Fryslân, 09-11-2009 • Politieberichten van zondag 8 november 11.00 uur t/m maandag 9 november 07.00 uur.

Leeuwarden: politie houdt verdachte voor diefstal uit woning
De politie heeft woensdag 4 november 2009 een 20-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal uit een woning. Tijdens de verhoren bekende de vrouw de diefstal. Ze zit nog steeds vast omdat ze nog een gevangenisstraf van 18 dagen moet uitzitten.

Diefstal uit woning
Op 23 september 2009 werd in Leeuwarden bij een bejaard echtpaar een diefstal uit woning gepleegd. Hierbij werd een mapje met verschillende pasjes, waaronder een bankpas, weggenomen. Het bejaarde echtpaar werd door een vrouw gevraagd om mee te werken aan een onderzoek over veiligheid. Dit onderzoek zou zij in opdracht doen voor haar school in Leeuwarden. Eenmaal in de woning verzon de vrouw smoesjes waardoor de 82-jarige bewoonster een aantal malen de woonkamer verliet. Daarbij zag ze kans om bankpasjes te stelen.

Telefoontje van VISA
Later die dag werd de 82-jarige gebeld door iemand die zich voordeed als een medewerkster van de klantenservice van VISA. De 82-jarige vrouw herkende de stem van de ‘medewerkster’ als die van de vrouw die eerder die dag bij haar aan de deur was geweest voor het onderzoek. Tijdens het telefoongesprek wilde de vrouw gegevens krijgen over de bankpas van bejaarde vrouw, vermoedelijk om de pincode los te peuteren. De 82-jarige vertrouwde dit niet en beëindigde het gesprek. Het bejaarde echtpaar kwam later die week tot de ontdekking dat er een bankpasje waren gestolen. Ze besloten dan ook om aangifte te doen bij de politie.

Politieonderzoek
Na politieonderzoek kon op woensdag 4 november 2009 een 20-jarige inwoonster van Drachten als verdachte worden aangehouden. Tevens werd een 31-jarige inwoner van Leeuwarden als verdachte gehoord. Tijdens de verhoren bekende de 20-jarige vrouw de diefstal. De 31-jarige man bleek na onderzoek niets met de diefstal maken te hebben. Het is zeer goed mogelijk dat de vrouw uit Drachten meerdere van dit soort diefstallen heeft gepleegd. Mocht u iets soortgelijks zijn overkomen dan kunt u zich melden bij de politie om hiervan aangifte te doen.

Openstaande gevangenisstraf
Na de verhoren werd er proces-verbaal opgemaakt tegen de 20-jarige vrouw. Ze moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De vrouw mocht echter het politiebureau niet verlaten omdat ze nog een gevangenisstraf van 18 had openstaan.

Raerd: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagmiddag op de Hegedyk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 22-jarige automobiliste uit Aldeboarn gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de vrouw met haar auto in berm. Ze raakte daarbij de controle over haar voertuig kwijt. De auto schoot weer over de weg en kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. De automobiliste raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Aldtsjerk: politie onderzoekt diefstal van bedrijfsterrein
De politie onderzoekt een diefstal van een bedrijfsterrein aan de Boerfinne. Tussen vrijdagavond en zondagmiddag kwam men op het terrein door een hek met grof geweld te forceren. Eenmaal op het terrein werden elementen van rolsteigers met bijbehorende plateaus weggenomen. Een 48-jarige inwoner Aldtsjerk deed aangifte.

Haulerwijk: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Oosterwoldseweg. Zondagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht, waarbij in ieder geval een tasje met sieraden werd weggenomen. De 56-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

De Knipe: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 48-jarige automobiliste uit Jonkerslan ingevorderd. Surveillerende agenten reden over de Meyerweg en zagen daar de vrouw rijden. Ze viel op omdat ze slingeren en op een minirotonde de rand van een stoep raakte. Na een stopteken volgde er een controle. De agenten hadden het vermoeden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde. Ze werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de 48-jarige bestuurster 780 ug/l, goed voor een rijverbod van 9 uur en tevens werd er proces-verbaal tegen haar opgemaakt. Daarnaast werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Sint Jacobsstraat een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man in een portiek van een winkel liggen. De man werd aangesproken, maar het duurde even voordat hij wakker was. De agenten vroegen aan de Leeuwarder om zijn identiteitskaart te overhandigen. De 34-jarige man kon deze niet overhandigen omdat hij geen identiteitskaart bij zich had. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij onder invloed van hasj en GHB was. Omdat het hem allemaal te lang duurde, begon hij de agenten te beledigen. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering van de man vonden de agenten in zijn rugtas inbrekersgereedschap. Dit werd in beslag genomen. De Leeuwarder werd ter ontnuchtering en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt vijf brandjes
De politie stelt een onderzoek in naar vijf brandjes. In de nacht van zondag op maandag werden op de Emmakade, Fruitstraat, De Werf en de Gysbert Japicxstraat kleine brandjes gesticht in onder andere containers. De brandweer kwam in alle vijf gevallen ter plaatse om het vuur te blussen. De politie stelt een nader onderzoek in. Zo worden er vandaag, maandag, onder andere buurtonderzoek gehouden. Daarnaast gaat de technische recherche op alle vijf locaties nader sporenonderzoek verrichten.

112Fryslan

})