Politieberichten van maandag 6 december.

Grote stroomstoring in verzorgingstehuis
DRACHTEN – De hulpverleningsdiensten hebben zondag gezamenlijk hulp verleend bij een grote stroomstoring in verzorgingstehuis Servotel aan het Haverstuk. Rond 16.30 uur viel hier alle elektriciteit uit door een stroomstoring voor de hoofdverdeler. Hierdoor kwamen alle dertien verdiepingen zonder stroom, licht, water en verwarming te zitten.

Storing
De technische mensen van het tehuis hebben de eerste uren zelf geprobeerd de stroomstoring te verhelpen. Om 20.30 uur viel een bewoonster in de donkere gang en brak haar heup. Voor de vrouw werd een ambulance gebeld, waarna meteen de andere hulpverleningsdiensten ingeschakeld werden om de storing te verhelpen.

Bewoners
De ruim honderd bewoners van het huis bleven tijdens de stroomstoring kalm. Personeel van het tehuis maakte samen met de brandweer rondes langs alle kamers om te controleren of iemand hulp nodig had. De bewoners maakten het naar omstandigheden goed.

Verholpen
Rond 23.15 uur lukte het de brandweer het tehuis via een noodstroomaggregaat weer van elektriciteit te voorzien. Maandagochtend zal de normale stroomvoorziening gerepareerd worden.

Rijbewijs ingevorderd na onveilig rijgedrag
BREEZANDDIJK – De politie heeft zondagmorgen op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Ovezande wegens onveilig rijgedrag. Tijdens een hagelbui met slecht zicht reed de man 39 kilometer per uur te snel. Daarnaast zat iemand met een kind op schoot voorin de auto.

Vrouw gewond na slippartij
LANDERUM – De politie heeft zondagmiddag een ongeval op de Landerum afgehandeld waarbij een vrouw (gegevens onbekend) gewond raakte. Een 67-jarige man uit Lies reed vanuit West Landerum binnen toen hij door het gladde wegdek in de linkerberm terecht kwam en tegen een boom tot stilstand kwam. De vrouw die naast hem zat raakte hierbij gewond. Zij werd met onbekend letsel per ambulance naar West overgebracht, waarna ze met de reddingsboot naar de vaste wal gebracht werd voor nader onderzoek.

Man aangehouden na aanrijding
SNEEK – De politie heeft zondagavond een 63-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Een man (gegevens onbekend) had bij de politie gemeld dat een man tegen zijn auto aan gefietst was en daarna bij een woning in de straat naar binnen was gegaan. Ter plaatste belden de agenten bij de woning aan en deed de verdachte open. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. De man weigerde aan een verhoor, ademanalyse en bloedproef mee te werken. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt waarna hij het bureau weer mocht verlaten.

Auto te water
AKKRUM – De politie heeft zondagavond een ongeval op de Nije Boarnsterdyk afgehandeld waarbij een 40-jarige man uit Aldeboarn gewond raakte toen hij met zijn auto in de sloot terecht was gekomen. Een 42-jarige vrouw uit Noordwijk reed voor de man en zag hem achter haar van de weg verdwijnen. Ze schakelde onmiddellijk de hulpdiensten in. Omstanders hebben de man uit de auto gehaald, waarna hij onderkoeld per ambulance naar het ziekenhuis is overgebracht.

Man aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Huizumerstraat een 47-jarige bewoner aangehouden op verdenking van bedreiging. Nadat een melding binnen gekomen was dat in de Huizumerstraat iemand met een bijl rond zou lopen, gingen agenten ter plaatse. Daar bleek dat de verdachte met een steen het raam van een van de buren kapot gegooid had, met een stok op de deur geslagen had en daarna met die stok gedreigd zou hebben. De aanleiding hiervoor is niet bekend. Omdat niet duidelijk was of de verdachte een bijl had of niet, werd de voordeur geforceerd, waarna de man aangehouden kon worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker op heterdaad aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag bij een winkel aan de Insulindestraat een 46-jarige inbreker uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden. Een getuige had via 1-1-2 doorgegeven dat hij had gezien dat iemand een ruit ingeslagen had bij de winkel en het pand ingekropen was. Agenten waren snel ter plaatse en zagen een persoon weglopen die aan het opgegeven signalement voldeed. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau.

Twee gewonden bij ongeval
CORNWERD – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een ongeval op de A7 bij de afslag Harlingen afgehandeld waarbij twee mannen gewond raakte. Het busje waarin de mannen reden raakte door de gladheid van de weg en sloeg een paar keer over de kop. De 30-jarige bestuurder uit Leeuwarden werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. De 32-jarige passagier en plaatsgenoot werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. Het letsel van beide mannen is onbekend.

Auto over de kop in sloot
DEARSUM – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Blankendalwei een ongeval afgehandeld waarbij een 20-jarige vrouw uit Franeker gewond raakte. De vrouw reed vanuit Sneek richting Franeker toen haar auto in de slip raakte en in de sloot terecht kwam. De vrouw werd met pijn in haar rug en been per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

112Fryslan