Politieberichten van maandag 8 november.

Verdachte aangehouden na tips
LEMMER –De politie heeft donderdag 4 november een 46-jarige man uit Lemmer aangehouden die verdacht wordt te zijn ingereden op een fietser.

Het incident
Op donderdag 30 september rond 07.30 uur reed een 42-jarige inwoner van Lemmer over de rotonde bij de Almere. Tijdens het oversteken van de rotonde werd hem geen voorrang verleend door de bestuurder van een personenauto waardoor de fietser bijna werd aangereden. De Lemster schrok en riep met een wild armgebaar naar de automobilist dat hij uit moest kijken. De 42-jarige reed verder maar hoorde achter zich een auto met piepende banden keren. De automobilist kwam met hoge snelheid op hem afrijden. De aangever verklaarde meerdere malen weg te hebben moeten vluchten, omdat de automobilist probeerde het slachtoffer aan te rijden.

Aanhouding
Het slachtoffer deed aangifte. Ook werd een getuigenoproep uitgebracht met een signalement van de bestuurder en zijn auto. Op basis van tips die daarna binnen kwamen en het vervolgonderzoek, waaronder een passantenonderzoek en het bekijken van camerabeelden, kwam de politie uit bij de 46-jarige man uit Lemmer. Donderdagochtend werd hij aangehouden. Na uitgebreid verhoor werd hij heengezonden. De verdachte verklaarde dat hij inderdaad meerdere malen achter de fietser aan was gereden, maar dit had gedaan omdat hij met de fietser wilde praten over zijn gedrag. Hij verklaarde niet op de fietser te zijn ingereden. De zaak wordt nu voorgelegd aan de officier van justitie.

Motorrijder begaat forse verkeersovertredingen
SINT NICOLAASGA – De politie heeft zondagmiddag op de Tsjukermarwei het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige inwoner van Buitenpost. De motorrijder reed over het verkeersplein Joure in de richting van Lemmer. Agenten zagen dat hij over de doorgetrokken streep reed en vervolgens een wheely maakte. Een bestelauto die voor de motorrijder reed werd ingehaald terwijl deze bestuurder een voor hem rijdende personenauto inhaalde. De 26-jarige maakte daarbij gebruik van de redresseerstrook (verharde strook langs de buitenste rijstroken van een rijbaan) waarna hij werd staande gehouden. Vanwege de diverse verkeersovertredingen vorderde de agenten zijn rijbewijs in. Er volgde tevens een waarschuwing voor het rijden met een gladde achterband. De motorrijder verklaarde dat dit zijn laatste ritje van het jaar was en dat er opnames werden gemaakt door vrienden van hem.

Automobilist rijdt te hard
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige man uit Leeuwarden. Op de Anne Vondelingweg passeerde de automobilist een snelheidscontrole met 126 kilometer per uur. Op deze weg is 70 kilometer per uur toegestaan. Vanwege de overschrijding van 56 kilometer per uur volgde er naast de invordering een proces-verbaal. Aan vier andere bestuurders schreef de politie een bekeuring uit omdat zij tijdens deze controle de maximum snelheid overschreden.

Onwelwording
HARLINGEN – De politie heeft zondagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd nadat een 23-jarige man in een woning aan Joost van den Vondelstraat onwel was geworden en van de trap was gevallen. Ambulancepersoneel kwam ter plaatse. Ook een traumahelikopter vloog aan waarbij de politie de weg vrijmaakte voor de landing. Uiteindelijk is de 23-jarige per ambulance, onder politiebegeleiding, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar is hij overleden.

Vier gewonden bij botsing
WOMMELS – De politie heeft zondagmiddag een verkeersongeval op de N359 afgehandeld waarbij vier personen gewond raakte. Vermoedelijk heeft een 79-jarige automobilist uit Bolsward de auto van een 23-jarige bestuurder uit Pingjum over het hoofd gezien. Dit met een aanrijding tot gevolg. De 79-jairge bestuurder en zijn inzittende, een 68-jarige plaatsgenote werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De derde inzittende, een 70-jarige vrouw uit Bolsward kwam met de schrik vrij. De bestuurder uit Pingjum en zijn passagier, een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden, werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld waarna de voertuigen werden afgesleept.

Mishandeling met fietsketting
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een zware mishandeling die zondag rond 18.00 uur plaatsvond op het Zuidvliet. Een 16-jarig meisje uit Leeuwarden fietste in het gezelschap van twee vriendinnen in de richting van de Bleeklaan. Zij werden ingehaald door een jongen waarna, door nog onbekende aanleiding, er een woordenwisseling volgde. De jongen stopte en sloeg het 16-jarige meisje met de hand en met een fietsketting. Hierna fietste hij weg maar werd nog achterna gezeten door een getuige. Op de Bleeklaan liet hij zijn fiets achter en vluchtte daarna te voet verder. De politie werd gealarmeerd en de meldkamer gaf via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] een twitterbericht uit met een kort signalement van de dader. Meerdere politieagenten keken uit naar de verdachte. Deze werd niet meer aangetroffen. Het meisje werd ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Zij hield aan de mishandeling verwondingen aan haar gezicht over.

Bromfietser onder invloed
GROU – De politie heeft aan het begin van de zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige man uit Grou. Op de Meerweg kwam de bromfietser slingerend aanrijden en voor een horecagelegenheid kwam hij ten val. Na een korte pauze vervolgde hij lopend zijn weg. De politie werd gealarmeerd en de melder kon een signalement en gegevens doorgeven. In de omgeving werd naar de man uitgekeken. Ook kon zijn adres worden achterhaald waarna agenten aan zijn woning een bezoekje brachten. Hij was thuis en verklaarde dat hij had gedronken en dat hij een ongeluk had gehad. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar een ademanalyse werd afgenomen. Deze had als resultaat 625 ug/l. Naast de invordering van zijn rijbewijs en een rijverbod van 7 uren werd proces-verbaal opgemaakt.

Drie aanhoudingen na diefstal auto
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee 21-jarige mannen en een 20-jarige man, allen uit Utrecht, aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 02.25 uur kreeg de politie de melding dat er was ingebroken in een auto op de Merelstraat. Hierbij zouden meerdere personen betrokken zijn. Via 1-1-2 kreeg de politie de locatie door en bijna ter plaatse werd bekend dat de auto met de mogelijke daders was weggereden over de Dammelaan. Op de Archipelweg kwam het voertuig de agenten tegemoet waarna de achtervolging werd ingezet. Zij raakten daarbij de auto aan het einde van de Pieter Stuyvesantweg kwijt. Meerdere voertuigen keken vervolgens uit naar de auto. Een van de eenheden stond bij het Oostergoplein en zag de auto bij de verkeerslichten in de richting van Heerenveen rijden. Het voertuig werd tot op de A32 gevolgd en kon aan de kant worden gezet. De drie inzittenden werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De eigenaar van de auto, een 34-jarige man uti Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

112Fryslan