Politieberichten van maandag 4 oktober.

Autobrand
Noardburgum – De politie heeft zondag geassisteerd bij de afhandeling van een autobrand. Rond 13.30 uur ging een 41-jarige inwoner van Twijzelerheide pinnen bij een geldautomaat aan de Veldmansweg. Toen hij terug kwam van het pinnen stond zijn auto vol met rook en vuur. De brandweer heeft het vuur geblust maar de auto was niet meer te redden.

Fieter gewond
VEENKLOOSTER – De politie heeft zondag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Kleasterwei. Een 72-jarige vrouw van Veenwouden kwam ten val met haar fiets en viel tegen een scherp ijzeren voorwerp wat uit een afscheidingshek stak. Hierdoor liep het slachtoffer een diepe wond op. De Veenwoudster is voor behandeling afgevoerd naar het ziekenhuis de Sionsberg.

Diefstal tuinplanten
DRACHTEN – De politie heeft zondag een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van de diefstal van tuinplanten. Een medewerker van een beveilingsbedrijf zag rond 22.00 uur dat de Drachtster planten uit een tuin haalde van een woning aan De Singel. De verdachten is overgedragen aan de politie en voor nader onderzoek naar het politiebureau vervoerd.

Man bekend vernieling
WOLVEGA – Een 18-jarige inwoner van Wolvega heeft de vernieling van een pinautomaat in het centrum van het dorp bekend. Eind juni werd het beeldscherm van de pinautomaat kapot getrapt. Een bewakingscamera registreerde de vernieling. De beelden werden in eerste instantie aan alle agenten in Fryslân getoond. Dit leveren geen resultaat op en daarom werden beelden van de vernieling eind september op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] geplaatst Binnen nog geen twaalf uur was identiteit van de man bekend. Afgelopen week werd de 18-jarige als verdachte gehoord. Hij bekende de vernieling. Tegen hem is vervolgens proces-verbaal opgemaakt. Tevens moet hij de bank schadeloos stellen.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs
ARUM – De politie heeft zondagochtend het rijbewijs van een 29-jarige automobilist uit Harlingen ingevorderd na het rijden onder invloed van vermoedelijk GHB. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Sytszamaweg een man versuft in zijn auto lag. Eenmaal ter plaatse was de 29-jarige man nauwelijks aanspreekbaar en uit voorzorg werd hij dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen. Na onderzoek werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens proces-verbaal opgemaakt. Tijdens het verhoor was man nog steeds versuft en hij sprak ook wartaal. Wel werd duidelijk dat de man GHB had gebruikt. Met een rijverbod van maar liefst 24 uur mocht hij het bureau weer verlaten.

Twee mannen aangehouden voor brandstichting
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag dankzij een alerte getuige twee inwoners van Leeuwarden van 33 en 41 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting. Surveillerende agenten kregen een melding dat op en rondom het Catharinahof diverse kleine brandjes waren geweest. Een getuige sprak de agenten aan en hij had ten tijde van de brandjes twee mannen zien lopen. De getuige had het sterke vermoeden dat het duo met de brandjes te maken had. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden beide mannen snel worden achterhaald. De twee werden aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Fietser gewond na val
OUDEMIRDUM – De politie heeft zondagmiddag op het Huningspaed een aanrijding afgehandeld, waarbij een 48-jarige fietser uit Schildwolde gewond raakte. Langs de IJsselmeerkust was het erg druk met verkeer, dit vanwege het mooie weer. Een 20-jarige motorrijder uit Koudum zag te laat dat een motor voor hem moest afremmen. De 20-jarige botste tegen de achterzijde van de motor van een 50-jarige inwoner van Makkum. De man uit Koudum kwam ten val met zijn motorfiets en raakte tijdens zijn val een 48-jarige fietser uit Schildwolde. De fietser kwam eveneens ten val en liep daarbij letsel op aan zijn hand. Het slachtoffer werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De 20-jarige motorrijder kwam met de schrik vrij.

Veel foutparkeerders bij voetbal
HEERENVEEN – De politie heeft zondagmiddag tijdens de wedstrijd sc Heerenveen – Ado Den Haag maar liefst 120 bekeuringen uitgeschreven voor fout parkeren. Rondom het Abe Lenstra Stadion zijn voldoende parkeerterreinen die ook nog eens met duidelijke bebording worden aangegeven. Ondanks dat parkeerden maar liefst 120 bestuurders hun voertuig een plek waar dat niet is toegestaan. Al deze bestuurders kregen dan ook een bekeuring. Bij de wedstrijd deden zich overigens geen andere incidenten voor.

Inbraak in woning
BAKKEVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Foarwurker Wei. Zondagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 52-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Kop-staartbotsing na autobrand
LUXWOUDE – De politie heeft zondagavond op de A7 het verkeer moeten regelen na een autobrand. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan. De bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) kon tijdig zijn auto verlaten. Door de brand ontstond vertraging op de A7. Eén van de bestuurders merkte te laat op dat het verkeer voor hem tot stilstand was gekomen en een kop-staartbotsing was het gevolg. Er vielen daarbij geen gewonden. De agenten regelden samen met een automobilist het verkeer. De brandweer kwam ter plaatse om de autobrand te blussen.

112Fryslan