Politieberichten van maandag 6 september.

Jongen vernield ruit
FRANEKER – De politie heeft zondagmiddag een 15-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit op de Professor Holwardastraat. Rond 15.15 uur kregen surveillerende agenten de melding dat een ruit was vernield van een kerk. Getuigen hadden niet gezien wie de betreffende ruit had ingeslagen. Eenmaal ter plaatse gaf een getuige door dat zij een jongen had zien lopen met glasscherven in zijn hand. Toen agenten de betreffende jongen mee wilden nemen naar het politiebureau voor nader verhoor meldde de 15-jarige jongen zich direct bij de agenten en gaf aan dat hij de ruit had vernield. De 15-jarige jongen verklaarde na een ruzie impulsief de ruit van de kerk te hebben ingeslagen. Hij is meegenomen naar het politiebureau en na verhoor heengezonden. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vrouw valt van paard
LANDERUM – De politie heeft zondagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Duinweg. Rond 14.30 uur kregen agenten de melding dat een 48-jarige inwoonster van Brucht van een paard was gevallen en gewond was geraakt. Een groepje ruiters waren aan het rijden vanaf Formerum in de richting van Midsland. Daarbij passeerden ze op een gegeven moment een aantal huizen waar een man aan het grasmaaien was. Nadat het laatste paard gepasseerd was zette de man de grasmaaier aan waardoor enkele paarden schrokken. De paarden werden onhandelbaar en twee vrouwelijke ruiters vielen op de grond. De 48-jarige Bruchtster is met onbekend letsel per reddingsboot overgebracht naar de vaste wal vanwaar zij per ambulance overgebracht is naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man steelt i-pad
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag een 38-jarige inwoner van Assen aangehouden op verdenking van diefstal aan de Prinsentuin. Rond 14.30 uur kregen surveillerende agenten de melding dat de 38-jarige Assenaar op heterdaad was aangehouden door twee personen op verdenking van diefstal vanaf een boot. Eenmaal ter plaatse lag de 38-jarige verdachte op de grond. Een 43-jarige inwoner van Amsterdam en een omstander (leeftijd en woonplaats onbekend) hielden de verdachte onder controle. De verdachte bleek een i-pad te hebben meegenomen vanaf de boot. De 43-jarige Amsterdammer heeft vervolgens zijn i-pad van de verdachte teruggenomen en de Assenaar overgedragen aan de politie. De verdachte, een bekende veelpleger, is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader verhoor.

Buurtbewoners houden dief aan
TWIJZEL – De politie onderzoekt een diefstal uit een garage van een woning aan de Bosselân. Buurtbewoners zagen dat twee mannen en een aantal goederen uit de garage van de betreffende woning hadden weggenomen. De buit bestond uit gereedschap, een fiets en een net van een aanhangwagen. De buurtbewoners wist na een achtervolging één van de dieven, een 27-jarige inwoner van Twijzelerheide aan te houden. De man werd overgedragen aan de gewaarschuwde agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De agenten stellen nog een onderzoek in naar de tweede verdachte. De 60-jarige bewoner deed aangifte. De man heeft inmiddels alle gestolen goederen terug.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen

Alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op diverse locaties in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. De excessen waarbij een invordering van het rijbewijs is geweest, zijn de volgende gevallen

[bullets]23:45 uur, Bredyk in Jelsum, 26-jarige van Ternaard, 570 Ug/l
01:20 uur, Lytse Wei in Engwierum, 29-jarige van Engwierum, 740 Ug/l[/bullets]

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
HEERENVEEN – De politie heeft een rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige uit Steenwijk. De 32-jarige bestuurder reed, gecorrigeerd, 177 kilometer per uur in de richting van Steenwijk, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. De politie controleert regelmatig op snelheidsexcessen, bij een overschrijding van 50 kilometer per uur of meer wordt het rijbewijs ingevorderd.

