Politieberichten van zondag 7 maart 11.00 uur tot maandag 8 maart 07.00 uur.

Harlingen: politie zoekt getuigen van zedenmisdrijf
De politie is op zoek naar een getuige, een man of een vrouw, die vrijdagmorgen 26 februari tussen 06.00uur en 07.00 uur ’s morgens met een klein hondje op de Schritsen, langs de Woudemansteeg liep. De Woudemansteeg is een steeg die loopt tussen de Lanen en de Schritsen. Op het moment dat die persoon met een hondje liep vond daar een zedenmisdrijf plaats. Het 21-jarige slachtoffer riep daarbij om hulp en dat moet door die getuige zijn gehoord. Inmiddels heeft de politie een 20-jarige verdachte aangehouden. De man zit momenteel vast. In verband met het onderzoek wil de politie graag in contact komen met de persoon die met een hondje ten tijde van misdrijf langs de voornoemde steeg liep. U kunt contact met de politie opnemen via 0900-8844.

De Westereen: man aangehouden na verstoren kerkdienst
De politie heeft zondagmiddag een 38-jarige inwoner van De Westereen aangehouden. De man was zondagochtend een kerk aan de Zuiderstationsstraat binnen gelopen. Er was op dat moment een dienst gaande en de dominee zat midden in zijn preek. De 38-jarige liep de kerkzaal binnen en schreeuwde het één en ander tegen de aanwezige gemeenteleden. De man werd vervolgens de kerkzaal uitgezet door een aantal mensen. Eenmaal buiten sprak hij bedreigde taal. Dit werd zo serieus genomen dat de politie werd gewaarschuwd. Later die dag werd 38-jarige man in zijn woning aangehouden. Dit ging gepaard met enig geweld omdat de verdachte niet mee wilde werken. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Vorig weekend werden 15 ruiten van de betreffende kerk ingegooid. De verdachte zal ook over deze zaak worden gehoord.

Appelscha: motorrijder overleden na ongeval
Een 39-jarige motorrijder uit Donkerbroek is zondagmiddag om het leven gekomen bij ernstig verkeersongeval op de Wester Es. Een 19-jarige automobiliste uit de stad Groningen verliet een uitrit en wilde de weg op rijden. De automobiliste verklaarde tegenover de agenten dat ze een motorrijder zag naderen, maar gezien de afstand reed ze toch op. Eenmaal op de weg bleek de motorrijder toch wel erg dichtbij te zijn. Ondanks extra gas kon de vrouw een aanrijding niet meer voorkomen. De 39-jarige motorrijder raakte de auto en belandde vervolgens op het wegdek. De motor kwam tot stilstand tegen enkele dikke bomen. Het slachtoffer overleed op de plaats van het ongeval. De 19-jarige automobiliste bleef ongedeerd. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een nader onderzoek in.

Sneek: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na een forse snelheidsovertredingen. Op de Stadsrondweg-zuid in Sneek constateerde een motoragent op een onopvallende motor dat een 28-jarige automobilist uit Sneek 147 kilometer per uur reed. In verband met wegwerkzaamheden mag er op dit weggedeelte 80 kilometer per uur worden gereden. Diezelfde middag werd ook het rijbewijs van een 40-jarige automobilist uit Boijl ingevorderd. De man passeerde op de Bovenweg in Oldeberkoop een snelheidscontrole met de lasergun met 154 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de twee bestuurders ingevorderd. Tegen het duo werd tevens proces-verbaal opgemaakt.

Sint Nicolaasga: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft zondag aan het einde van de middag op de A6 nabij Sint Nicolaasga een bestelauto van de weg gehaald. Meerdere automobilisten hadden met de Meldkamer Fryslân gebeld om te klagen over het gevaarlijke rijgedrag van de betreffende auto. Volgens de klagers reed de bestelauto slingerend en erg langzaam. De snelheden lagen soms rond de 30 kilometer per uur. Uiteindelijk wisten medeweggebruikers de bestelauto op de parkeerplaats de Lanen te laten stoppen. Er stapte een vrouw uit de auto en plotseling kwam er een man te voorschijn. Hij was vermoedelijk uit de laadruimte gekomen. De man ging nu achter het stuur zitten en de vrouw verdween in de laadruimte. Vervolgens ging de bestelauto er vandoor. Nabij Sint Nicolaasga kregen de agenten de bestelauto in het zicht. De bestuurder kreeg een stopteken en er volgende een controle. De 35-jarige bestuurder uit Sassenheim moest blazen, maar het werd al snel duidelijk dat hij niet onder invloed van alcohol verkeerde. Aan de 35-jarige man werd gevraagd of er ook een vrouw in de auto aanwezig was. Hij ontkende dit. In de laadruimte zaten twee honden, enkele tassen en dekens. Onder de dekens lag een 29-jarige vrouw uit Sassenheim verstopt. De twee werden aangehouden op verdenking van gevaarlijk rijgedrag. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Al snel werd duidelijk dat de vrouw gevaarlijk had gereden. Ze bleek niet onder invloed van alcohol te verkeren. Wel bestond het vermoeden dat ze onder invloed van medicijnen was. Hierop werd dan ook een bloedproef bij haar afgenomen. Daarnaast werd haar rijbewijs ingevorderd en werd er proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Leeuwarden: rijbewijzen ingevorderd na gevaarlijk weggedrag
De politie heeft zondagavond de rijbewijzen van een 19-jarige automobilist uit Akkrum en een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na gevaarlijk weggedrag. De twee automobilisten reden op de A32 vanuit de richting Akkrum naar Leeuwarden. Beide bestuurder reden achter elkaar en de snelheid lag daarbij rond de 180 kilometer per uur. De twee mannen haalden meerdere auto’s gevaarlijk in en in één van die auto’s zat een agent. Ondanks dat hij niet in dienst was, besloot de agent om de auto’s te volgen. Tijdens de achtervolging werden hoge snelheden bereikt en ook de afstand tussen de twee jonge bestuurders was erg klein. Eenmaal aangekomen in Leeuwarden parkeerden beide bestuurders de auto’s op de ventweg van de Aldlansdyk. Daar werden ze aangesproken door de agent. De rijbewijzen van de twee mannen werden ingevorderd. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten ze het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak die zondag tussen 15.00 uur en 21.00 uur plaatsvond in een woning aan de Van Roonhuysestraat. De daders kwamen de woning binnen door een deur te forceren. Vervolgens werd uit de woning een televisie, een spelcomputer en een laptop weggenomen. Een 30-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft de rijbewijzen van een 34-jarige automobilist uit Paterswolde en een 25-jarige automobilist uit Damwâld ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Zondagavond belde een weggebruiker met de Meldkamer Fryslân. De bestuurder had het vermoeden dat er op de Waldwei een automobilist onder invloed van alcohol verkeerde. De betreffende auto werd door surveillerende agenten opgevangen op de Overijselseweg. De 34-jarige bestuurder kreeg een stopteken en er volgde een controle. De man werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 785 ug/l. Zondagnacht zagen surveillerende agenten op de Haadwei in Damwâld een 25-jarige bestuurder uit het dorp slingeren. Reden voor de agenten om de man een stopteken te geven. Ook hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 615 ug/l. Tegen beide bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kregen de twee een rijverbod en werd het rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de James Wattstraat die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond. Rond middernacht kregen agenten een melding van een inbraak. Eenmaal ter plaats bleek dat de dader(s) een ruit hadden vernield. Vervolgens werd een computer weggenomen. Een 58-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte van inbraak.

Franeker: inbraak in twee vrachtwagens
De politie onderzoekt de inbraken in twee vrachtwagens die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond in de Voltastraat. Toen de chauffeur bij zijn vrachtwagen kwam, bleek deze te zijn opengebroken. Uit de vrachtwagen werd een fotocamera en een telefoon weggenomen. In een andere vrachtwagen die in de buurt geparkeerd stond, werd ook ingebroken. Op dit moment is het nog onduidelijk wat er uit die vrachtwagen werd weggenomen.

112Fryslan