Fryslân, 31-08-2009 • Politieberichten van zondag 30 augustus 11.00 uur t/m maandag 31 augustus 07.00 uur.

Harlingen: aanhoudingen na inbraak
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee Harlingers van 35 en 38 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van inbraak in een winkelpand aan de Westerzeedijk. Een getuige had twee mannen om het gebouw zien lopen en de politie gewaarschuwd. Kort daarna zagen agenten twee mannen die voldeden aan het door de getuige opgegeven signalement bij het winkelpand weglopen. Na een korte achtervolging te voet kon de 37-jarige verdachte achter een loods worden aangehouden. De andere verdachte werd door een diensthond op een opslagterrein teruggevonden en kon eveneens worden aangehouden. Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Van het eerder genoemde winkelpand bleken twee ramen te zijn vernield.

Drachten: aanhoudingen na achtervolging
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 22-jarige inwoner van Drogeham en een 27-jarige inwoner van Harkema aangehouden. Surveillerende agenten zagen op het Noord een auto rijden en wilden deze controleerden. Op het moment dat zij hun politiewagen keerden, ging de auto er echter met hoge snelheid vandoor. Daarbij werden dermate hoge snelheden bereikt dat de agenten de auto korte tijd uit het zicht verloren, maar deze uiteindelijk toch stilstaand voor een woning in Opende aantroffen. De bewoner daarvan kende de auto niet, waarop de agenten achter de woning een zoekslag maakten. Met behulp van achtergelaten sporen en dankzij de alcohollucht die ze verspreidden werden in het struikgewas twee mannen aangetroffen en aangehouden. Beide mannen verklaarden niet te hebben gereden. Op het bureau moest het duo een ademanalyse ondergaan, waarbij de 22-jarige 655 ug/l en de 27-jarige 530 ug/l blies. Zij werden beiden ingesloten.

Leeuwarden: diefstal uit auto
De politie onderzoekt de diefstal uit een personenauto die geparkeerd stond op een parkeerplaats in de Sierkemastraat. De 37-jarige eigenaar hoorde maandagmorgen vroeg buiten een harde knal. Toen hij zijn woning uitliep, bleek een raam van zijn auto te zijn vernield. Uit de auto was een laptop en een tas met kleding weggenomen.

Joure: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige automobilist uit Hamburg. De man reed op de A7 ter hoogte van Joure 183 km/u, terwijl ter plaatse een maximumsnelheid geldt van 120 km/u.

Stiens: fietser gewond
De politie heeft zondagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Menno van Coehoornwei. Een 16-jarige bromfietser uit Engelum zag door de laagstaande zon bij het oversteken van de kruising met de Wythusterwei een fietser over het hoofd. Een botsing volgde, waarbij de fietser, een 81-jarige inwoner van Stiens, ten val kwam. Deze raakte daarbij dermate gewond dat hij per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden werd overgebracht.

Leeuwarden: aanrijding
De politie heeft zondagavond hulp verleend bij een ongeval op de Nieuweburen. Een 54-jarige fietsster uit Leeuwarden verzuimde daar voorrang te verlenen aan een personenauto die werd bestuurd door een 37-jarige plaatsgenoot. De fietsster liep bij de daarop volgende aanrijding waarschijnlijk een hersenschudding op en werd per ambulance naar het MCL overgebracht.

Fryslân: in september extra controles landbouwverkeer
De politie start dit jaar met het tweede deel van intensievere controles in het landbouwverkeer in de gehele provincie. Deze periode start op 1 september en loopt tot en met het einde van deze maand. Bij relatief veel ongevallen zijn landbouwvoertuigen betrokken. In de periode van 2003 t/m 2007 werden 371 ongevallen met landbouwvoertuigen geregistreerd, waarbij tien doden en twintig ziekenhuisgewonden te betreuren vielen. Het aandeel van dergelijke ongevallen in het verkeer is te hoog, mede gezien het feit dat het landbouwverkeer maar relatief weinig kilometers maakt. De ongevallen worden bovendien steeds ernstiger. Uit de controles van afgelopen jaren kwam naar voren dat ongeveer 80 % van de landbouwtractoren niet voldeed aan de inrichtingseisen, voertuigeisen en gebruikerseisen. Veel ongevallen zijn dus terug te voeren naar het niet voldoen aan de eisen voor het landbouwverkeer. Bijvoorbeeld slechte verlichting, uitstekende delen, kapotte of ontbrekende spiegels, te brede lading etc. Belangrijke doelstelling van de landbouwcontroles van de politie Fryslân is het verhogen van de verkeersveiligheid, voor de bestuurders zelf, als voor overige verkeersdeelnemers.

De controleperiode wordt dit jaar in tweeën gesplitst om zo beter zicht te krijgen op de gehele periode waarin de boeren het land bewerken. In de eerste controleperiode van 15 april tot en met 15 mei van dit jaar zijn door de politie in totaal 45 bekeuringen uitgeschreven en 19 waarschuwingen gegeven. In totaal werden er regionaal 62 controles georganiseerd, waarbij 187 landbouwvoertuigen zijn gecontroleerd. De meeste bekeuringen werden uitgeschreven voor het ontbreken van een afgeknotte driehoek (20x), defecte verlichting (15x) en overige overtredingen zoals overschrijding lengte (2x), snelheid (3x), ontbreken breedtemarkering (2x) en scherpe delen (2x).Alle teams binnen de politie Fryslân zullen zich in september bezighouden met specifieke controles op het landbouwverkeer. Buiten deze periodes zal het toezicht worden meegenomen in de surveillances. De politie hoopt door de voortgang van deze controles het aantal verkeersongevallen, waarbij landbouwvoertuigen zijn betrokken, terug te dringen.

Meer weten over eisen en voorbeelden van landbouwverkeer?
Op de diverse politiebureaus is de folder “Landbouwverkeer Opvallend Beter” te verkrijgen waarin vele eisen en voorbeelden met betrekking tot het landbouwverkeer staan. Deze folder is ook [url=http://www.politie.nl/Friesland/projecten/samenwerkenaanveiligerlandbouwverkeer.asp]hier[/url] te downloaden.

112Fryslan

})