Politieberichten van maandag 5 september

Eenzijdig ongeval

WARTEN – De politie heeft zondag rond 18.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de N31 bij de Fonejachtbrug. Een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden viel tijdens het autorijden in slaap. De 23-jarige verloor daardoor de macht over het stuur en zijn auto sloeg vervolgens over de kop. De auto raakte zwaar beschadigd.

Meisje gewond

RYPTSJERK – De politie heeft zondag rond 17.30 uur geassisteerd bij een ongeval waarbij een 8-jarige meisje uit Leeuwarden gewond was geraakt. Het meisjes fietste achter haar moeder over het fietspad bij de IJpesingel en stak de kruising Westerdijk met de IJpesingel over. Tijdens het oversteken hadden zij een auto niet gezien die aan kwam rijden uit de richting van Giekerk. De 91- jarige bestuurder uit Leeuwarden kon een aanrijding niet meer voorkomen en raakte de 8-jarige. Het slachtoffer raakte gewond en is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Woning inbraak

DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Ludingakerke. Toen de bewoners zondag rond 19.30 uur na hun vakantie thuis kwamen zagen zij dat er ingebroken was. De dader of daders hadden aan de achterzijde van de woning een raam vernield en waren naar binnen gegaan. De woning was doorzocht en als buit waren elektronica goederen, geld en sieraden meegenomen. De 51-jarige eigenaar deed aangifte.

Gestolen auto teruggevonden

HOUTIGEHAGE – De politie heeft zondag rond 11.30 uur een 28-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor diefstal van een auto. Zondagmorgen werd een Audi gestolen bij een woning aan de Skoallewijk. De auto was even weggezet maar men was vergeten de sleutel uit de auto te halen. De 28-jarige had kans gezien om de auto mee te nemen. Door de eigenaar van de auto en enkele familieleden is er gezocht naar de auto. Deze werd aangetroffen op een parkeerterrein bij een supermarkt. De verdachte was nog bij de auto aanwezig en is door de gewaarschuwde politie aangehouden.

Vrouw gewond na aanrijding

SCHASTERBRUG- De politie heeft zondagmiddag op de A6 een aanrijding met letsel afgehandeld daarbij raakte een 51-jarige inwoonster van Heteren gewond. Zij zat naast de bestuurder, een 44-jarige inwoner van Heteren, in de auto toen deze van achteren werd aangereden door een 85-jarige automobilist uit Drachten. Door de aanrijding raakte de vrouw bekneld in de auto en moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijdt. Daarbij raakte de vrouw aan nek gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek

Politie ontmantelt hennepkwekerij

MINNERTSGA- De politie heeft zondagmorgen in een bedrijfspand aan de Meinardswei een hennepkwekerij ontmanteld. Daarbij troffen de agenten een grote hennepkwekerij met 1770 hennepplanten aan. De politie kwam de kwekerij op het spoor na een melding van wateroverlast. Toen de agenten het pand binnen wilde gaan, zagen zij dat 2 á 3 centimeter water in het pand stond waarbij de elektrische verdeelbakken al in het water lagen. Daarnaast roken zij een gaslucht welke afkomstig was van een lekke gasleiding. Nadat het gas en elektrisch waren afgesloten, kon men het pand ontruimen. De apparatuur en planten werden in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Rijbewijs ongevorderd na rijden onder invloed

FRYSLAN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 45-jarige automobilist uit Harkema ingevorderd. Agenten zagen de op het Jachtfjild in zijn auto rijden en besloten de bestuurder te controleren. Toen zij de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken waarna hij voor een ademanalyse werd overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man 820 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Burgernetactie na vermissing

AMELAND – De politie heeft vrijdagavond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 15-jarig vermist meisje. Ze had aan het begin van de avond een herberg in Hollum in verwarde toestand verlaten en was richting de duinen gelopen. Haar moeder maakte zich ernstig zorgen en waarschuwde de politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Agenten op het eiland keken samen met de deelnemers uit naar het meisje. Al snel kwam het bericht dat een deelnemer van Burgernet, een agent in zijn vrije tijd, het meisje had aangetroffen in de duinen. Ze werd vervolgens weer naar haar moeder gebracht.

Honden uit warme auto’s gehaald

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag en zondag diverse honden uit te warme auto’s gehaald op een parkeerterrein aan de Heliconweg. Het afgelopen weekend was in het WTC/EXPO een grote internationale hondenshow gaande. Zowel zaterdag als zondag belden meerdere bezoekers van deze show met de politie. Op het parkeerterrein stonden diverse auto’s en aanhangers in de volle zon met daarin honden. Agenten moesten sloten van aanhangwagens en deuren van voornamelijk buitenlandse auto’s forceren om de honden te bevrijden. Ze kregen vervolgens van de politie water om weer enigszins bij te komen. Een Italiaanse hondenbezitter maakte het wel heel erg bont. In zijn veel te warme auto zaten maar liefst 14 honden. De man kreeg dan ook boete vanwege het onthouden van de nodige verzorging. De officier van justitie bepaalde dat de man een boete van 500 euro moest betalen. Een hondengeleider van de politie ontfermde zich over de 14 honden.

Dief aangehouden

KOLLUM – De politie heeft zondagochtend in een woning aan de Putstraat een 23-jarige inwoner van Kollum aangehouden op verdenking van diefstal uit een woning. In de nacht van zaterdag op zondag hoorde de 50-jarige bewoner van een woning aan de Gerrit Bleekerstraat gestommel. De bewoner ging op onderzoek uit en zag nog net een voor hem bekende man wegrennen. Een raam van de woning bleek open te staan. Via dit raam was de man binnen gekomen, waarna autosleutels, een pc, een laptop en een mobiele telefoon werden weggenomen. De politie werd gewaarschuwd en bewoner vertelde wat hij had gezien. De man gaf tevens aan dat hij de dief had herkend. De officier van justitie gaf vervolgens toestemming om deze 23-jarige Kollumer aan te houden. Agenten gingen zondagochtend naar zijn woning en hielden hem daar aan. Een laptop en twee fietsen werden in beslag genomen omdat die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. Ook vonden agenten een hoeveelheid amfetamine en een hoeveelheid ander wit poeder. Ook dit werd in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Spijkerboor. Tussen zaterdagavond en zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De complete woning werd doorzocht, waardoor een grote chaos ontstond. Uit de woning werden sieraden, geld en een laptop weggenomen. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

KORNWEDERZAND – De politie heeft zondagmiddag op de Afsluitdijk het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Mijdrecht ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De man passeerde een controle met de lasergun met 123 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Grote zoekactie na vermissing

WIJNJEWOUDE – De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag gezocht naar een 12-jarige jongen uit Wijnjewoude. De jongen had ’s middags na een woordenwisseling zijn ouderelijke woning verlaten. Hij pakte zijn fiets en ging er vandoor. Toen de 12-jarige ’s avonds nog niet thuis was gekomen, waarschuwden zijn ouders de politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot een tweet over de vermissing te plaatsen op [url]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] en ook werden alle medewerkers van de politie in en rondom Wijnjewoude middels Burgernet voor politiemensen geïnformeerd. Regulier Burgernet werd niet ingezet, dit omdat de gemeente Opsterland niet mee doet. Toen zondagavond laat de jongen nog niet terecht was, werd besloten om een politiehelikopter in te zetten. Ook familieleden, buren en jongeren uit het dorp hielpen mee met de zoektocht. Om 01.45 uur kwam het bericht dat een agent de jongen had aangetroffen op de Merkebuorren in Wijnjewoude. Hij werd vervolgens naar zijn ouders gebracht.112Fryslan