Fietser gevallen en gewond geraakt
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond geassisteerd bij een valpartij met een fiets op het Zwitserwaltje. De 44-jarige bewoner van Leeuwarden is nog door onbekende oorzaak te val gekomen. De 44-jarige fietser is met een gebroken rib en hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Inbraak bedrijfspand
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak welke is gepleegd aan de Edisonstraat. Een medewerker van de alarmcentrale kreeg een inbraakmelding om 08:35 uur en zag toen hij ter plaatse was dat er een raam was verbroken. Wat er precies is weggenomen is nog niet bekend, de eigenaar moet nog aangifte doen. Door de technische recherche zal onderzoek worden gedaan.

Melding gevonden baby
WOLVEGA – De politie stelt een onderzoek in naar de verblijfplaats van een baby die zaterdag rond 17.00 uur werd aangetroffen in de berm van de Steenwijkerweg tussen De Blesse en Wolvega en die meegenomen werd door een onbekende vrouw.

Aanleiding
Zaterdag rond 17.00 uur fietste een minderjarige inwoonster van Wolvega via het fietspad van de Steenwijkerweg vanuit De Blesse naar Wolvega. Op een afstand van ongeveer 500 meter voor de bebouwde kom van Wolvega zag zij in de berm, vlak bij een sloot, een plastic zak liggen die bewoog. De Wolvegaaster is gestopt en heeft de plastic zak opengemaakt. Ze zag toen dat er een baby in de zak zat en dat de baby nog leefde. Terwijl ze hier mee bezig was kwam er een vrouw bij haar staan. Deze vrouw had zij eerder gezien want de vrouw had al geruime tijd achter haar gefietst. De onbekende vrouw vroeg of de baby van haar was. Omdat dit niet het geval was heeft de vrouw de baby overgenomen om naar de politie te brengen. Bij de Lelylaan is de vrouw met de baby doorgelopen in de richting van het centrum van Wolvega.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/weg2_tcm7-606794.JPG[/img]

Melding bij politie
De vindster heeft haar ouders in kennisgesteld maar toen die met de politie belden bleek dat de vrouw zich niet gemeld had.

Onderzoek
Door de technische recherche is een onderzoek ingesteld bij de vindplaats van de baby. Ook is er uitgebreid sporen onderzoek gedaan, zijn getuigen gehoord, is de speurhond ingezet en is een buurtonderzoek ingesteld. Dit heeft er niet toe geleid dat de verblijfplaats van de baby bekend is geworden.

Signalement
Van de onbekende vrouw en haar fiets is het volgende signalement bekend:

[bullets]Blanke vrouw
Leeftijd tussen de 45 – 60 jaar
Grijs kort krullend haar
Reed op een damesfiets van het merk Gazelle. Deze fiets had een zogenaamde lage instap en aan de bagage drager waren twee fietstassen bevestigd. De fietstassen waren zwart/grijs van kleur.[/bullets]

De politie is op zoek naar getuigen die de melding van de vrouw kunnen ondersteunen en heeft de volgende vragen:

[bullets]Wie heeft gezien of iemand op zaterdag 4 september rond 17.00 uur ‘iets’ heeft achtergelaten in de berm van de Steenwijkerweg?
Wie is er op de Steenwijkerweg, net buiten de bebouwde kom van Wolvega, iets opgevallen?
Wie heeft zaterdag 4 september tussen 16.00 uur of later de onbekende vrouw op haar Gazellefiets met fietstassen gezien op het fietspad tussen De Blesse en Wolvega?
Wie heeft zaterdag 4 september rond 17.00 uur een vrouw met een baby op haar arm gezien in Wolvega of omgeving of kent iemand die voldoet aan het signalement?
[/bullets]

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/2_tcm7-606788.JPG[/img]

Hulpverlening
Ook wil de politie graag weten of er zich zaterdag na 17.00 uur een vrouw met een baby heeft gemeld bij een arts of andere zorg- of hulpverleningsinstelling.

Tips of informatie over deze zaak kunt u doorgeven aan de politie bereikbaar via het telefoonnummer 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000. U kunt natuurlijk ook naar een politiebureau gaan.

112Fryslan