Politieberichten van maandag 7 juni.

Groot aantal diefstallen van schapen opgelost
FRYSLAN/DRENTHE – De politie heeft een onderzoek afgerond naar de diefstal van schapen in Fryslân en Drenthe. Tijdens het onderzoek werden vier mannen aangehouden op verdenking van diefstal. Daarnaast werden in het onderzoek twee mannen aangehouden op verdenking van heling. De zes waren van augustus 2009 tot eind april 2010 betrokken bij tien diefstallen van ruim 170 schapen.

Onderzoek
Eind april 2010 werden bij een bedrijf aan de Leeksterweg in Haulerwijk veertien Drentse heideschapen gestolen. De diefstal kreeg nog al wat media-aandacht. Dit had als gevolg dat bij de politie meerdere goede tips binnen kwamen over mogelijke daders. De politie in Oosterwolde besloot in samenwerking met de politie Drenthe en de Algemene Inspectiedienst voor Dieren (AID) om een onderzoek te starten.

Diefstal
Tijdens het onderzoek werden twee 20-jarige inwoners van Tolbert, een 21–jarige inwoner van Norg en een 24-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van diefstal. De vier verklaarden tegenover de agenten dat ze in wisselende samenstelling betrokken waren geweest bij tien diefstallen van ruim 170 schapen. Deze diefstallen vonden plaats vanaf augustus 2009 tot eind april 2010 in onder andere Vledder, Veenhuizen, Appelscha en Haulerwijk. Tijdens de diefstallen werden in totaal 171 schapen uit weilanden gehaald. Na verhoor werd tegen de vier mannen proces-verbaal opgemaakt.

Heling
In het onderzoek werden ook een 43-jarige inwoner van Marum en een 29-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van heling. De man uit Marum heelde zo’n 60 schapen en de man uit Appelscha zo’n 100. Een deel van de schapen werd doorverkocht, maar een groot aantal werd ook geslacht. Uit het onderzoek bleek dat de man uit Marum tijdens het vervoer van de schapen met een vervoersbewijs had geknoeid. Naast heling werd ook hiervoor tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Tegen de 29-jarige werd eveneens proces-verbaal opgemaakt voor heling. Daarnaast werd tegen hem ook nog proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de destructiewet.

Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Schippers met drank
HEEG – De politie heeft zaterdag tussen 14.00 en 20.00 uur op het Heegermeer een alcoholcontrole gehouden. 58 schippers moesten een blaastest ondergaan, waarbij twee een proces-verbaal kregen. Een van deze schippers blies 365 ug/l, de andere 465 ug/l. De politie zal de komende periode vaker controles op het water uitvoeren.

Meisje fietst tegen auto
STIENS – De politie heeft zondagmiddag op It Noarderfjild een ongeval afgehandeld waarbij een 15-jarige meisje gewond geraakt is. Het meisje reed om onbekende oorzaak met haar fiets tegen een stilstaande auto en kwam hierbij ten val. Ze werd per ambulance met letsel aan haar hoofd naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Man komt ten val
JOURE – De politie heeft zondagmiddag op de Sewei een aanrijding afgehandeld waarbij een 73-jarige man uit Joure gewond geraakt is. De man kwam op zijn fiets ten val, toen zijn vrouw hem met haar scootmobiel raakte. De man werd met letsel aan zijn arm per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Man aangehouden na mishandeling
HARLINGEN – De politie heeft zondagmiddag in de Prinses Beatrixstraat een 42-jarige man uit Makkum aangehouden op verdenking van mishandeling. Nadat een melding binnen gekomen was van een vechtpartij in die straat, gingen agenten ter plaatse. Hier troffen ze een groepje buurtbewoners, waaronder een 43-jarige man die verwondingen in zijn gezicht had. Na een aantal mensen gehoord te hebben, bleek dat de verdachte in een woning ruzie met een vriendin gekregen had. Een buurtbewoner ging de woning binnen en probeerde de verdachte van de vrouw af te trekken, waarna er klappen vielen. Andere buurtbewoners kwamen te hulp en ook zij kregen klappen. Hierbij werd een 27-jarige man knock-out geslagen. In deze vechtpartij liep de 43-jarige ook zijn verwondingen op. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor onderzoek. De verdachte werd aangehouden en naar het bureau overgebracht. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd
DRONRIJP – De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Franeker. De man reed op zijn snorfiets op de Strjitwei toen hij gecontroleerd werd. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd jij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 895 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. De man mocht met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Jongen gewond na ongeval
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Groningerstraatweg waarbij een 16-jarige jongen uit Leeuwarden gewond raakte. De jongen fietste op het fietspad en stak plotseling een zebrapad over. Een 27-jarige man uit Leeuwarden die net aan kwam rijden kon de jongen niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. De jongen werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in de stad vervoerd.

Mannen aangehouden met drugs
HURDEGARYP – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Rijksstraatweg twee mannen aangehouden op verdenking van handel in softdrugs. Agenten hielden de auto van de mannen staande voor een controle. Beide verdachten konden zich niet legitimeren en werden aangehouden ter vaststelling van hun identiteit. Bij de, zoals later bleek, 27-jarige man uit Uitgeest werd hasj gevonden. De andere verdachte bleek een 28-jarige man uit Beverwijk te zijn. Beide mannen werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto werd in beslag genomen.

112Fryslan