FRYSLÂN – Door ijzel ontstonden vrijdagmiddag vele ongevallen en glijpartijen op voornamelijk de Friese snelwegen zoals de A32.

Het ging voornamelijk mis op de A32 van Heerenveen naar Leeuwarden en op de N31 bij Leeuwarden. Maar ook op de A6, de A7 en op de Herenwal in Heerenveen gebeurden ongevallen. Op de Herenwal was een auto rechtdoor geschoten, waarbij het bleek dat de bestuurder bij aankomst van de hulpdiensten op het dak zat. Hij is door ambulance personeel gecontroleerd.

Rond half vier in de middag kwamen de eerste ongevalsmeldingen binnen en het aantal liep al snel op. Rijkswaterstaat telde in een korte tijd tientallen ongelukken waarbij onder andere auto’s van de weg raakten. Vooral op de A32 en de N31 was het raak. Voor een aantal gevallen werd de brandweer opgeroepen. Voor zover bekend was inzet van de brandweer bij geen van de ongevallen noodzakelijk. Of er mensen gewond zijn geraakt is niet bekend.

Op de foto’s: het ongeval op de Herenwal in Heerenveen, een auto in de sloot naast de A32 bij Haskerdijken en enkele ongevallen rondom de N31 bij Leeuwarden.

IJzel

Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen. Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om hun rijstijl en snelheid aan te passen. Hoef je niet per de de auto in? Stel dan je reis uit.

Foto’s: Richard de Boer en Ytzen Korf

Redactie