Fryslân, 05-10-2009 • Politieberichten van zondag 4 oktober 11.00 uur t/m maandag 5 oktober 07.00 uur.

Twijzelerheide: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval, waarbij in de nacht van zondag op maandag een 21-jarige automobilist uit Twijzel gewond raakte. De man was door nog onbekende oorzaak op de Ikewei met zijn auto tegen een boom gebotst. Hij liep daarbij hoofdletsel op en werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. Omdat vermoed wordt dat de man onder invloed was, is hem daar een bloedproef afgenomen.

Wolvega: inbraak horecapand
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een horecapand aan de Pastoriestraat. Maandagmorgen omstreeks 05.00 uur werd de 48-jarige eigenaar wakker van lawaai dat beneden uit zijn zaak kwam. Toen hij samen met een medebewoner poolshoogte ging nemen, zag hij twee hem onbekende mannen de zaak uit rennen. De achtervolging werd ingezet, maar de twee wisten te ontkomen. Van de zaak bleek een deur te zijn geforceerd, waarna men uit een onder meer een kassa enkele honderden euro’s heeft weggenomen. Van de twee daders is slechts bekend dat een van hen een uit de zaak gestolen witte jas met capuchon droeg en dat hij ca. 1,90 meter lang was. De andere dader was kleiner, vermoedelijk ongeveer 1,60 meter.

Heerenveen: aanhouding
De politie heeft zondagmiddag op de Weinmakker een 28-jarige inwoner van Heerenveen en een 25-jarige inwoner van Wijnjewoude aangehouden. De twee bleken bij een controle in het bezit van vier flesjes GHB, drie zakjes weed en een wikkel met speed. De verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en voor verder onderzoek ingesloten.

Sneek: voetganger aangereden
De politie heeft zondagmiddag een ongeval op de Lorentzstraat afgehandeld. Een 77-jarige voetgangster was daar door een 33-jarige automobilist uit Gorredijk aangereden. Deze had de voetgangster in een bocht te laat gezien en kon zijn auto niet tijdig meer tot stilstand brengen. De vrouw werd door familieleden naar het ziekenhuis in haar woonplaats gebracht voor onderzoek.

Augustinusga: eenzijdig ongeval onder invloed en zonder rijbewijs
De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval op de Geawei, waarbij een 38-jarige automobilist uit Augustinusga zondagmiddag letsel opliep. De man was volgens getuigen in een bocht rechtuit gereden en via een betonnen paal tegen een boom tot stilstand gekomen. Hij liep daarbij een flinke hoofdwond op waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten werd overgebracht. Omdat vermoed wordt dat de bestuurder, die niet in het bezit van een rijbewijs bleek te zijn, onder invloed was, werd hem daar een bloedproef afgenomen.

De Knipe: motorrijder onderuit
De politie heeft zondagmiddag hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Hellingbaas. Een 33-jarige motorrijder was daar onderuit gegaan doordat hij vermoedelijk teveel gas had gegeven. Hij werd met een pijnlijke schouder voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in zijn woonplaats overgebracht.

Franeker: fietsster gewond
De politie heeft zondagavond geassisteerd bij een ongeval op De Rie. Een 42-jarige fietsster uit Tzum was daar in het donker tegen een paaltje op het fietspad gebotst. Ze werd met vermoedelijk een gebroken enkel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Lemmer: politie achtervolgt auto
De politie is op zoek naar de bestuurder van een auto, die zich zondagavond na een achtervolging aan zijn aanhouding wist te ontrekken. Surveillerende agenten wilden op de Rondweg een auto controleren toen deze ineens met hoge snelheid wegreed. De achtervolging werd ingezet, waarbij de auto binnen de bebouwde kom snelheden tot 150 km/u bereikte, rode verkeerslichten en stoptekens van de politie negeerde en levensgevaarlijke manoeuvres maakte. Omdat er steeds meer publiek op straat kwam en agenten een verdere achtervolging te riskant vonden, werd deze gestaakt. Korte tijd later werd de auto, een zwarte Mercedes, leeg gevonden op de lange Streek. Bij de auto werd een 30-jarige inwoner van Sneek aangetroffen. Deze verklaarde als passagier in de auto te hebben gezeten en werd aangehouden. De politie wil graag in contact komen met getuigen die mogelijk informatie over de bestuurder hebben of anderszins informatie hebben. Ook wil de politie graag spreken met een man met een hond die bij het politiebureau in Lemmer bijna door de Mercedes werd aangereden. Via 0900-8844 kunt u contact opnemen met de politie. Indien u liever anoniem reageert kan dat via telefoonnummer 0800 – 7000 van Meld Misdaad Anoniem.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In een aantal gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zwaagwesteinde, Stationsstraat, maandag 00.30 uur, 28-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde, 815 ug/l.[/li]
[li]Ternaard, Nesserwei, zondag 21.30 uur, 59-jarige automobilist uit de gemeente Dongeradeel, 765 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})