Fryslân, 05-01-2009 • Politieberichten van zondag 4 januari 11.00 uur tot maandag 5 januari 07.00 uur

Joure: diefstal in aanbouw zijnde woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een in aanbouw zijnde woning aan De Protter. Tussen zaterdag 17:00 en zondag 15:30 uur is men op onduidelijke wijze binnengekomen, waarna al het gereedschap weggenomen werd. Een 62-jarige man uit Joure deed aangifte.

Leeuwarden: mannen aangehouden na verlaten plaats ongeval
De politie heeft zondagavond op de Hoekesmastraat twee mannen aangehouden die eerder die avond betrokken waren bij een ongeval op de Drachtsterweg. Op het kruispunt bij Zuiderburen stak een 16-jarige bromfietser, komende vanuit de richting Aldlandyk, bij het stoplicht over om rechtdoor richting Zuiderburen te gaan. Op dat moment kwam er een auto vanuit de richting Goutum die met hoge snelheid linksaf richting Leeuwarden sloeg. Waarschijnlijk negeerde de 21-jarige chauffeur het rode stoplicht en een aanrijding met de bromfietser was het gevolg. De bromfietser is met letsel aan zijn heupen per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De chauffeur en zijn 24-jarige passagier uit Leeuwarden, reden na de aanrijding door. Even later konden de twee mannen op basis van getuigenverklaringen in de buurt van een politiebureau aangehouden worden. De chauffeur wilde zich net zelf aangeven. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol en drugs was, is een bloedtest afgenomen. De passagier mocht na verhoor het bureau met een proces-verbaal verlaten. De chauffeur is voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: inbraak in bedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de nacht van zondag op maandag in een bedrijf aan De Kuinder. De daders zijn binnengekomen door de deur open te breken, waarna een computer en twee flatscreens zijn weggenomen. Een 45-jarige man uit Heerenveen deed aangifte.

Tjerkgaast: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige man uit Delfstrahuizen. De man reed op de Strjitwei in de richting van Woudsend, toen hij in een flauwe bocht de controle over zijn voertuig verloor. Hij raakte van de rijbaan, reed tegen een verkeersbord en kwam tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Omdat het vermoeden bestond dat de man teveel gedronken had, werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de man 620 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs, goed voor een proces-verbaal en een rijverbod van zeven uur.

Leeuwarden: politie houdt inbrekers op heterdaad aan
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Groenweg twee mannen op heterdaad aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Twee surveillerende agenten zagen de mannen in donkere kleding met capuchons over het hoofd de Vijzelstraat inlopen. Niet veel later hoorden zij een harde klap, waarna de mannen de Vijzelstraat weer uit kwamen rennen in de richting van de Nieuweburen. Na een korte achtervolging konden de 18- en 19-jarige mannen uit Leeuwarden op de Groenweg worden aangehouden. In de Vijzelstraat bleek een klinker tegen de ruit van een bedrijf aangegooid te zijn. Dit had alleen een ster in de ruit tot gevolg, waarschijnlijk omdat het verstevigd glas was. De mannen werden overgebracht naar het bureau en waar ze voor nader onderzoek zijn ingesloten.

112Fryslan