Fryslân, 07-09-2009 • Politieberichten van zondag 6 september 11.00 uur t/m maandag 7 september 07.00 uur.

Achlum: politie onderzoekt bedrijfsinbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een bedrijf aan de De Jister. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen door het forceren van een raam. Uit het pand zijn twee kluizen weggenomen. Deze bevatten waardepapieren, identiteitsbewijzen en een hoeveelheid geld. Een 51-jarige man uit Achlum heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Terschelling-West: politie onderzoekt meerdere inbraken
De politie stelt een onderzoek in naar drie inbraken en twee pogingen tot inbraak. Vermoedelijk vonden de inbraken allemaal plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Alle benadeelden hebben of doen vandaag aangifte. Een overzicht:

[ul][li]Tussen zaterdagavond en zondagochtend werd er ingebroken in een winkel aan de Torenstraat. Men is binnengekomen via de achterzijde van het pand. Daarbij werd een geldbedrag van enkele honderden euro’s weggenomen.[/li][/ul]
[ul][li]Tussen zaterdagavond en zondagmiddag werd er ingebroken in een winkel aan de Burgemeester Reedekerstraat. Via het forceren van een deur is men het pand binnengekomen. Daarbij werd een geldbedrag van tientallen euro’s en enkele kledingstukken weggenomen.[/li][/ul]
[ul][li]Tussen zaterdagvond en zondagochtend werd er ingebroken in een horecagelegenheid aan de Willem Barentzkade. Via het forceren van een deur is men het pand binnengekomen. Zoals het nu lijkt is men alleen in het pand geweest maar is er niets weggenomen.[/li][/ul]
[ul][li]Tussen zaterdagavond en zondagmiddag werd er ingebroken in een bedrijf aan de Commandeurstraat. Via het forceren van een deur is ment het pand binnengekomen. Mogelijks zijn de daders gestoord in het werk want er is niemand binnen geweest.[/li][/ul]
[ul][li]Bij een winkel aan de Torenstraat bleef het bij een poging tot inbraak. Aan de kant van de Raadhuisstraat werd alleen een ruit vernield. Men is niet binnen geweest.[/li][/ul]

Tjerkgaast: motorrijder door oliespoor onderuit
De politie heeft zondagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Spanneburgerdyk. Een 23-jarige motorrijder uit Sint Nicolaasga was op de Spannenburgerdyk onderuit gegaan. Vermoedelijk door een oliespoor op de rijbaan. De bestuurder is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Voorzover nu bekend heeft hij alleen kneuzingen en schaafwonden aan het ongeval overgehouden.

Sneek: twee jongens aangehouden voor bedreiging
De politie heeft zondagmiddag twee jongens van 12 en 13 jaar uit Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. Na een melding dat een groepje jongeren bij een snackbar aan de Kerkhoflaan met een mes was bedreigd, ging de politie ter plaatse. Hier verklaarde de 15-jarige aangever uit Joure dat hij door twee jongens was bedreigd. Na een korte zoekslag in de omgeving werden de jongens gevonden. Het mes van de 13-jarige werd in beslag genomen. De 12-jarige verklaarde het mes weggegooid te hebben, maar dit mes werd niet gevonden. Beide jongens werden aangehouden en naar het bureau overgebracht, waarna ook de ouders in kennis gesteld werden. Na een verhoor mochten ze met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Terschelling-West: motorrijdster onderuit
De politie heeft zondagmiddag op de Nieuwedijk een verkeersongeval afgehandeld. Daarbij had een 25-jarige vrouw uit Terschelling-West de macht over het stuur van haar motor verloren en was onderuit gegaan. Per ambulance is zij overgebracht naar de huisartsenpraktijk waar bleek dat zij aan haar val hoofdzakelijk schaafwonden had overgehouden.

