Politieberichten van maandag 8 augustus

Tevredenheid over eerste drie dagen Sneekweek

SNEEK – De politie kijkt met tevredenheid terug op de eerste drie dagen van de Sneekweek. Vooral tijdens de openingsavond en zaterdagvond was het druk maar gezellig in het centrum van de stad. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. Daarbij werden ze geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Súdwest Fryslân, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers.

Bekeuringen

Tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek werden ruim 50 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere wildplassen, het drinken van alcohol op straat en baldadigheid. Ook op het water werden bekeuringen uitgeschreven voor onder andere snelvaren en geluidsoverlast. Ook werd er vrijdagavond een alcoholcontrole op het water gehouden. Zie hiervoor het politiebericht van zaterdag 6 augustus.

Aanhoudingen

De politie hield tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek 17 personen aan. Veel van de aangehouden verdachten mochten, nadat tegen hen proces-verbaal was opgemaakt, het politiebureau weer verlaten. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden zeven mensen aangehouden werden voor onder andere belediging, niet voldoen aan bevel/vordering en vernieling. Tevens vond er een zware mishandeling plaats van een 17-jarige jonge uit Bilthoven.Zie hiervoor een getuigenoproep bij de politieberichten van zondag 7 augustus.

In de nacht van zaterdag op zondag bleef het bij vijf personen die werden aangehouden. Hierbij ging het om incidenten zoals verstoren van de openbare orde, belediging, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, baldadigheid en verboden wapen bezit. In dit laatste geval had een man een dolk in zijn auto en was in het bezit van kleine hoeveelheid drugs, vermoedelijk speed.

In de nacht van zondag op maandag werden eveneens vijf personen aangehouden. Drie voor het verstoren van de openbare orde. Een 43-jarige inwoner van Sneek en een 19-jarige inwoner van Dearsum werden aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Het duo had op de Koopmansgracht een bootje losgegooid. De eigenaar zei hier wat van en werd vervolgens door de twee mannen aangevallen. Eén van hen schopte de man in zijn gezicht en de ander gooide met een stoel. Op basis van verklaringen van getuigen kon het duo later die nacht worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vliegeraar gewond

WORKUM – De politie heeft zondagmiddag ambulancepersoneel geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op het surfstrand aan de Suderseleane. Een 18-jarige man uit Almelo was daar aan het vliegeren met een grote vlieger. Door de harde wind kwam hij los van de grond en vloog enkele meters door de lucht waarna hij hard op de grond terecht kwam. Met rugklachten is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Getuigenoproep na illegale olielozing

WEST TERSCHELLING – De politie is op zoek naar getuigen van een illegale olielozing die vermoedelijk zaterdagavond of in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond op de Werkhaven. Daarbij werd afgewerkte olie geloosd in een grote afvalcontainer. De olie droop uit de container op de openbare weg. Inmiddels waren al enkele liters op het wegdek terecht gekomen. De gemeente heeft de container opgehaald. Tevens is er grit op het wegdek gestrooid. Dit om ongelukken te voorkomen. Om te achterhalen wie de lozing heeft gepleegd komt de politie graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of meer informatie, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Getuigen gezocht van straatroof

HEEG – De politie zoekt getuigen van een straatroof op de Skatting. Een 22-jarige inwoonster van Bilthoven werd daar in de nacht van zaterdag op zondag van haar mobiele telefoon werd beroofd. Omstreeks 03.00 uur liep de vrouw samen met een vriendin naar de pinautomaat. Ze werd daar aangesproken door vier jongens. Eén van hen vroeg haar om een sigaret. Vervolgens vroeg diezelfde jongen op een dwingende toon om haar telefoon. Ze gaf die natuurlijk niet en werd toen geslagen. Het slachtoffer kwam ten val en één van de jongens zag toen kans om uit haar geopende handtas haar telefoon te stelen. De vier gingen er vervolgens snel rennend vandoor in de richting van het centrum. De politie komt graag in contact met getuigen van deze straatroof. De vier daders zijn in de leeftijd van ongeveer 18 jaar. Twee van hen hadden blond kort haar en droegen donkere kleding. Een ander had iets langer donkerblond haar en droeg een grijs vest met capuchon, die hij half op zijn hoofd had. Van de vierde dader kan de vrouw helaas geen beschrijving geven. Weet u wie deze vier jongeren zijn of was u getuige van deze straatroof? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Aanhouding na niet tonen identiteitskaart

WEST TERSCHELLING – De politie heeft zondagmiddag een 17-jarige jongen uit Stiens aangehouden voor het niet tonen van het identiteitsbewijs. Vanaf een camping aan de Hoofdweg kwam de melding dat de 17-jarige en zijn vriend, een 17-jarige Leeuwarder, van de camping verwijderd moesten worden. De afgelopen dagen hadden zijn de nodige problemen veroorzaakt waaronder geluidsoverlast en het kapot gooien van flesjes. Politieagenten kwamen ter plaatse. De jongens waren niet meewerkend. Na de nodige waarschuwingen werd de 17-jarige aangehouden. Na verhoor werd hij met een proces-verbaal voor het niet tonen van een identiteitsbewijs en baldadigheid naar huis gestuurd. Zijn vriend kreeg ook een bekeuring voor baldadigheid.

Drie gewonden bij frontale aanrijding

FIRDGUM – De politie heeft zondagavond een ongeval op de Hoarnestreek afgehandeld waarbij drie personen gewond raakten. Omstreeks 19.40 uur vond een frontale aanrijding plaats tussen twee personenauto’s. Van de in totaal vier inzittenden werden drie personen (gegevens niet bekend) met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld.

Aanhouding na vernieling en bedreiging

EARNEWALD – De politie heeft zondagavond een 32-jarige man uit Lippenhuizen aangehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. De man voer in zijn boot over het It Wiid en zag de pont van links naderen. De man dacht nog voor de pont langs te kunnen varen maar dit lukte niet. De 32-jarige sprong vervolgens op de pont, waarna hij de schipper bedreigde en diens sleutels afpakte. De sleutels werden in het water gegooid. De politie kwam ter plaatse waarna de man werd aangehouden. Voor nader onderzoek is hij op het politiebureau ingesloten.

Rijden onder invloed

NOARDBURGUM / OOSTERNIJKERK – De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag twee rijbewijzen ingevorderd. Om 23.55 uur werd een 65-jarige vrouw uit Jistrum staande gehouden op de Rijksstraatweg in Noardburgum. Bij de politie was een melding gekomen dat de vrouw slingerend over de weg reed. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen met 685 ug/l als resultaat. Omstreeks 02.45 uur controleerden agenten op de Dongerawei in Oosternijkerk een 47-jarige man uit Blije. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen met 640 ug/l als resultaat. Naast de invorderingen werd tegen beide bestuurders proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan