Politieberichten van maandag 7 maart.

Forse snelheidsovertreding en onder invloed van alcohol
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag om 13.21 uur het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Den Helder. De automobilist passeerde een snelheidscontrole op de Harlingstraatweg tussen Marssum en Leeuwarden met 195 kilometer per uur. Hier geldt een maximum snelheid van 100 kilometer per uur. Het voertuig werd staande gehouden op de Slauerhoffweg waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tijdens het gesprek rook de agent een alcohollucht waarna een blaastest volgde. Op het politiebureau werd vervolgens een ademanalyse afgenomen met als resultaat 580 ug/l. Ook deze uitslag is een grond voor de invordering van het rijbewijs. De grens ligt bij 570 ug/l. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt voor de snelheidsovertreding en het rijden onder invloed.

Aanrijding na rijden onder invloed
A32 – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige man uit Heerenveen. Om 14.57 uur kreeg de politie de melding dat op de A32 ter hoogte van Steggerda een eenzijdig ongeval had plaatsgevonden. De 50-jarige bestuurder miste de afslag naar Wolvega waarna hij met zijn voertuig in de bosschage tot stilstand kwam. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed was, werd een blaastest afgenomen. De ademanalyse volgde op het politiebureau. Deze had 815 ug/l als uitslag. Goed voor een rijverbod van 10 uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht van auto-inbraak
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een auto-inbraak die zondagmiddag omstreeks 15.50 uur gepleegd werd op de Julianalaan. Een getuige zag op het parkeerterrein van een kerk een man die zich verdacht gedroeg bij een geparkeerde auto. Kort daarop hoorde de getuige glasgerinkel waarna zij de man aanriep waarop hij wegrende in de richting van het Julianapark. Tijdens zijn vlucht kwam hij ten val en verloor daarbij een navigatiesysteem welke uit de auto afkomstig was. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen zij de verdachte niet meer aan. Het gaat om het volgende signalement:

[bullets]Leeftijd ongeveer 18 tot 21 jaar;
Lengte ongeveer 1.65 m;
Tenger postuur;
Licht getint;
Haar strak achterover gekamd met een staartje;
Droeg een zwart trainingspak.[/bullets]

De politie komt graag in contact met getuigen die de man hebben zien weglopen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Sieraden weggenomen uit woning
FRIESCHEPALEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die zondagavond tussen 19.00 uur en 23.45 uur plaatsvond in een woning aan de Kromhoek. Men kwam binnen na het vernielen van een ruit. In de woning zijn diverse kasten geopend waarna sieraden werden weggenomen. De 61-jarige bewoner deed aangifte.

Meerdere malen snelheid overtreden
HASKERDIJKEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs ingevorderd van een 57-jarige inwoner van Grou. Ter hoogte van Akkrum zagen surveillerende agenten de bestuurder op de Rijksstraatweg rijden. Gezien de snelheid die hij voerde volgden de agenten hem. Daarna maakte hij meerdere snelheidsovertredingen. Op de Rijkstraatweg reed hij 136 km/u per uur daar waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Ook volgde binnen de bebouwde kom een overtreding op de Leeuwarderstraatweg waarbij de 57-jarige 62 kilometer per uur reed terwijl slechts een snelheid van 30 km/u was toegestaan. Na de staandehouding werd zijn rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na diefstal bromfiets
KOOTSTERTILLE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 23-jarige en een 19-jarige man, beide uit Harlingen, aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten controleerden rond 00.30 uur op de Zomerweg het voertuig van de mannen. Achter hun voertuig zat een aanhangwagen met daarop een scooter. Na navraag van het kenteken van de scooter bleek dat deze was weggenomen van de 49-jarige eigenaresse uit Kootstertille. Tevens bleek dat de aanhangwagen die gebruikt werd ook van diefstal afkomstig was. Een 49-jarige deed hiervan aangifte. De Harlingers werden vervolgens aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in drogisterij
DAMWALD / NOORDWOLDE – De politie stelt een onderzoek in naar twee inbraken in drogisterijen. In de nacht van zondag op maandag kwam men bij een drogisterij aan het Manauplein in Noordwolde binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werd een kluis weggenomen. Een 31-jarige inwoonster van Noordwolde deed namens het bedrijf aangifte. Diezelfde nacht, rond 01.19 uur kreeg de politie een inbraakmelding in een winkel aan de Conradi-Veenlandstrjitte in Damwâld. De agenten ter plaatse zagen dat een deur was geforceerd om toegang tot de winkel te krijgen. Het is nog niet duidelijk of er iets is weggenomen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Twee mannen aangehouden voor inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 17-jarige en een 27-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak in een winkel aan het Cambuurplein. Agenten kregen de melding dat een inbraakalarm van een winkel was afgegaan. Bij het aanrijden zagen de agenten op de Boerhaavestraat een auto staan die net wilde wegrijden. In de auto troffen zij de twee Leeuwarders aan en in de kofferbak diverse inbrekerswerktuigen. Hierop werd het duo aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar zij voor verhoor werden ingesloten. Het is nog onbekend wat er bij de inbraak is weggenomen. Een 28-jarige man uit Sneek deed aangifte.

112Fryslan