Politieberichten van maandag 9 augustus.

Tevredenheid over eerste drie dagen Sneekweek
SNEEK – De politie kijkt met tevredenheid terug op de eerste drie dagen van de Sneekweek. Vooral tijdens de openingsavond en zaterdagvond was het druk maar gezellig in het centrum van de stad. Ondanks de grote hoeveelheden publiek, bleef het ‘doorloopbaar’ in het centrum. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. Daarbij werden ze geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Sneek, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers. Dit jaar werd hierbij voor het eerst gebruik gemaakt van camera’s. Door de aanwezigheid van de camera’s en agenten konden ruzies en overlast in veel gevallen snel de kop ingedrukt worden.

Bekeuringen
Tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek werden 81 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere wildplassen, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en illegaal zwemmen. Overmatig alcoholgebruik waren vaak de oorzaak voor vechtpartijen, baldadig gedrag en vernielingen.

Aanhoudingen
Vrijdagavond was een redelijk rustige nacht, waarbij in totaal zeven mensen aangehouden werden voor gevallen van mishandeling en openlijke geweldpleging. Zaterdagavond werden in totaal twaalf personen aangehouden. In negen gevallen ging het om zaken als vernieling van een ruit, belediging en mishandeling. Drie personen werden door het Verkeershandhavingsteam aangehouden in verband met drugs. ’s Avonds werd een horecaonderneming gesloten omdat deze niet beschikte over een horecavergunning. Zondagnacht bleef het rustig. Zowel wat betreft publiek als aanhoudingen. Twee mannen werden aangehouden op verdenking van mishandeling.

Ook de resterende dagen van Sneekweek is de politie aanwezig om toezicht te houden.

Zes aanhoudingen bij sc Heerenveen – PSV
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdag voorafgaand aan de voetbalwedstrijd sc Heerenveen – PSV zes PSV supporters aangehouden op verdenking van openbare geweldpleging. De mannen, een 27-jarige man uit Oirschot, een 21-jarige man uit Eindhoven, een 29-jarige man uit Amersfoort, een 27-jarige man uit Zoeterwoude, een 32-jarige man uit Deurne en een 33-jarige man uit Geldrop, zochten in het centrum van Heerenveen de confrontatie op met Heerenveen supporters. Ook gooiden ze met terrasmeubilair. De mannen werden voor nader onderzoek ingesloten. Zondag mochten zij na verhoor het bureau weer verlaten.

Inbraak kiosk
HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een kiosk op het Heidermeer. Tussen zaterdagmiddag en zondagmorgen werden hier de sloten van de toegangsdeur opengebroken, waarna snoep en drinkwaren weggenomen werden. Een 52-jarige man uit Heerenveen deed aangifte.

Man aangehouden voor fietsendiefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een 70-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van fietsendiefstal op de Karel Doormanstraat. Surveillerende agenten kregen de melding dat getuigen hadden gezien dat de man diverse fietsen zou hebben weggenomen. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een laadauto met in de laadbak diverse fietsen. Ook naast het voertuig stonden fietsen. Doordat getuigen een goed signalement hadden opgegeven kon de man in de Oostersingel aangehouden worden. De laadauto en de fietsen werden in beslag genomen. De man werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau waar hij werd ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling
LEMMER – De politie heeft zondagavond een 55-jarige man uit Barntrup-Alverdissen (DL) aangehouden op verdenking van mishandeling op de Uitheijing. De meldkamer kreeg een melding dat een 41-jarige inwoner van Lemmer was aangereden door de Duitser. De Lemster had vervolgens de achtervolging ingezet. Agenten troffen beide partijen op de Bosruiter. Beide partijen werden voor verhoor overgebracht naar het bureau, waar de 55-jarige Duitser uiteindelijk werd aangehouden. De 41-jarige man deed aangifte.

Rijbewijs man ingevorderd
HARLINGEN – De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige inwoner van Harlingen voor rijden onder invloed op de Kimswerderweg. Surveillerende agenten reden op de Kimswerderweg toen zij de Harlinger op zijn bromfiets zagen rijden. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol reed, werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de man 355 ug/l, goed voor een rijontzegging van drie uur. Uit onderzoek bleek dat vanuit het CBR nog een openstaande vordering stond en werd het rijbewijs ook ingevorderd. Er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

112Fryslan