Joure: verkeersongeval met letsel
De politie heeft zondagavond een verkeersongeval op de A7 ter hoogte van Joure afgehandeld waarbij een 57-jarige man uit Heerhugowaard gewond raakte. De man reed vanaf Heerenveen in de richting van Joure toen hij, door nog onbekende reden, de macht over het stuur verloor en met zijn voertuig in de sloot terechtkwam. Een 54-jarige medeweggebruiker uit Bergschenhoek twijfelde geen moment en stopte zijn voertuig om de hulpdiensten te alarmeren via 1-1-2. Een ander weggebruiker, een 20-jarige man uit Oudehaske, passeerde het incident en stopte ook. Omdat hij bekend was in de omgeving reed hij via de Polderbosdyk om, om vervolgens zijn voertuig zo te parkeren dat de plek waar de auto in de sloot lag werd verlicht. Daarna sprong hij het water in om de portier open te krijgen. Dit lukte niet. Wel hoorde hij een persoon op het raam tikken. De helper merkte dat in de auto nog een luchtbel aanwezig was en heeft de man pratende gehouden zodat hij in de luchtbel bleef. De hulpdiensten waren inmiddels gearriveerd en politieagenten konden dankzij de krik die werd aangereikt door een ander 33-jarige passant uit Goingaryp het ruit vervolgens inslaan en de bestuurder er uit halen. In het voertuig werden geen andere personen aangetroffen. De bestuurder is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Oudeschoot: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft een 35-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor bedreiging. Zondagavond kwam de melding dat de man een vrouw met een mes bedreigde. De politie werd gealarmeerd waarna zij de man, die nog nabij een woning aan de Archimedesweg aanwezig was, konden aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. Over de aanleiding van de bedreiging is nog niets bekend.

Drachten: politie onderzoekt bedrijfsinbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een bedrijfsinbraak in een pand aan de Hemmen. Zondagavond ging daar het alarm af. Ter plaatse bleek dat er was ingebroken. Door een gat in de muur is men binnengekomen. Vooralsnog werd uit het pand niets weggenomen. Een 49-jarige man uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Wijckel: eenzijdig ongeval met motorrijder
De politie heeft zondagavond een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 26-jarige man uit Wijckel verloor, door nog onbekende reden, op de kruising van de Bonnebrekkewei met de Gaestfjurwei de macht over het stuur. Hij kwam daarbij ten val. Vermoedelijk met letsel aan zijn sleutelbeen en voet is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Wolvega: 70 coniferen in de brand
De politie stelt een onderzoek in naar een brand aan de Paulus Potterstraat. In de nacht van zondag mop maandag bluste de brandweer nabij een woning een coniferenhaag. De brand werd opgemerkt door een omwonende die wakker werd van knetterend geluid. In totaal verbrandden er 70 coniferen. De 71-jarige eigenaar uit Wolvega heeft aangifte gedaan.

St Annaparochie: brand in bedrijfspand
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand aan De Wissel. Tijdens werkzaamheden was daar in de nacht van zondag op maandag brand ontstaan. Vermoedelijk tijdens werkzaamheden aan een machine ontstond er een steekvlam die oversloeg op aanwezige 26-jarige man uit Hallum. Zijn 19-jarige collega uit Damwoude hielp hem met het doven van de brand door hem onder de kraan te zetten. Beide heren konden het pand verlaten en werden met ademhalingsproblemen door de rookontwikkeling en brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 26-jarige man werd ter behandeling aan zijn brandwonden vervoerd naar het UMCG. Zijn collega kon naar behandeling weer naar huis. De ingeschakelde brandweer hand de brand snel geblust. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Dokkum: auto in brand gestoken
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een onderzoek ingesteld naar een autobrand aan de IJsvogel. Getuigen gaven aan dat ze rond één uur hoorden dat er tegen een auto getrapt werd. Hierna klonken een paar knallen en ging een autoalarm af. Toen zij gingen kijken zagen zij dat de auto van een 62-jarige vrouw uit Dokkum in brand stond. Een van de getuigen had kort daarvoor een paar mensen in de buurt van de auto gezien. De politie sluit brandstichting niet uit.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zeven processen-verbalen en rijverboden. In een geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]02.10 uur, Almere in Lemmer, 43-jarige vrouw uit Lemmer, 680 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})