Maandag 6 april

Fryslân, 06-04-2009 • Politieberichten van zondag 5 april 11.00 uur t/m maandag 6 april 07.00 uur

Gorredijk: controle blauwe parkeerzone
De politie heeft zaterdagmiddag tussen 15.00 – 17.00 uur een controle gehouden op het parkeren in de blauwe zone in de Hoofdstraat. Daarbij werden 27 bekeuringen uitgeschreven.

Heerenveen: man valt met fiets
De politie heeft zondagmiddag een eenzijdig ongeval op de Badweg afgehandeld. Een 75-jarige man uit Heerenveen was daar met zijn fiets gevallen. Hij was onderweg naar de bibliotheek. Per ambulance is hij met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen voor onderzoek.

Leeuwarden: snelheidscontroles
De politie heeft zondagavond op diverse locaties snelheidscontroles met de lasergun uitgevoerd. Op de Aldlansdyk kregen drie automobilisten proces-verbaal voor te snel rijden, de hoogst gemeten snelheid was 82 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Op het deel van de weg waar de maximum snelheid 70 kilometer per uur is, reed een bestuurder 103 kilometer per uur. Op de Willem Lodewijkstraatstraat reed een bestuurder 75 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan, ook deze bestuurder kreeg hiervoor proces-verbaal.

Leeuwarden: burger houdt tasjesdief aan
De politie heeft zondagavond op de Voorstreek een 42-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. De agenten kregen de melding dat een burger een vrouw had aangehouden, die zojuist geprobeerd had de tas van zijn vrouw te stelen. De man liep samen met zijn vrouw op de Voorstreek toen er plotseling aan de tas van de vrouw werd getrokken. Zij hield haar tas echter stevig vast en kwam bijna ten val. De verdachte liet hierop de tas los en wilde wegrennen. De man kon dit echter voorkomen en hield de verdachte aan. Een omstander belde de politie, de verdachte werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 61-jarige vrouw uit Lemmer deed aangifte.

Aanhouding door burger
Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

Burgum: eenzijdig ongeval met dodelijke afloop
Een 33-jarige man uit Warten is zondagavond omstreeks 22.50 uur ten gevolge van een eenzijdig ongeval overleden. De man reed over de Noordermeer komende vanuit de richting van de Zomerweg en gaande in de richting van de Nieuwstad. Na een bocht naar rechts raakte de bestuurder vermoedelijk de controle over zijn personenauto kwijt en belandde in de linkerberm. Het voertuig kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. Het slachtoffer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Door het Bureau Verkeers Ongevalsanalyse is een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige man uit Hurdegaryp. Op de Canadezenlaan ging deze bromfietser met zijn scooter onderuit. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd hij aangehouden. Eerst werd de verdachte overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor controle. De verwondingen bleken achteraf mee te vallen. Daarna is hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse die het resultaat van 750 ug/l gaf. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: alcoholcontrole op vroege maandagochtend
De politie heeft maandagmorgen tussen 06.30 en 07.30 uur een alcoholcontrole gehouden in de wijk de Trisken en Himsterhout, ter hoogte van de Oprijlaan. De toegangswegen werden afgesloten zodat iedereen moest blazen. Het doel was om bestuurders bewust te maken van hun alcoholgebruik en dat slaap alcohol niet sneller verwerkt. In totaal hebben 219 bestuurders een blaastest afgelegd. Twee bestuurders zaten bij de blaastest tussen 0,3 en 0,5 promillage. Het betrof gevorderde bestuurders die dus wettelijk niet strafbaar waren. De bestuurders waren wel geschrokken dat ze nog onder invloed van alcohol waren. Nagenoeg alle bestuurders waren verbaasd dat er werd gecontroleerd maar konden de controle waarderen. Eén 44-jarige automobilist uit Drachten probeerde de controle te ontvluchten maar werd door een motoragent staande gehouden. De bestuurder reed zonder rijbewijs en tijdens een rijontzegging. Hiervoor is proces-verbaal opgemaakt. Opvallend was dat veel bestuurders met beslagen ramen van huis wegreden en dus geen goed zicht hadden. Hiervoor zijn waarschuwingen uitgedeeld. De wijkraad van de Trisken sprak haar waardering uit voor de controle. Dit jaar volgen nog meer alcoholcontroles die op dit tijdstip worden uitgevoerd.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan