Politieberichten van zaterdag 3 april 13.00 uur tot maandag 5 april 13:00 uur.

Politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
DRONRIJP– De politie heeft in de nacht van zaterdag 3 april op zondag 4 april rond 04.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige beginnend bestuurder uit Dronrijp. Tijdens een verkeerscontrole op de Mollepolle werd de bestuurder door surveilleerde agenten gecontroleerd. Omdat het vermoeden bestond dat de Dronrijpster alcohol gebruikt had, werd hij voor een ademanalye overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 435 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Politie houdt man aan voor vernieling bushokje
KOUDUM – De politie heeft een 29-jarige inwoner uit Koudum aangehouden voor vernieling. Zaterdag rond 15.00 uur werd er bij de politie een melding ontvangen dat een man een bushokje aan de Nieuweweg aan het bekladden was. Opmerkelijk hierbij was dat de man een bivakmuts droeg! Een getuige zag dat de verdachte instapte in een bus van lijn 44. Door surveilleerden agenten is de bus opgevangen bij een halte in Bolsward en de man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bekende de man dat hij met een stift het bushokje beklad had. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Bestuurder raakt punt van rijbewijs kwijt
Dokkum – Een 22-jarige automobilist uit Dokkum is zaterdagavond een punt van zijn rijbewijs kwijt geraakt. De beginnende bestuurder passeerde op deLauwersseewei een snelheidscontrole met de lasergun met 119 kilometer per uur. Terwijl op deze weg 80 is toegestaan. Daarnaast haalde de jonge bestuurder in over een doorgetrokken. Reden voor de agent om hem een stopteken te geven. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en de beginnende bestuurder raakt een punt van zijn rijbewijs kwijt.

Politie stelt onderzoek in na vechtpartij op voetbalveld
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de mishandelingen die gepleegd zijn tijdens de voetbalwedstrijd VV Heerenveen B2 – SVM B1 (Marknesse) afgelopen zaterdag. Vanaf het begin van deze wedstrijd waren er veel irritaties en overtredingen. Naar aanleiding hiervan legde de scheidsrechter de wedstrijd stil en riep de beide elftalleiders bij zich om dit gedrag een halt toe te roepen. Tijdens dit overleg gingen enkele spelers van Heerenveen de tegenpartij te lijf, waarbij rake klappen vielen. Zo kreeg de keeper van SVM een kopstoot en een vuistslag in zijn gezicht. Hierdoor raakte zijn gebit beschadigd en moest hij naar de tandarts. Ook de elftalleider van SVM moest het ontgelden. Hij kreeg een vuistslag in zijn gezicht en raakte licht gewond. Vier spelers en de elftalleider van SVM hebben aangifte gedaan bij de politie.

Politie houdt 4 personen aan voor openlijke geweldpleging
DRACHTEN –De politie heeft in de nacht van zaterdag 3 april op zondag 4 april een 20-jarige inwoner uit Garijp, een 20 jarige inwoner uit Groningen en een 20- en 21 jarige inwoner uit Burgum aangehouden voor openlijke geweldpleging. De mannen werden door surveillerende agenten op heterdaad betrapt toen zij een boom vernielden op de Noorderdwarsvaart. De vier verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Nadat er proces-verbaal tegen hen is opgemaakt zijn ze heengezonden.

Man te water
HEERENVEEN– De politie heeft assistentie verleend aan een 27-jarige inwoner uit Heerenveen die in het water van de Lindengracht was gegooid. In de nacht van zaterdag 3 april op zondag 4 april rond 01.00 uur werden surveillerende agenten in het centrum van Heerenveen door een passant aangesproken die hen vertelde dat hij iemand uit het water had gehaald. De agenten troffen op de Overkluizing de drijf natte en verkleumde Heerenvener aan. De man vertelde dat hij langs de gracht liep en vervolgens zonder enige reden door een man in het water was gegooid. Aangezien de kade muren erg hoog zijn, was hij erg bang geweest dat hij zou verdrinken. Gelukkig had iemand hem geholpen om uit de gracht te klimmen. De man is naar een familielid gebracht voor droge kleren en om op te warmen.

Vrouw aangehouden voor brandstichting
MAKKUM – De politie heeft geassisteerd bij een brand in de Klipperstraat. Op zaterdag rond 19.00 uur werd er door de brandweer een brand geblust in een schuur van een woning. De oorzaak van de brand was niet duidelijk maar uit een door de politie ingesteld onderzoek bleek dat de brand mogelijk aangestoken was door de 58-jarige bewoonster. De vrouw verkeerde onder invloed van alcohol en is door de politie aangehouden op verdenking van brandstichting. Zij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jongeren springen in sloot uit angst voor bekeuring
FRANEKER – Surveillerende agenten kregen in de nacht van zaterdag op zondag een melding dat er een fiets zou zijn gestolen bij de bushalte aan deHertog van Saxenlaan. De daders waren volgens de melder in de richting van Dongjum weg gefietst. De agenten besloten om via de wijk ’t War te rijden in de richting van de tunnel onder de A31 door. Net voorbij de fietstunnel zagen agenten enkele jongeren op fietsen. De jongeren sprongen, bij het zien van de politie, van de fiets en verstopten zich in de bosjes. De agenten riepen tegen de jongeren dat ze te voorschijn moesten komen. Drie van hen deden dat. Het trio verklaarde dat ze geen licht op de fiets hadden en daarom er vandoor waren gegaan. Twee jongens waren daarbij in een sloot terecht gekomen en hadden natte onderbenen. Omdat er stemmen uit de bosjes kwamen, gingen de agenten op onderzoek uit. In een sloot zagen ze nog twee jongens staan. De twee stonden tot hun middel in het koude water en dat allemaal omdat ze bang waren voor een bekeuring. Die angst was niet gegrond, omdat de agenten geen bekeuring uitschreven.

Politie onderzoekt inbraak in horecagelegenheid
BALK – De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Van Swinderenstraat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden de gokkasten opengebroken en het geld weggenomen. Ook werd de fooienpot gestolen. De dader(s) is dan ook in het bezit van een grote hoeveelheid kleingeld. De gedupeerde eigenaar deed aangifte.

Fietsers gewond na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op deCamminghaburg een aanrijding afgehandeld, waarbij twee fietsers gewond raakten. Een 51-jarige automobilist uit Leeuwarden wilde de kruising op rijden en zag daarbij de fietsers over het hoofd. Een 20-jarige fietsster uit Leeuwarden belandde op de motorkap en raakte gewond aan haar heup. Ze werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na behandeling mocht ze ’s avonds het ziekenhuis weer verlaten. Een 19-jarige fietser uit Leeuwarden raakte ook gewond, maar hij kon ter plaatse worden behandeld.

Politie onderzoekt bedreiging
DRACHTEN – De politie onderzoekt de bedreiging van een 23-jarige inwoner van Drachten. De man was zondagavond omstreeks 22.00 uur op zijn scooter onderweg naar zijn werk. Op de Vogelzang, nabij de Apotheek, zag hij twee meisjes bij een rode VW Golf, type 3, staan. De bestuurder van deze auto hield iets uit de ruit en bedreigde vervolgens de 23-jarige. De Drachtster dacht dat de bestuurder mogelijk een vuurwapen in zijn hand had. De 23-jarige ging er dan ook snel op zijn scooter vandoor. De VW Golf kwam nog wel achter hem aan, maar via enkele steegjes kon hij ontkomen. Vervolgens belde hij op zijn werk de politie. De agenten komen graag in contact met de twee meisjes die bij de rode VW Golf hebben gestaan. De twee kunnen waarschijnlijk vertellen wat er is gebeurd. De politie is bereikbaar via 0900 – 8844.

Drie auto-inbrekers aangehouden
TWIJZELERHEIDE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op het terrein van een autobedrijf aanDe String twee inwoners van De Westereen 16 en 21 jaar en een 15-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden op verdenking van auto-inbraken. De eigenaar van het autobedrijf ontdekte dat de drie in een auto inbraken. De man waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse en twee van de drie verdachten konden dan ook direct worden aangehouden. De derde verdachte werd even later onder een auto aangetroffen. Ook hij werd aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de 21-jarige verdachte werd ook in beslag genomen.

Beveiligingsmedewerker houdt vernieler aan
LEEUWARDEN – Een medewerker van een beveiligingsbedrijf heeft in de nacht van zondag op maandag op het Ruiterskwartier een 33-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden en overgedragen aan de politie. Bij het beveiligingsbedrijf was een inbraakmelding bij de ANWB-winkel binnen gekomen. Eén van de beveiligers ging ter plaatse en werd bij de winkel aangesproken door twee nog onbekende jongens. Die vertellen dat een man de ruit had ingeslagen. De twee gaven vervolgens een signalement door. De jongens vertrokken en beveiliger hoorde op dat moment weer veel lawaai. Even verder op stond een man tegen de ruiten van een winkel te slaan. Het signalement kwam overeen met het geen de jongens hadden door gegeven. De beveiliger besloot dan ook om de man aan te houden en over te dragen aan de politie. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie komt nog wel graag in contact met de twee jongens die met de beveiligingsmedewerker hebben gesproken. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Vier verdachten aangehouden
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag vier inwoners van Dokkum van 24, 21, 20 en 19 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Surveillerende agenten kregen een melding dat vier jongens op de Hogepol diverse vernielingen hadden gepleegd. Ondanks een zoektocht in de omgeving werd niemand aangetroffen. De agenten reden verder en kwamen vervolgens vier jongeren tegen voor een cafe aan de Van Kleffenstraat. De melder werd er bij gehaald en hij herkende de vier als diegenen die de vernielingen hadden gepleegd. Hierop werden de Dokkumers aangehouden. De jongeren werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
STIENS – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 24-jarige bromfietser uit Britsum ingevorderd. Surveillerende agenten zagen op de Bredyk in Stiens een brommer zonder achterverlichting rijden. De bestuurder en zijn passagier droegen ook geen helm. Reden om de bromfiets een stopteken te geven. De agenten hadden al snel het vermoeden dat de 24-jarige onder invloed van alcohol verkeerde. Daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies 840 ugl/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Politie houdt verdachte van steekincident aan
LEEUWARDEN– De politie heeft maandagochtend in een woning in Leeuwarden een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De had vrijdagmiddag op de Hooizolder in Drachten een 32-jarige plaatsgenoot met een mes gestoken. Na onderzoek werd de identiteit van de verdachte bekend. Ondanks een zoektocht kon hij vrijdag niet worden aangehouden. Dit lukte de agenten maandagochtend vroeg wel. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan