Politieberichten van maandag 4 juni

13 aanhoudingen bij executieactie

FRYSLAN – De politie heeft zaterdag in Fryslân een grote executieactie gehouden, waarbij 13 mensen werden aangehouden. In totaal werden 136 adressen in de provincie bezocht van mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Hierbij werd ruim 26.454,56 euro aan openstaande boetes geïnd en zes niet onherroepelijke vonnissen betekend. Zes voertuigen werden buiten gebruik gesteld. In totaal werden 13 personen aangehouden omdat zij hun openstaande boetes niet konden of wilden betalen, of omdat men nog een gevangenisstraf moest uitzitten. Tijdens de actie in de Vuurdoonstraat in Leeuwarden werd een hennepkwekerij aangetroffen met 70 hennepplanten.

Treinreiziger aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van belediging. Tijdens een controle in de trein van Harlingen naar Leeuwarden bleek de man niet te beschikken over een geldig vervoersbewijs. Tijdens een gesprek met een controleur werd de 28-jarige boos. Hij beledigde diverse malen de controleur. Reden genoeg om de politie te waarschuwen. Op het station van Leeuwarden werd de verdachte aangehouden. Tijdens de fouillering vonden agenten inbrekersgereedschap, waaronder schroevendraaiers en handschoenen, bij de man. Ook bleek hij in het bezit te zijn snoepgoed en frisdrank. Dit werd in beslag genomen. De 28-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten. De controleur deed aangifte. Later die middag kwam een melding van een inbraak in een buurthuis aan deFrisia in Franeker. Daar was onder andere snoepgoed en frisdrank buit gemaakt. De politie onderzoekt nu of de 28-jarige man verantwoordelijk is voor deze inbraak. Namens het buurthuis deed een 42-jarige inwoner van Franeker aangifte.

Inbraak in woning

KATLIJK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deSchoterlandseweg. Zondagochtend vroeg kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden sieraden en een portemonnee weggenomen. De 37-jarige bewoner deed aangifte.

Inbraak in school

BLAUWHUIS – De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Gerben Rijpmastrjitte. Tussen vrijdagavond en zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden alle ruimtes doorzocht. Daarbij werd veel contact geld weggenomen. Namens de school deed een 63-jarige inwoner van Blauwhuis aangifte.

Negeren gesloten verklaring

LUTJELOLLOM – De politie heeft zondagmiddag op de Welsrijperweg een controle gehouden. In verband met wegwerkzaamheden is de weg van vanaf Welsrijp richting Franeker afgesloten. Dit is duidelijk aangegeven door middel van verkeersborden. Desondanks reden vier automobilisten toch door. De vier kregen dan ook een bekeuring. De komende periode volgen meer controles, dit na klachten van de wegwerkers.

Schipper op de bon

MAKKUM – De politie heeft zondagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 44-jarige schipper uit Makkum. De man voer in zijn snelle motorboot over het Makkumer Diep met 20 kilometer per uur, terwijl 9 is toegestaan. De schipper maakte niet gebruik van de verplichte dodemansknop. Ook de verplichte brandblusser en reddingsvesten waren niet aanboord. Voor al deze overtredingen werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Tevens kon de Makkumer geen vaarbewijs en registratiebewijs tonen. Tot en met donderdag krijg hij de tijd om dit alsnog te komen tonen op het politiebureau. Zo niet, dan krijgt hij ook hiervoor proces-verbaal.

Man aangehouden voor belediging

DRACHTEN – De politie heeft zondagavond laat een 30-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van belediging. Agenten wilden het politiebureau aan het Moleneind binnen gaan. Op dat moment kwam de 30-jarige Drachtster voorbij fietsen in. In het voorbij gaan beledigde hij de agenten. Dit werd niet geaccepteerd en na een korte achtervolging werd de Drachtster aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol en mogelijk drugs te zijn. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden voor belediging

WORKUM – De politie heeft zondagavond een 38-jarige automobilist uit Workum aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten reden over het Noard. Uit tegenovergestelde richting naderde de 38-jarige bestuurder. Bij het passeren stak hij zijn middelvinger op naar de agenten. De Workumer reed naar zijn woonadres en werd aangesproken door de agenten. Tijdens het opmaken van het proces-verbaal voor belediging, wilde de 38-jarige er vandoor gaan. Hij werd tegen gehouden en vervolgens aangehouden. Tijdens de rit naar het politiebureau verzette de man zich en uitte diverse beledigingen. Na een ademanalyse bleek de bestuurder ook nog eens onder invloed van alcohol te verkeren. Tevens reed hij met een ongeldig verklaard rijbewijs. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval

DONKERBROEK – De politie heeft zondagavond een eenzijdig ongeval op deKoelandsweg onderzocht, waarbij een 68-jarige automobiliste uit Bakkeveen gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw met haar auto van de weg. Ze kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan haar gezicht. De vrouw werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd bij haar een bloedproef afgenomen, dit omdat de agenten het sterke vermoeden dat ze onder invloed van alcohol verkeerde.

Man buiten heterdaad aangehouden voor diefstal

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Industrieweg een 28-jarige automobilist uit De Knipe aangehouden. De bestuurder kreeg op de Industrieweg een stopteken, waarna een controle volgde. Bij het checken van zijn gegevens bleek dat hij in opdracht van de officier van justitie buiten heterdaad mocht worden aangehouden in verband met diefstallen van tv’s in Utrecht. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor woninginbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Indulindestraat twee inwoners van Leeuwarden van 32 en 34 jaar aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Tevens werd de 32-jarige aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten kregen een melding dat bij een woning in de Sumatrastraat was ingebroken. In deze woning lag materiaal opgeslagen voor een renovatieproject. Getuigen hadden twee mannen zien lopen met een aantal dozen. Reden om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwen. Na een zoekactie werd in een woning aan de Indulindestraat een 34-jarige man aangetroffen. Hij voldeed volledig aan het opgegeven signalement en werd daarom aangehouden. Voor de woning stond de 32-jarige. Ook voldeed aan het opgegeven signalement. De man stond naast een fiets met opengebroken slot. Dit was volgens de Leeuwarder zijn fiets. Omdat de agenten het sterke vermoeden dat de fiets van diefstal afkomstig was, werd de 32-jarige ook aangehouden voor heling. De fiets werd in beslag genomen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lichte verwondingen na eenzijdig ongeval

URETERP – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Weibuorren een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 19-jarige automobilist uit licht gewond raakte. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij was geschrokken van ‘iets’ dat overstak. De bestuurder deed een stuurcorrectie, verloor toen de macht over zijn voertuig en kwam met zijn auto tot stilstand tegen een boom. De automobilist liep door de botsing een wond op aan zijn hoofd. Hij werd ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel.

Inbreker betrapt

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een schuur achter een woning aan de Aert van der Neerstraat. In de nacht van zondag op maandag betrapte de bewoner een voor hem onbekende man in zijn schuur. Het werd al snel duidelijk dat het om een inbreker moest gaan. De gehele vriezer was leeg gehaald en ook een voorraad met drinken was inmiddels weg. In de brandgang, achter de schuur, stonden nog veel meer goederen. Waarschijnlijk met de bedoeling om ze allemaal mee te nemen. Bij het zien van de bewoner sloeg de inbreker op de vlucht. Ondanks een zoekactie werd hij niet meer aangetroffen. De 32-jarige bewoner deed aangifte.

Sloep gestolen

WASKEMEER – De politie onderzoekt de diefstal van een sloep van het merk Garda 4.30. De boot lag op een trailer en stond geparkeerd op een speelveld naast een woning aan De Kromten. Maandagochtend vroeg ontdekte de 46-jarige eigenaar dat zijn trailer met zijn daarop de boot was weggenomen. De man deed aangifte.

Afgelopen weekend tien keer proces-verbaal voor rijden onder invloed

FRYSLAN – De politie heeft tussen vrijdagavond en zondagnacht wederom op diverse plaatsen gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Dit resulteerde in tien processen-verbaal waarbij drie rijbewijzen werden ingevorderd. In zes gevallen betrof het een automobilist, in drie gevallen een bromfietsbestuurder en één geval een snorfietsbestuurder. Hiervan waren twee beginnend bestuurder. Naast de processen-verbaal werden ook een aantal bestuurders bij het CBR aangemeld voor een maatregel. Dit betrof drie keer een EMA, één keer een LEMA en twee keer het Alcoholslotprogramma (ASP). Kijk voor meer informatie over deze maatregelen op [url]www.cbr.nl[/url].

Zwaar gewonde motorrijdster overleden

LEMMER – Een 46-jarige inwoonster van Heerde die op Pinkstermaandag 28 mei betrokken was bij een ernstig verkeersongeval op de N359 is vrijdag 1 juni in het ziekenhuis overleden. Een 51-jarige inwoner van Heerde was door de gevolgen van het ongeluk op 28 mei ter plaatse al overleden.Het ongeval vond plaats op de provinciale weg tussen Lemmer en Balk. Het verkeer op de N359, komende uit de richting van Sondel en rijdende in de richting van Lemmer, reed rond 17.30 uur in een langzaam rijdende file. Een 40-jarige inwoner van Hengelo wilde vermoedelijk de file verlaten en keerde zijn auto op de weg om zo terug te rijden in de richting van Sondel. De twee motorrijders reden de file in dezelfde richting voorbij. Tijdens het keren op de weg heeft de 40-jarige de twee motorrijders vermoedelijk niet gezien. Beide bestuurders konden het voertuig niet meer ontwijken en botsten tegen de auto.

De politie wil graag in contact komen met de inzittende van een camper van het merk Dethleff. Deze camper, met een Duits kenteken, stond vlak bij de plaats waar het ongeluk gebeurde. De inzittenden van de camper hebben nog gesproken met de bestuurder van de auto die keerde maar hun identiteit is niet bekend geworden. Mogelijk heeft deze camper in het Pinksterweekend ergens op een camping of andere locatie in Friesland gestaan en weet iemand hun identiteit. De politie is te bereiken via 0900 – 8844.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan