Politieberichten van maandag 31 januari.

Aanrijdingen door gladheid en mist
FRYSLAN – De politie heeft zondagochtend meerdere ongevallen afgehandeld. Door gladheid en mist raakten veel automobilisten van de weg. Vanaf 09.00 uur tot 11.00 uur vonden diverse aanrijdingen en glijpartijen plaats voornamelijk in het midden en in het noorden van Fryslân. In de meeste gevallen bleef het bij blikschade. Op de Zomerweg in Hurdegaryp raakte een auto met een 30-jarige man en een 24-jarige vrouw, beide uit Hurdegaryp, van de weg. De vrouw kon zelf het voertuig verlaten maar de man zat bekneld en werd door de hulpdiensten uit het voertuig gehaald. Per ambulance is de 30-jarige met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Op de N31 nabij Garyp verloor een 19-jarige bestuurder uit Eelde door een glad wegdek de macht over het stuur en kwam onder aan het talud in het water terecht. Door het achterraam te verbreken konden hij en zijn passagier het voertuig verlaten. Met onderkoelingsverschijnselen zijn zij naar het ziekenhuis gebracht. Op de A32 ter hoogte van Idaerd bleken drie voertuigen van de weg te zijn geraakt. De meeste bestuurders konden al snel hun weg vervolgen. Om hen veilig te laten wegrijden en het overige verkeer te waarschuwen stond een politieauto met daarin een agent op de weg. Meerdere naderende auto’s raakten in de slip waarbij de politieauto ook werd geraakt. De agente is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanrijding fietser en auto
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag een ongeval op de Spanjaardslaan afgehandeld. Vermoedelijk verleende een 80-jarige automobiliste uit Stiens op de rotonde geen voorrang aan een 36-jarige fietser uit Leeuwarden. Dit met een aanrijding tot gevolg. De fietser is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Sieraden weggenomen
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die zondag tussen 10.00 uur en 22.00 uur plaatsvond in een woning aan de Keizerskroon. Na het forceren van een voordeur kwam men de woning binnen en werden sieraden weggenomen. De 57-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Schuur verloren na uitslaande brand
GORREDIJK – De politie heeft zondagavond de brandweer geassisteerd bij de bestrijding van een brand in een schuur aan de Compagnonsstraat. Omstreeks 23.00 uur werd de brandweer via 1-1-2 gealarmeerd. De schuur brandde volledig af. Omdat tijdens de brand waarschijnlijk asbest vrijkwam zette de brandweer de asbestprocedure in werking. Na controle door de brandweer zijn diverse percelen gelegen aan de achterzijde van de woning besmet verklaard. De woningen zijn met linten afgezet. De oorzaak van de brand is onbekend.

Onder invloed aanrijding veroorzaken
BURGUM – De politie heeft zondagmiddag rond 17.45 uur op de Lomanlaan het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige automobilist uit Burgum vanwege het rijden onder invloed van alcohol. Een agent zag in zijn vrije tijd dat de bestuurder op de Noordersingel tegen een geparkeerde auto aan reed en vervolgens doorreed. Hij waarschuwde hierop direct de politie. Toen de man zijn auto verliet hield de agent hem vervolgens aan waarna hij hem overdroeg aan zijn collega’s. De voorzijde van de auto van de 33-jarige was zwaar beschadigd. Vanwege het vermoeden dat de Burgumer onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 645 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en verlaten plaats ongeval.

Invordering rijbewijs na rijden onder invloed
SIEGERSWOUDE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Boskwei het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige automobilist uit Wijnjewoude vanwege het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de bestuurder rijden en stelden een onderzoek in. Vanwege het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan