LEEUWARDEN – Een 38-jarige man is woensdag door de politie verhoord vanwege verdenking van brand door onzorgvuldig handelen. Dit werd donderdagmiddag bekend op een persconferentie van de gemeente, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie.

Burgemeester Ferd Crone deelde mee dat het verhaal eerst voor de bewoners en ondernemers werd gehouden. Crone laat weten dat hij meeleeft met de bewoners en iedereen bedankt voor de steun die is gegeven. Vanuit de gemeente en verschillende woningcoöperaties worden de bewoners begeleid om een vervangende woonruimte te zoeken.

Na de brand van zaterdagavond, heeft de politie gesproken met verschillende getuigen. Door informatie en verklaringen van getuigen werd meer bekend over de oorzaak van de brand. Hierdoor werd woensdag een 38-jarige man verhoord vanwege verdenking van brandstichting door onzorgvuldig handelen. De man is verdachte, maar zit niet in voorlopige hechtenis. De verdachte, die op dat moment werkzaam was in de winkel, was bezig met een gaskachel. Door een onbekende oorzaak schoot een steekvlam uit de kachel waardoor de kleding in de winkel vlam vatte.

Ook werd tijdens de persconferentie meer duidelijk over het slachtoffer. De meldkamer hoorde van het slachtoffer dat hij niet zelfstandig de gang en het trappenhuis kon gebruiken vanwege de rook. De jongen vluchtte daarom naar een binnenplaatsje. De brandweer heeft via een balkon aan de Poststraat geprobeerd om het slachtoffer te bereiken. Hierbij namen de brandweerlieden grote risico’s. Vanaf een hoger gelegen dak trof de brandweer het slachtoffer bewusteloos aan. Omdat het gevaar voor de brandweerlieden te groot was, werd besloten om terug te keren. Dit heeft een diepe indruk gemaakt op de brandweermensen.

112Fryslan