Politieberichten van maandag 9 mei.

Invordering rijbewijs
WONS – De politie heeft zondag rond 16.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige inwoner van Bolsward. Tijdens een snelheidscontrole met de laser zagen agenten dat de bestuurder op de Weersterwei met een snelheid reed van 166 kilometer waar 80 kilometer toe is gestaan. Naast de invordering van zijn rijbewijs is ook de motor van de 23-jarige inbeslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak woning
AKKRUM – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een horecagelegenheid aan de Buorren. Op zaterdag 7 mei tussen 16.00 uur en 21.30 uur werd hier ingebroken. De dader(s) zijn via het platte dak van de woning en een openstaande deur naar binnengeklommen. Uit het pand zijn elektronica goederen gestolen.

Verkeersongeval
TERWISPEL – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de A-7. Een vrachtauto kreeg zondag rond 20.00 uur een klapband en kwam tegen de middengeleiding van de snelweg tot stilstand. In de file die ontstond door het verkeersongeval kwam een vrachtauto tijdens het invoegen van twee rijstroken naar één rijstrook in botsing met de 26-jarige die hier in zijn auto reed. Tussen de beide partijen ontstond een meningsverschil over de schuldvraag en de hulp van de politie werd ingeroepen. De ter plaatse gekomen agenten kregen het vermoeden dat een 26-jarige bestuurder uit Dordrecht alcohol gebruikt. De Dordrechtenaar werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 395 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 3 uur.

Het verwijderen van de vrachtwagen, die beladen was met papier en een totaal gewicht had van 43 ton, kostte erg veel moeite en het verkeer is hierdoor uren gehinderd. Er ontstond een lange file tussen het Knooppunt Heerenveen en Terwispel.

Brandstichting
HEERENVEEN – De politie heeft de brandweer zondag rond middernacht geassisteerd bij de afhandeling van een brand bij een woning aan de Thialfweg. Een houten schutting was hier in brand geraakt. De vlammen kwamen zo hoog dat het dakbeschot bijna vlam vatte. De bewoners die lagen slapen zijn gewekt door de buren. De brand is ontstaan in een vuilnis container die tegen de schutting aan stond. De brandweer heeft het vuur geblust.

Vernieling auto
JOURE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 20-jarige inwoner van Joure en een 23- en 25-jarige inwoner van Scharsterbrug aangehouden voor vernieling. Bij de politie werd een melding ontvangen dat er met een putdeksel een raam in was gegooid van een auto. Deze auto stond geparkeerd in het Achterom. Aan de hand van het opgegeven signalement werden de weggevluchte daders gezien op de Scheen. Hier werd één van hen aangehouden. De andere twee werden even later op de Merk aangehouden. Eén van deze verdachten had een nat pak en was zijn slippers verloren. Deze slippers werden teruggevonden in de Midstraat en lagen bij een zonnescherm wat hier ook vernield was. De verdachten zijn voor nader verhoor ingesloten.

Auto beschadigd door kap paardentrailer
MARSSUM- De politie is op zoek naar de eigenaar van een paardentrailer waarvan de kap afwaaide en een ander auto beschadigde. Het ongeval gebeurde zondagmiddag op de A31 op het weggedeelte tussen Marssum en Dronrijp. Door de wind waaide de kap van de trailer tegen een auto die bestuurd werd door een 85-jarige inwoner van Leeuwarden. Getuigen en de eigenaar worden gevraagd zich bij de politie te melden via telefoonnummer 0900-8844.

Laptop gestolen bij inbraak
SNEEK- De politie onderzoek een woninginbraak die zondagavond tussen 17.30 uur en 01.00 uur plaatsvond op de Singel. De dader(s) wist(en) de woning binnen te komen door raam te forceren. Daarna kon men de woning binnen komen. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De eigenaar een 43-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmiddag een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man mishandelde door nog onbekende reden een 47-jarige inwoner van Leeuwarden. Na het zien van de politie ging de verdachte er vandoor maar kon even later door de politie worden aangehouden. Hij werd voor verhoor ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

112Fryslan