Politieberichten van maandag 4 april.

Motorrijder onderuit
DRACHTSTERCOMPAGNIE – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op De Scheiding. Zondag rond 15.30 uur reed een 48-jarige inwoner van Steenwijk de minirotonde op. De motor ‘gleed’ weg en de bestuurder kwam ten val. De 48-jarige raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Woning brand
BOLSWARD – De politie heeft zondag geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan It Soal. Een bewoonster had in een slaapkamer op de eerste verdieping kaarsjes aangestoken. Toen ze naar beneden ging had ze de kaarsen niet gedoofd. Korte tijd later gingen de rookmelders af omdat de gordijnen vlam hadden gevat. De ter plaatse gekomen brandweer heeft het vuur geblust. Omdat de bewoonster rook binnen gekregen had, is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanhouding
LEMMER – De politie heeft zondag rond 22.30 uur een 36-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor openbare dronkenschap. Bij de politie was een melding binnengekomen dat de Lemster zich vervelend en agressief gedroeg in een horecagelegenheid aan de Schans. De 36-jarige was uit het café gezet. Surveillerende agenten troffen de Lemster aan. Hij was flink aangeschoten en is overgebracht naar het politiebureau. Na een goed gesprek en een kop koffie is hij rond middernacht naar huis gebracht.

Stropen van eenden eieren
SUDWEST-FRYSLAN – De politie heeft vrijdag 1 april rond 16.00 uur op het Van Panhuyskanaal een 43-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor het rapen van eenden eieren. Bij de politie was een melding binnengekomen dat drie personen in een bootje langs de rietkragen naar eenden eieren zochten. Surveillerende agenten troffen de personen aan en zagen dat twee jongens in het bootje zaten en dat een derde persoon via de wal langs de rietkragen liep. Even later stapte deze persoon weer in het bootje. Toen het bootje vlak bij de Panhuysbrug langs de agenten voer, zagen zij dat de 43-jarige een emmer vasthield waarin eieren lagen. Bij het zien van de agenten gooide de Sneker de emmer leeg in het water. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Met behulp van een schepnet zijn de eieren uit het water ‘gevist’. De eieren waren van eenden (16 stuks), ganzen(3 stuks) en meerkoet (3 stuks). De 43-jarige is na verhoor heengezonden. Hij heeft toegegeven dat hij de eieren geraapt had.

Granaat Tweede Wereldoorlog
ZURICH – De politie heeft het Explosieven Opruiming Commando van de Koninklijke Marine geassisteerd bij het ‘opruimen’ van een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Een inwoner van Zurich had bij de IJsbaan een granaat gevonden. Tijdens hekkel werkzaamheden was dit voorwerp waarschijnlijk uit de sloot gehaald. Het explosief, een Duitse 8,8 cm brisantgranaat, is overgebracht naar Breezanddijk (Militair terrein) en hier tot ontploffing gebracht.

Burgernetactie na vermissing
BURGUM – De politie heeft zondagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 81-jarige inwoner van Burgum. De man was ’s middags gaan fietsen en toen hij ’s avonds niet thuis kwam, maakte zijn vrouw zich zorgen. De politie werd dan ook gewaarschuwd. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Tevens werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Meerdere deelnemers van Burgernet hadden de Burgumer zien fietsen. Dankzij deze informatie vonden de agenten de man terug op de Trambaan. De man had geen idee van de tijd en wist ook de weg naar huis niet meer terug. Hij werd dan ook door de agenten naar zijn huis gebracht.

Coniferenbrand
DRACHTEN- De politie onderzoekt twee coniferenbranden die in de nacht van zondag op maandag rond 01.44 uur plaatsvonden. Bij een woning aan de Wimerts ging een coniferenhaag over een lengte van 25 meter in vlammen op. Op dat zelfde moment werd er brand gesticht in een coniferenhaag aan de Moezel. De brandweer was snel ter plaatse en kon erger voorkomen.

Aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling van een 24-jarige inwoonster van Drachten. De mishandeling vond zondagavond plaats op de Heliconweg en werd gezien door een getuige. Deze waarschuwde de politie en gaf een goed signalement door. De verdachte kon even later worden aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau.

112Fryslan