LEEUWARDEN – Een 32-jarige Leeuwarder is dinsdagmiddag aangehouden en voor zijn zoontje is een zorgmelding opgemaakt door de politie.

Rond tien voor vier dinsdagmiddag zagen agenten een auto rijden op de Pieter Stuyvesantweg, waarvan de bestuurder nadrukkelijk naar hen aan het kijken was. Omdat de bestuurder daardoor zo opviel, werd het kenteken van de auto nagetrokken. De auto bleek op naam van een vrouw te staan, agenten besloten daarom te controleren of de bestuurder wel een rijbewijs heeft.

Voordat de agenten een stopteken konden geven, parkeerde de man de auto in een parkeervak aan Achter de Hoven. De bestuurder stapte uit en maakte direct gebaren naar de agenten. Tevens werd hen verteld dat zij weg moesten gaan en hun auto aan de kant moesten zetten.

De agenten hebben geprobeerd een gesprek te voeren met de bestuurder en hem gevraagd of hij zijn rijbewijs wilde laten zien. Dit wilde hij niet en ging volledig in de verbale aanval. Agenten zagen dat de bestuurder een kindje van 4 jaar oud van de bijrijdersstoel haalde. Deze wilde hij even in zijn woning brengen. Omdat de agenten het gevoel hadden dat de man weer terug zou komen, hebben zij dit toe gelaten.

Kort hierna kwam de bestuurder terug, maar wilde nog steeds zijn rijbewijs niet geven. Hij gaf hierbij aan dat hij fysiek in gevecht wilde met de agenten. Hierop is de taser ter hand genomen en is de bestuurder medegedeeld dat hij aan was gehouden ter zake de wet op de identificatieplicht. Hierbij heeft de taser eenmaal geknetterd. Vervolgens kon de man aangehouden worden, waarna hij voorzien werd van transportboeien.

De bestuurder, een 32-jarige inwoner uit Leeuwarden, heeft een bekeuring gekregen ter zake het niet tonen op eerste vordering van een rijbewijs en het hebben van een ongeldig rijbewijs.

Tevens is een zorgmelding opgemaakt, aangezien het kindje van 4 jaar oud ook bij de aanhouding aanwezig was en tegen de collega’s zei dat zij op moesten rotten.

Wat houdt de zorgmelding in?
In situaties waarbij agenten zich zorgen maken omtrent het opvoeden van een kind maken zij een zorgmelding op. Als je als ouder zijnde, je zo gedraagt ten opzichte van je kinderen, maken agenten zich zorgen. Daar komt bij dat het niet normaal is dat een kind van 4 jaar dergelijk taalgebruik uit en al helemaal niet richting de politie. Tevens zijn agenten verplicht om in dergelijke situaties een zorgmelding op te maken.
Dat een zorgmelding opgemaakt is, wil niet betekenen dat iemand zijn kind kwijt raakt. Deze melding komt bij Veilig Thuis, zij bekijken de situatie en gaan mogelijk in gesprek met de ouders.

Redactie