Maandag 5 december

Politieberichten van maandag 5 december

Geld uit kluis gestolen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van geld uit een horecagelegenheid in de Sint Jacobsstraat. In de nacht van zaterdag op zondag werd uit de kluis van het bedrijf een geldbedrag weggenomen. Het is onduidelijk hoe men binnen is gekomen. Een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte

Twee gewonden bij frontale aanrijding

OUDEHORNE- De politie heeft zondagmiddag op de Oldeberkoperweg een frontale aanrijding afgehandeld waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een 19-jarige automobilist uit Oldeberkoop reed vanuit Oudehorne in de richting van zijn woonplaats toen hij door de laagstaande zon werd verblind. Daarbij kwam hij met zijn auto op de linkerweghelft terecht en botste frontaal op een tegenligger. Deze auto werd bestuurd door een 54-jarige inwoner van Oldeberkoop. Beide bestuurders raakten bij de aanrijding gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Man aangehouden voor bedreiging

HIJUM – De politie heeft zondagmiddag op de Lege Hearewei een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een 25-jarige inwoner van Hijum ernstig bedreigd. De Hijumer waarschuwde de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen werd de Leeuwarder aangehouden. Hij had verwondingen aan zijn hoofd. De man wilde echter niet vertellen hoe dat was gekomen. De verdachte werd door de agenten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd hij behandeld aan zijn verwondingen en vervolgens ter controle opgenomen.

Man aangehouden voor diefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op de Weaze een 33-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van diefstal. Een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden had de politie gewaarschuwd omdat de Groninger haar laptop had gestolen. Een beveiligingsmedewerker wist de man te achterhalen en gaf de laptop weer terug aan de vrouw. Vervolgens droeg hij de man over aan de agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen de Groninger proces-verbaal, waarna hij het politiebureau weer mocht verlaten.

Man met mes aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmiddag rond 13.30 uur een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten kregen een melding dat de man in verwarde toestand in de Jan van Scorelstraat met een mes liep te zwaaien waarbij hij zichzelf in zijn gezicht verwondde. De inmiddels gearriveerde agenten wisten de man te overmeesteren. De verdachten werd naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd in beslag genomen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

KOLLUMERPOMP – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs van een 34-jarige automobilist uit Uithuizermeenden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Kwelderweg een snelheidscontrole met 147 kilometer per uur. Op deze weg is een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Geld en sieraden gestolen bij woninginbraak

SURHUISTERVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die zondagmiddag tussen 15.00 uur en 18.00 uur plaatsvond in een woning aan de Burmaniastraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werd geld en sieraden weggenomen. De 47-jarige bewoner deed aangifte.

Straatlantaarns vernield

WIRDUM- De politie onderzoekt de vernieling van vier straatlantaarns die geplaatst waren op de Werpsterhoek. In de nacht van zaterdag op zondag werden deze vernield. Enexis is zondag geruime tijd bezig geweest om de bedrading te herstellen.

Inbraak in bedrijf

KOLLUMERZWAAG- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Triemsterloane. De inbraak werd gepleegd tussen zaterdagavond 22.30 uur en zondagmorgen 07.30 uur. De dader(s) kwamen het bedrijf binnen door een raam aan de achterzijde te forceren. Uit het bedrijf werd een geldbedrag weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Inbraak in woning

BEETSTERZWAAG- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak aan de Jokwei De inbraak is vermoedelijk zaterdag gepleegd. De daders kwamen de woning door een deur te forceren. Uit de woning werden sieraden weggenomen. Een 51-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Geld gestolen bij woninginbraak

FRANEKER- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die zondagmiddag plaatsvond in een woning aan de Willem Lodewijk. Om 17.00 uur was de bewoner vertrokken en kwam om 22.00 uur weer terug en ontdekte dat er ongewenst bezoek was geweest. Uit de woning werd geld weggenomen. De 51-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

NOARDBURGUM – De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit Noardburgum ingevorderd. Tijdens een controle op de Kukhernewei werd de man betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor ademanalyse. Hij blies 695 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De Noardburgum zal ook een Educatieve Maatregel Alcohol moeten volgen. De EMA-cursus is er voor om te zorgen dat men niet opnieuw onder invloed van alcohol gaat rijden. De cursus is verplicht en moet zelf worden betaald. Als de deelnemer weigert, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en mag er niet meer worden gereden.

Ravage na woninginbraak

LEGEMEER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Legemeersterweg. Tussen zondagochtend en zondagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de gehele woning doorzocht. Hierdoor ontstond een grote ravage. Het is daarom nog onduidelijk wat er is weggenomen. De 69-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

BEETSTERZWAAG – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 36-jarige inwoner van Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van bedreiging. Surveillerende agenten kregen eerder die nacht een melding dat een man zijn vriendin met een vuurwapen had bedreigd. Meerdere agenten gingen naar Beetsterzwaag. Na een zoektocht zagen de agenten op het Ruiterpad een man lopen die aan het opgegeven signalement voldeed. Hij werd aangesproken, maar weigerde te stoppen. Een politiehond werd daarom dreigend ingezet. Uiteindelijk kon de 36-jarige man worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit zag de 36-jarige man nog kans om een agent te verwonden door hem tegen zijn gezicht te trappen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. In de woning van de man vonden de agenten diverse messen, een wapenstok en drie luchtdrukwapen. Alle deze wapens werden in beslag genomen.

Bromfietscampagne afgerond

LEEUWARDEN – De politie heeft in de maand november intensief gecontroleerd op bromfietsers. De controles maakten deel uit van de verkeerscampagne van de politie Fryslân waarin de jonge bromfietsbestuurder centraal stond. In de stad Leeuwarden leverde dit in totaal de volgende resultaten op: vier bromfietsers kregen proces-verbaal omdat zij onder invloed van alcohol reden, twee daarvan moesten het rijbewijs inleveren. Daarnaast reden tien bestuurders zonder in het bezit te zijn van het AM rijbewijs. Er werden 27 bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de (constructie)snelheid, zeven voor het niet of onjuist dragen van de helm, vijf voor gladde banden en vier voor de plaats op de weg. Tenslotte werden nog eens tien bekeuringen gegeven voor onder andere het ontbreken van de spiegels en het niet leesbaar zijn van de kentekenplaat. De politie Fryslân wil door middel van het voeren van de campagne en controles jonge bromfietsbestuurders bewust maken van de gevaren en risico´s van onder andere het rijden onder invloed en het overschrijden van de maximum snelheid. Kijk voor meer informatie op [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url].

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan