Politieberichten van zondag 6 december 11.00 uur t/m maandag 7 december 07.00 uur

Koudum: meerdere gewonden na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag een verkeersongeval op de Sudergoawei afgehandeld. Op de kruising van de N359 meende een 51-jarige bestuurder uit Dokkum dat de weg vrij was en wilde links afslaan. Hierdoor merkte een 54-jarige man uit Sibrandabuorren, die op de N359 uit de richting van Koudum kwam, de Dokkummer te laat op. Een aanrijding kon niet meer worden voorkomen. In de beide voertuigen zaten meerdere inzittenden. De bestuurder uit Dokkum, zijn twee inzittenden en een inzittende van de bestuurder uit Sibrandabuorren zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Alle gewonden konden na behandeling weer naar huis. Beide zwaar beschadigde voertuigen zijn afgesleept.

Oppenhuizen: bestuurster raakt macht over stuur kwijt
De politie heeft zondagavond een eenzijdig ongeval op de rijksweg A7 afgehandeld. Daarbij was een 24-jarige vrouw uit Nijland, door onbekende oorzaak, met haar voertuig tegen de vangrail gekomen. Hierdoor had zij de macht over het stuur verloren en kwam achterstevoren op de rechterrijbaan terecht en tot stilstand. De bestuurster is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Surhuisterveen: bromfietser maakt snelheidsovertreding
De politie heeft zondagavond het bromfietsrijbewijs van een 19-jarige man uit Haulerwijk ingevorderd. De bromfietser viel surveillerende agenten op door zijn snelheid. Op de Scheiding reed hij 77 kilometer per uur daar waar 45 kilometer per uur is toegestaan. De bromfietser werd staande gehouden waarna zijn AM-rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie onderzoekt straatroof
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een straatroof die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond op de Vredeman de Vriesstraat. Omstreeks 01.30 verliet een 31-jarige man uit Leeuwarden, onder invloed van alcohol, een uitgaansgelegenheid aan het Reigersplein om naar huis te gaan. Zijn GSM en MP3 speler had hij in de hand. Hij werd vervolgens van achteren benaderd door drie mannen die zijn GSM van hem af wilden nemen. De Leeuwarder wist te ontkomen maar kwam ten val. De drie mannen achtervolgden hem en riepen om geld. Het slachtoffer wist weer op te staan en weg te rennen. Op de Van Akenstraat werd hij naar de grond getrokken door deze mannen. Opnieuw vroegen zij om geld. De Leeuwarder begon luidruchtig te schreeuwen waardoor de mannen uiteindelijk vermoedelijk zonder buit wegrenden. De politie werd gealarmeerd en maakte nog een zoekslag door de omgeving. De daders werden niet meer aangetroffen. De 31-jarige man deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 4 processen-verbalen en rijverboden. In één geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat ging om een 20-jarige beginnend automobiliste uit Drachten die in de nacht van zondag op maandag op de Eibertsbek staande werd gehouden. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Gezien het resultaat van 375 ug/l werd haar rijbewijs ingevorderd.
 
In één geval werd het rijbewijs ingevorderd omdat er mogelijk sprake was van het gebruik van drugs. Dat betrof de aanhouding van een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden. Getuigen hadden op het Noordvliet de man zien rijden. De politie werd gealarmeerd omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed reed. De man werd staande gehouden. Omdat het vermoeden bestond dat drugsgebruik de oorzaak was van zijn onveilige rijgedrag werd de Leeuwarder aangehouden. Hij pleegde verzet bij zijn aanhouding. Op het politiebureau werd een bloedproef afgenomen. Na verhoor werd de bestuurder heengezonden. In beide gevallen werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan