Politieberichten van maandag 9 april

Vernieling auto’s

RIED – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur een 18-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor vernieling. Bij de politie was een melding binnengekomen dat er auto’s vernield waren in Ried. Een groepje jongeren die op de fiets weggereden waren, zouden hier vermoedelijk bij betrokken zijn. Agenten troffen de jongeren aan in de Dorpsstraat te Dongjum. Bij het zien van de agenten gingen een aantal jongens uit het groepje er vandoor maar zij konden staande worden gehouden. Onderzoek wees uit dat er in Ried van drie auto’s buitenspiegels vernield waren en dat van vier personenauto’s de spiegels ‘ingeklapt’ waren. De 18-jarige bleek de spiegels vernield te hebben en hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Diefstal bouwplaats

PINGJUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een twee 16-jarige inwoners van Pingjum aangehouden voor diefstal. Getuigen zagen de twee jongens op de bouwplaats van een school aan de Lammert Scheltusstraat. Aan de hand van het opgegeven troffen agenten de beide 16-jarigen terwijl zich weg renden in de richting van de Rommerdalaan. De verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens hun fouillering kwam gereedschap te voorschijn wat afkomstig was van het bouwterrein.

Molen De Windlust afgebrand

BURUM – De politie heeft zondag rond 23.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in de Herestraat. Hier stond de monumentale molen De Windlust in brand. De brand was ontstaan in het bovenste gedeelte van de molen en het vuur verspreidde zich snel. Brandweerkorpsen uit Grijpskerk en Zoutkamp hebben de brand geblust maar de molen ging verloren. Door de hitte van het vuur zijn diverse ramen van een naastgelegen kerk gebarsten. Ook een camper en een bestelauto die vlak bij de molen geparkeerd stonden, raakten beschadigd. De brandweer heeft er wel voor kunnen zorgen dat de naast gelegen panden niet in brand raakten. Er wordt door de politie nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. In de omgeving van de molen werden gebruikte vuurpijlen aangetroffen en brandstichting wordt niet uitgesloten.

Inbreker aangehouden

LEMMER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 01.30 uur een 29-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor het plegen van een inbraak. De bewoners van een woning aan de Nieuwburen werden wakker toen zij beneden in de woning geluid hoorden. Toen zij naar beneden gingen stond de 29-jarige in de woning. Bij het zien van de bewoners ging hij er vandoor. De inbreker was een bekende van de bewoonster en hij kon later die nacht door de politie in zijn woning aan worden gehouden. Uit de woning werd niets vermist.

Weedkwekerij veroorzaakt brand

LEEUWARDEN – De politie heeft zondag rond 13.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan de Canadezenliaan. Getuigen zagen rook uit de woning (flat) komen en waarschuwden de hulpdiensten. Op verzoek van de brandweer zijn de mede bewoners van andere woningen in de flat geëvacueerd. De brandweer had het vuur snel onder controle en korte tijd later werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. Onderzoek wees uit dat er in de woning een weedkwekerij was ingericht en dat de brand hier ontstaan was. In de woning was verder niemand aanwezig. Nadat de rook was weggetrokken, mochten de bewoners terug naar hun woningen. De politie doet onderzoek naar de identiteit van de exploitanten van weedkwekerij.

Brand in bedrijfspand

GERKESKLOOSTER – De politie heeft zondag rond 21.00 uur geassisteerd bij een brand in een bedrijfspand aan de Verlaatsterweg. Door nog onbekende oorzaak was hier brand ontstaan. De brandweer heeft het pand ‘gecontroleerd’ uit laten branden en het hele pand is verloren gegaan. Door de Technische Recherche wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Inbrekers overlopen

LEEUWARDEN – De politie heeft zondag rond 21.00 uur een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor een woninginbraak. Een bewoner van een woning aan de Harlingerstraatweg kwam thuis en zag iemand door zijn woning lopen. Ook zag hij dat een tweede persoon in de tuin stond die de omgeving in de gaten hield. De 52-jarige bewoner heeft de politie is gewaarschuwd en hield de inbrekers in de gaten. Toen de dieven de woning verlieten kon even later één van hen aan de hand van het opgegeven signalement aan worden gehouden. Naar de tweede inbrekers is nog gezocht maar hij werd niet meer aangetroffen. De 17-jarige is overgebracht naar het politiebureau. Tijdens zijn overbrenging beledigde en bedreigde hij de agenten. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Containers in aquaduct gegooid

SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar de baldadigheid die in de nacht van zondag op maandag plaats vond op de Oppenhuizerweg. Tussen 04.00 uur en 06.00 waren er vuilniscontainers vanaf de Oppenhuizerweg naar beneden gegooid en op de rijbaan van het aquaduct terecht gekomen. Agenten hebben de containers en de inhoud, die verspreid lag op de rijbaan, opgeruimd. Ook was er een aanhangwagen in midden van de rotonde (bij het tankstation) gezet. De politie wil graag in contact komen met mensen die hier getuige van zijn geweest. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 04.00 uur een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden en twee 19-jarige inwoners van Leeuwarden, aangehouden voor mishandeling. Bij de politie werd een melding ontvangen dat er op het Zuidvliet een mishandeling plaats had gevonden. Twee jongens waren hier zonder enige aanleiding geslagen door een viertal personen. Aan de hand van het opgegeven signalement werden de vier jongens aangetroffen op de Wortelhaven. De verdachten zijn aangehouden. De 18-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding en is geboeid overgebracht naar het politiebureau. Tijdens zijn aanhouding beledigde en bedreigde hij de agenten. Eén van de 19-jarigen zag kans om tijdens het tumult wat er na de aanhouding ontstond om weg te komen. Zijn identiteit is bekend en hij wordt op een later tijdstip aangehouden

Inbraken

Tijdens het paasweekend is er in de provincie Fryslân op de volgende plaatsen ingebroken.
Lemmer, Houtsaachmole, zondag rond 01.00 uur werd hier ingebroken. Van het pand werd een deur opengebroken en het pand doorzocht. Er werden twee computers gestolen.
Oranjewoud, Krukmanslaan 26, hier werd tussen zondag 20.00 uur en maandag 01.30 uur ingebroken. De inbreker(s) kwam(en) binnen door een ruit kapot te slaan. De woning is doorzocht en de daders hebben o.a. computer apparatuur gestolen.
Joure, in twee woningen aan de Ulekamp werd in het paasweekend ingebroken. In de eerste woning was dit in de nacht van zondag op maandag 01.20 uur en 06.30 uur. De inbreker(s) kwamen in de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werd een computer gestolen. Bij de tweede woning werd van zondag op maandag tussen 05.30 uur en 05.45 uur ingebroken. De inbreker(s) zijn via een raam naar binnen geklommen. Uit deze woning werd een flat-screen televisie gestolen.

Alcohol in het verkeer

Tijdens het paasweekend is door de politie gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer.

Bakhuizen, Hollewei, een 29-jarige inwoner van Bakhuizen blies bij de ademanalyse 705 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.
Leeuwarden, Wirdummerdyk, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden werd tijdens een controle staande gehouden terwijl hij op een scooter reed. Bij de ademanalyse 565 blies de 33-jarige ug/l. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en er is proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan