Fryslân – 04-05-2009 • Politieberichten van zondag 3 mei 00:00 uur t/m maandag 4 mei 10:00 uur

Makkum: surfer overleden
Zondagmiddag is bij het Makkumer strand het lichaam gevonden van een 39-jarige man uit Duisburg (Duitsland). Ongeveer 200 meter uit de kust hadden mensen rond 15.00 uur een surfer aangetroffen die voorover in het water lag, naast zijn surfplank. Ze namen de man op de surfplank mee naar de wal en probeerde hem te reanimeren. Een arts die niet veel later arriveerde constateerde dat de man overleden was, waarschijnlijk als gevolg van hartfalen. Op dat moment was nog niet bekend om wie het ging. Rond 19.00 uur kwam een melding binnen dat een Duitse vrouw bij het recreatiecentrum haar vriend als vermist had opgegeven. Na een confrontatie bleek dit de overleden surfer te zijn.

Leeuwarden: politie gaat fietsers controleren
De politie gaat de eerste helft van mei verscherpte controles op fietsers houden op het negeren van de verplichte rijrichting op rotondes en fietsen door rood licht. Aanleiding voor deze controles zijn de gevaarlijke situaties die door deze overtredingen ontstaan. Uit een steekproef is gebleken dat 8% van de fietsers op rotondes de verplichte rijrichting negeerden en 16% het rode licht. Door de controles hoopt de politie fietsers hier bewust van te maken en het aantal (ernstige) ongelukken waar fietsers bij betrokken zijn, te verminderen.

Ee: auto in beslag genomen na rijden onder invloed
De politie heeft zondagmorgen rond 03:00 uur een 45-jarige inwoner van Ee aangehouden voor het rijden onder invloed. De agenten zagen de man op de Oranjewal vreemd rijgedrag vertonen en gaven de bestuurder een stopteken. Toen zij de man aanspraken roken zij dat hij alcohol had gedronken. Uit onderzoek bleek dat de man twee keer eerder met alcohol achter het stuur was betrapt. Bovendien was zijn rijbewijs eerder ingevorderd in verband met een snelheidsovertreding. De automobilist is aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 615 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en zijn auto in beslag genomen. Naast een proces-verbaal kreeg hij nog een rijverbod van 7 uur.

Sneek: verdachte handel in drugs aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kruizebroederstraat een 39-jarige man uit Nijland aangehouden op verdenking van handel en bezit hebben van harddrugs. Een getuige had gezien dat de verdachte in een café aan het handelen was en meldde dit bij een portier die vervolgens de politie weer alarmeerde. Hierop werd de verdachte aangehouden. Bij fouillering bleek hij in het bezit van een aantal wikkels cocaïne. Deze werden in beslag genomen. De man werd ingesloten voor nader onderzoek.

Bolsward: inbraak in winkel
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een winkel aan het Broereplein in de nacht van zaterdag op zondag. Bij de winkel werd een ruit ingeslagen, waarna de goederen uit de etalage weggenomen werden. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is. Een 54-jarige vrouw uit Bolsward deed aangifte.

Drachten: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 35-jarige man uit Houtigehage aangehouden op verdenking van mishandeling van een 22-jarige man uit Kootstertille. Surveillerende agenten zagen de twee mannen vechten en haalden ze uit elkaar. Hierna gaf de man uit Kootstertille aan dat de verdachte hem zonder aanleiding mishandeld had en deed aangifte van. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het bureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Drachten: man aangehouden na bedreigingen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Hooizolder een 23-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Na een melding dat de man in een woning door het lint ging, gingen agenten ter plaatse en belden aan. Hierop uitte de man dreigementen richting de agenten. Die besloten voor de aanhouding een politiehond in te schakelen. Op het moment dat zij met de politiehond weer voor de deur stonden, ging de man er via de achterdeur vandoor en ging in de bosjes zitten. Hoewel de man zich hevig verzette, kon hij met behulp van de hond aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden; rijden onder invloed, zonder rijbewijs
De politie heeft zondagmorgen een 21-jarige inwoner van Leeuwarden in de Grote Hoogstraat aangehouden. Agenten zagen bij de Blokhuispoort dat de bestuurder van een grijze auto gevaarlijk rijgedrag vertoonde. Via cameratoezicht werd de auto gesignaleerd in de Grote Hoogstraat en daar trof men de bestuurder aan. Hij ontkende te hebben gereden, maar de beelden van de kamera lieten zien dat man achter het stuur vandaan uit zijn auto stapte. Uit onderzoek bleek dat de man geen rijbewijs had. Ook bleek hij alcohol te hebben genuttigd. De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 660 ug/l blies. Omdat de man het niet eens was met de gang van zaken, vernielde hij nog een deur van een ophoudkamer. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid, kreeg de man nog een proces-verbaal voor het plegen van verkeersgevaarlijk rijgedrag en voor vernieling. Ook bleek hij nog een celstraf open te hebben staan.

Heerenveen; rijden tijdens ontzegging
De politie heeft zondagmiddag op de Trambaan een 28-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden omdat hij een auto bestuurde tijdens een rijontzegging. Agenten zagen de man rijden en hielden hem staande. Toen bleek dat zijn rijbewijs was ingevorderd en bleek de APK te zijn verlopen. Tegen de automobilist werd een proces-verbaal opgemaakt

Drachten: auto rijdt van talud
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval dat zaterdagmiddag plaatsgevonden heeft op de Waldwei bij het viaduct Folgeralaan. Een 42-jarige automobilist uit Eastermar reed vanuit Emmen in de richting Leeuwarden, toen hij om onduidelijke reden met zijn rechterwielen in de berm terecht kwam. Hij probeerde te corrigeren, maar raakte hierdoor de macht over het stuur kwijt en viel vanaf het viaduct naar beneden. Hier kwam de auto in de bermsloot terecht. De twee kinderen van 3 en 13 die in de auto zaten, werden door omstanders uit de auto gehaald. De man en zijn 42-jarige vrouw werden door de brandweer bevrijd. Alle vier werden per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. De vrouw bleek hier met een wervelfractuur opgenomen te moeten worden en de 13-jarige zoon werd met onbekend inwendig letsel opgenomen.

Oudemirdum: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagavond op de Boegen het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige beginnend bestuurder uit Hindeloopen. Surveillerende agenten zagen de man slingerend rijden en gaven hem een stopteken. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 440 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

112Fryslan