BURGUM – Een Afghaanse man uit het asielzoekerscentrum in Burgum is vrijdagmorgen ernstig gewond geraakt nadat hij was gevallen. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter uit Groningen, kwamen ter plaatse om hulp te verlenen.

Het incident vond plaats op het terrein van het AZC. De traumahelikopter is op een weiland nabij geland ter medische ondersteuning aan het ambulancepersoneel. Toen het slachtoffer gestabiliseerd was, is deze met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De arts van het mobiel medisch team is met de ambulance meegereden.

Uitzetting

De vreemdelingenpolitie kwam vrijdagmorgen naar het AZC om een familie uit te zetten. Tijdens de uitzetting is het slachtoffer, de vader van het gezin, door nog onbekende oorzaak ten val gekomen waarbij hij dus ernstig gewond raakte. Door het incident ontstond er veel commotie en boosheid onder de bewoners.

Protestmars

Later die ochtend werd er door de bewoners een protestmars georganiseerd. Een groep van ongeveer 60 à 70 asielzoekers zette koers richting het gemeentehuis van de gemeente Tytsjerksteradiel in Burgum. Daar gingen ze in gesprek met de burgemeester over het beleid in en rond het AZC. Burgemeester Mansveld ging in gesprek met de asielzoekers die zich hadden verzameld bij het gemeentehuis, maar gaf aan weinig te kunnen doen omdat het hier gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers.

Hendrik Dijkstra