Fryslân, 06-07-2009 • Politieberichten van zondag 5 juli 11.00 uur t/m maandag 6 juli 07.00 uur

Donkerbroek: kop-staartbotsing
De politie heeft zondagmiddag een ongeval op de N381 ter hoogte van de kruising met verkeerslichten afgehandeld. Een taxibus, bestuurd door een 27-jarige man uit Steenwijk, trok bij het sein van groen rustig op omdat hij twee cliënten in zijn bus vervoerde. Achter hem reed een 46-jarige vrouw uit Ureterp sneller weg dan de taxibus. Dit met een kop-staartbotsing tot gevolg. Een 40-jarige Heerenveenster was inzittende van de taxibus en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De andere bestuurders en inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Leeuwarden: dancefeest op Oldehoofsterkerkhof
De politie heeft tijdens en rond het dancefeest dat zondagmiddag en avond werd gehouden op de Oldehoofsterkerkhof toezicht gehouden. Dit in samenwerking met beveiligingsmedewerkers. Door de politie werden incidenten afgehandeld zoals aan het einde van de middag de aanhouding van twee 21-jarige mannen uit Groningen en Drachten voor het bezit van harddrugs. Beveiligingsmedewerkers zagen dat de mannen tijdens het urineren een zakje, mogelijk gevuld met drugs, uitwisselden. Het duo werd naar het bureau overgebracht en na verhoor heen gezonden. Een 27-jarige Leeuwarder was op de avond meerdere malen verzocht het terrein te verlaten. Dit weigerde hij en werd aangehouden. Nabij een uitgang van het feest ontstond rond 20.40 uur een schermutseling. Een 25-jarige man uit Leeuwarden wilde daar naar binnen. Hierop werd hij aangesproken door beveiligingsmedewerkers. Over en weer werd er geduwd en getrokken wat resulteerde in een valpartij waarbij een 29-jarige beveiligingsmedewerker zijn onderbeen brak. Per ambulance is hij overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

St. Jacobiparochie en Nijland: motorrijders maken forse snelheidsovertredingen
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige man uit St. Jacobiparochie. Op de N393, Zuiderweg, passeerde de motorrijder een controle met 167 kilometer per uur. Omdat de man twee keer zo snel reed als de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur werd zijn motorfiets in beslag genomen. Tevens werd deze middag het rijbewijs van een 34-jarige man uit Leeuwarden ingevorderd. Met zijn motor reed hij op de A7 ter hoogte van Nijland 176 kilometer per uur terwijl daar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invorderingen van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Kollummerpomp: snelheidsovertreding door beginnend bestuurder
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Hallum. De beginnend bestuurder reed op de Kwelderweg 144 kilometer per uur terwijl hier 80 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Burgum: eenzijdig ongeval, fietsster gewond
De politie heeft zondagavond een eenzijdig ongeval op de Weinmakkersstrjitte afgehandeld waarbij een 46-jarige inwoonster van Burgum gewond raakte. Volgens omstanders had de vrouw geprobeerd weg te fietsen maar ging vervolgens onderuit waarna zij met haar hoofd op de stoeprand terecht kwam. Per ambulance is zij met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sneek: politie onderzoekt inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak, gepleegd zondagavond, in een horecagelegenheid aan de Singel. In de woning boven de horecagelegenheid was men binnengekomen door het forceren van een raam. Uit de woning werd een geldbedrag van enkele honderden euro’s weggenomen. De 32-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Lemmer: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een hennepkwekerij ontmanteld aan de Parkstraat. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning bevonden zich in diverse kamers apparatuur voor een hennepkwekerij. Daarbij werden 260 planten aangetroffen. In de woning werd een 31-jarige inwoner van Lemmer aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Voor nader onderzoek is hij ingesloten. De politie heeft de zaak in onderzoek en de planten en kwekerij worden vernietigd.

Harlingen: politie onderzoekt mishandeling
De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling op de Grote Breedplaats. Een man, die deel uit maakte van een groep Duitse vakantiegangers werd, zonder aanleiding, bespuugd door een groep van zes personen op de Grote Breedplaats. Er werd over en weer gescholden en de Duitse man (leeftijd en woonplaats onbekend) kreeg een trap in zijn gezicht. Omstanders belden direct 1-1-2. Er werd nog een zoekslag gemaakt maar de groep werd niet meer aangetroffen. Het slachtoffer is overgebracht nar het ziekenhuis in Sneek.

Joure: insluiping in horecagelegenheid
De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping zondagavond in een horecagelegenheid aan de Midstraat. Tijdens de drukte in de horecagelegenheid is een persoon naar de bovenverdieping geslopen en heeft daar kasten, laden opengetrokken en de tassen van personeelsleden doorzocht. Daarbij werd een bedrag van enkele honderden euro’s weggenomen. De 36-jarige bedrijfseigenaar heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanhouding voor heling
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 49-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. De man werd op de Peperstraat staande gehouden omdat surveillerende agenten zagen dat het sleuteltje niet in het slot van zijn fiets stak terwijl de hendel van het fietsslot wel omlaag gedrukt stond. Omdat het vermoeden bestond dat de fiets als gestolen stond geboekt werd hij aangehouden op verdenking van heling.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vier processen-verbalen en rijverboden. In één geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende situaties (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]20.05 uur, Bredyk in Stiens, 40-jarige man uit Hijum, 1000 ug/l, bestuurder was uit de bocht gereden en tegen een lantaarnpaal terechtgekomen.[/li][/ul]

112Fryslan

})