Politieberichten van maandag 5 juli.

Brand in schuur
Zurich – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een bedrijf aan de Gooyemerweg. Rond 15.30 uur werd de hulp van de brandweer ingeroepen omdat er brand ontstaan was in een schuur die gebruikt wordt voor de opslag van hooi, vaten dieselolie en de stalling van landbouw werktuigen. De brandweer heeft het vuur geblust en rond 16.30 uur werd het sein brandmeester gegeven. Vermoedelijk is de brand ontstaan in de transformator van de windmolen. De schuur raakte zwaar beschadigd.

Man vlucht voor politie
LEEUWARDEN – De politie heeft zondag rond 15.30 uur een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter executie van een strafvonnis. Een stadswacht signaleerde op de Boterhoek een auto waarbij een groepje jongeren stond die zichtbaar onder invloed waren van alcohol of drugs. Hij gaf dit door aan de Meldkamer van de politie Fryslan. Uit controle van het kenteken bleek dat de eigenaar gesignaleerd stond voor een onherroepelijk vonnis. Surveillerende agenten die naar de auto toe reden zagen dat de Leeuwarder weg sprintte richting Prinsentuin. De agenten zetten de achtervolging in en zagen dat de 23-jarige over de zonnepanelen van een afgemeerde solar boot liep om vervolgens het water van de Prinsentuin in te duiken. De man is uit het water gehaald en aangehouden. Aan de solarboot, eigendom van de Universiteit Utrecht en die deel nam aan de Frisan Solar Challenge, ontstond grote schade. De Leeuwarder is ingesloten in het politiebureau.

Motorrijder raakt gewond bij val
GOENGA – De politie heeft zondag rond 14.00 uur assisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig verkeersongeval. Op de Midlansdijk was een motorrijder, een 45-jarige inwoner van Sneek, met zijn duopassagier ten val gekomen. De bestuurder kwam uit de richting van Sneek en reed in de richting van Sybrandeburen. In een flauwe bocht verloor de Sneker, vermoedelijk omdat er split op het wegdek lag, de macht over het stuur en kwam ten val. Met een ambulance is hij overgebracht naar het Sint Antonius ziekenhuis. De duopassagiere raakte niet gewond.

Man aangehouden voor huisvrede breuk
LEEUWARDEN – De politie heeft zondag op de Weaze een 39-jarige inwoner van Burdaad aangehouden op verdenking van het plegen van huisvredebreuk. Rond 17.30 uur werd door een huurster van een kamer in een horecagelegenheid de hulp van de politie ingeroepen. In haar kamer zat sinds zaterdagavond 3 juli de Burdader die niet weg wilde gaan. Ondanks diverse vordering om weg te gaan bleef de 39-jarige in de woning. Hij wilde niet weg gaan omdat hij verliefd was geworden op de 33-jarige inwoonster van Leeuwarden. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden voor bedreiging
HEERENVEEN – De politie heeft zondag rond 09.30 uur een 39-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. Via 1-1-2 werd een melding ontvangen dat een man met ontbloot bovenlichaam mensen bedreigde op de Lindengracht en dat hij op ramen en deuren sloeg. Door een surveillerende agent werd de man op de Van Kleffenslaan aangetroffen. Hier is de verdachte, die duidelijk onder invloed van alcohol was, aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Brandstichter aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag 4 juli op maandag 5 juli op De Stal een 18-jarige man uit Boornbergum aangehouden op verdenking van brandstichting. Rond 03.00 werd bij de politie een melding ontvangen dat er een coniferenhaag in brand stond op de Hooizolder. De brand kon door de wakker geworden bewoners zelf worden geblust. Surveillerende agenten troffen op De Stal de Boornbergummer aan. Agenten herkenden de man want hij was eerder die nacht ook al gezien bij een brandje op de Claerkamp. De 18-jarige werd erg nerveus toen de agenten hem aanspraken en kon geen verklaring geven waarom hij zich hier ophield. De man is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Dronken discoganger aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag 4 juli op maandag 5 juli een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor openbare dronkenschap. De man was uit een horecagelegenheid aan de Nieuwestad gezet omdat hij dronken en vervelend was. De Leeuwarder wilde niet weggaan en probeerde steeds weer om binnen te komen. Ook nadat agenten hem aan hadden gezegd om naar huis te gaan bleef de Leeuwarder recalcitrant. De verdachte is uiteindelijk aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten op het politiebureau.

Inbreker aangehouden
WIER – De politie heeft zondag op de Gernierswei een 49-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Rond 20.15 uur werd via 1-1-2 een melding ontvangen dat bewoners van een woning op de Gernierswei een inbreker overlopen hadden en dat ze hem vasthielden. De bewoners waren thuis gekomen en zagen een onbekende race-fiets tegen de woning staan. De 50-jarige bewoonster ging naar binnen en zag dat er ingebroken was en riep dit naar haar man die nog buiten was. Deze zag nog net dat er iemand weg dook achter de vuilnis container. De 55-jarige bewoner wist de inbreker te pakken en samen met zijn inmiddels gewaarschuwde zwager vast te houden totdat de politie kwam. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Invordering rijbewijs na snelheidsovertreding
DRACHTEN – De politie heeft zondagavond rond 22.00 uur op de Tussendiepen het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige inwoner van Drachten. De bestuurder reed 105 kilometer per uur, daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden
OOSTERWOLDE – De politie heeft naar aanleiding van klachten van te hard rijden bij werkzaamheden aan de weg op de N381 tussen Oosterwolde en Appelscha, op vrijdag 2 juli tussen 09.00 uur en 12.00 uur, in beide rij-richtingen, een snelheidscontrole gehouden. In totaal passeerden 1433 bestuurders de controle. Daarvan reden 323 bestuurders bij de wegwerkzaamheden, waar 50 kilometer per uur toe is gestaan, te hard. Een bestuurder reed zelfs 101 kilometer per uur. Tegen de snelheidsovertreders is proces-verbaal opgemaakt. De hoogte van de boete bij overtreding van de maximumsnelheid bij wegwerkzaamheden wordt met 30 procent verhoogd. De politie gaat de komende tijd vaker op snelheid controleren bij wegwerkzaamheden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan