Politieberichten van maandag 6 augustus

Proces-verbaal voor klimmen in kerktoren

BALK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur een 18-jarige inwoner van Oudemirdum, een 17-jarige inwoner van Sondel en drie 17-jarige inwoners van Nijemirdum proces-verbaal gegeven. De vijf mannen waren in steigers van de kerktoren aan de Raadhuisstraat geklommen wat door een getuige was gezien. Deze waarschuwde de politie. Agenten klommen omhoog en troffen de jongeren boven in de toren aan. Eenmaal beneden werd tegen de mannen proces-verbaal opgemaakt. Anderhalve week geleden kwam de toren ook al in het nieuws. Toen probeerde een man de haan van de toren te stelen.

Camper tegen vangrail

OLDEHOLTWOLDE – De politie heeft zondagochtend op de A32 nabij Oldeholtwolde een eenzijdige aanrijding afgehandeld, waarbij een 60-jarige bestuurder van een camper uit De Blesse gewond raakte. De man raakte onwel en reed met zijn camper tegen de vangrail. Daardoor kantelde de camper en raakte beschadigd. De bestuurder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Jongetje gewond na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op dePotgieterstraat een aanrijding onderzocht, waarbij een 5-jarig jongetje uit Leeuwarden gewond raakte. Het jongetje stak de weg over en werd toen geraakt door een 50-jarige passerende automobiliste uit Leeuwarden. Het slachtoffertje werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

DOKKUM – De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 21-jarige automobilist uit Dokkum ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De man was met zijn auto tegen een paaltje op deAalsumerpoort gereden. Omstanders waarschuwden vervolgens de politie omdat ze het sterke vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Agenten brachten de man voor een ademanalyse over naar het politiebureau. Daar blies hij 840 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Vrouw aangehouden voor diefstal schutting

HEERENVEEN – De politie heeft zondagavond een 57-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen hadden de vrouw op deHaskeruitgangin de weer gezien met een karretje met daarop een tuinschutting. Gezien het tijdstip besloten de getuigen om de politie via 1-1-2- te waarschuwen. De vrouw verklaarde tegenover de agenten dat haar dochter eerder die dag bij een bouwmarkt een schutting had gekocht. Die was volgens de vrouw te zwaar geweest om direct te kunnen vervoeren. Daarom hadden ze schutting maar gestald in hokje bij een andere bouwmarkt. Al met al een opmerkelijk verhaal. Agenten spraken met de dochter van de vrouw en die wist van geen aankoop van een schutting. Hierop werd de 57-jarige vrouw aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vrachtwagen gestolen

WOLVEGA – De politie onderzoekt de diefstal van een rode vrachtwagen van met merk Scania R113 met kentekenVR-35-PT. In de nacht van zondag op maandag kregen agenten een melding dat bij een bedrijf aan de Schuttevaerstraat een hekwerk over de lengte van tien meter was vernield. Een medewerker en de eigenaar van het bedrijf kwamen samen met de agenten ter plaatse. In eerste instantie leek het er op dat er alleen sprake was van vernieling. Later die nacht krijgen de agenten een telefoontje dat vanaf het terrein een vrachtauto, geladen met ijzerdraaisel, was gestolen. Een 42-jarige inwoner van Ter Idzard deed dan ook aangifte.

Rijden onder invloed en zonder rijbewijs

FOLGARE- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 39-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden omdat hij onder invloed en zonder rijbewijs een auto bestuurde. Een agent zag de auto slingerend op de A7 rijden en gaf de bestuurder een stopteken. Toen hij de automobilist aansprak, bleek deze onder invloed van alcohol en niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 680 ug/l blies. Naast een rijverbod van zeven uur, werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en kreeg hij een bekeuring van 90 euro omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen.

Auto over de kop

KORTEHEMMEN – De politie heeft maandagochtend vroeg een eenzijdig ongeval op de A7 nabij Kortehemmen onderzocht, waarbij een 26-jarige automobilist uit Sneek gewond raakte. Volgens de bestuurder blokkeerde het voertuig plotseling, waarna de man de controle over het zijn auto verloor. Het voertuig sloeg over de kop en kwam het op het dak terecht. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs en dat hij ook nog eens alcohol had gedronken. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

Inbraak eetgelegenheid

HAULERWIJK – De politie onderzoekt een inbraak in een eetgelegenheid aan deLeeksterweg. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden de gokkasten opengebroken, waar geld uit weggenomen. Ook werd geld uit de kassa weggenomen. Een 53-jarige inwoner van Haulerwijk heeft aangifte gedaan.

Tevredenheid over eerste drie dagen Sneekweek

SNEEK – De politie kijkt met een goed gevoel terug op de eerste drie dagen van de Sneekweek. Tijdens de openingsavond en zaterdagvond was het druk maar gezellig in het centrum van de stad. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. Daarbij werden ze geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Súdwest Fryslân, de portiers van horecagelegenheden, GGD/GHOR, brandweer en beveiligingsmedewerkers.

Lik op stuk

Tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek werden ruim 124 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het drinken van alcohol op straat, baldadigheid en wildplassen. Met name dit laatste was opvallend. Want in en rondom het centrum van Sneek had de gemeente Súdwest-Fryslân extra toiletvoorzieningen gecreëerd. In totaal kregen 46 wildplassers een bekeuring van 120 euro per persoon. Alle bekeuringen moesten zoveel mogelijk direct worden betaald. Dit had te maken met het lik-op-stuk beleid dat dit jaar voor het eerst tijdens de Sneekweek wordt toegepast. Ook op het water werden bekeuringen uitgeschreven voor onder andere geluidsoverlast en het varen onder invloed. Ook deze bekeuringen moesten direct worden betaald. Vrijdagavond werd op het water een grote alcoholcontrole gehouden.

Aanhoudingen

De politie hield tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek 34 personen aan. Veel van de aangehouden verdachten mochten, na het betalen van een boete het politiebureau weer verlaten. Dit had eveneens met het lik-op-stuk beleid te maken. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden tien mensen aangehouden werden voor onder andere belediging, het dealen in drugs, mishandeling en openlijke geweldpleging. In de nacht van zaterdag op zondag werden 18 mensen aangehouden. Hierbij ging het om incidenten zoals verstoren van de openbare orde, belediging, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, baldadigheid, bedreiging en vernieling. In de nacht van zondag op maandag werden zes personen aangehouden. Hierbij ging het om belediging, mishandeling, vandalisme en rijden onder invloed van alcohol.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan