Fryslân, 30-11-2009 • Politieberichten van zondag 29 november 11:00 tot maandag 30 november 07:00 uur.

Harlingen: vrouw onwel
De politie heeft zondagochtend het ambulancepersoneel geassisteerd in een woning in de Bosboom Toussaintstraat. In de woning was de 46-jairge bewoonster onwel geworden. De vrouw werd gereanimeerd door de hulpdiensten en vervolgens met de hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald. Vervolgens werd het slachtoffer met spoed per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De vrouw werd daar in kritieke toestand opgenomen.

Arum: politie onderzoekt diefstal buitenboordmotoren
De politie onderzoekt de diefstallen van drie buitenboordmotoren. In de nacht van zaterdag op zondag werden de motoren vanachter drie boten weggenomen. De bootjes lagen afgemeerd in de Arumervaart. De eigenaren hebben aangifte gedaan. Een buurtonderzoek leverde de agenten geen bruikbare informatie op. De politie adviseerde de gedupeerden om ook zelf actief op internet te gaan speuren naar de gestolen motoren.

Oosterwolde: fietser gewond na val
De politie heeft zondagmiddag op de Buttingasingel het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval, waarbij een 24-jarige fietser uit Oosterwolde gewond raakte. De man kwam met de trapper van zijn fiets tegen een plaatje en kwam daardoor ten val. Het slachtoffer werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Engwierum: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag op het Saatsenwei het rijbewijs van een 36-jarige automobilist uit de Triemen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 132 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Daarnaast werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie onderzoekt dakinbraak in winkel
De politie onderzoekt een dakinbraak in een winkel aan de Bilgaardpassage. Zondagmiddag werd een medewerker van de winkel gebeld door de alarmcentrale van een beveiligingsbedrijf. Het alarm van de winkel gaf een foutmelding en de medewerker werd verzocht om naar de winkel te gaan om het alarm te resetten. Eenmaal in de winkel ontdekte de man dat er via het dak was ingebroken. De kluis was opengebroken en daaruit was een geldbedrag weggenomen. Een 26-jarige inwoner van Groningen deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte.

Workum: drie gewonden bij aanrijding
De politie heeft zondagmiddag een aanrijding op de Sudergoawei afgehandeld, waarbij een 22-jarige automobiliste uit Workum, een 72-jarige automobilist uit Bolsward en zijn 75-jarige passagiere gewond raakten. De 22-jarige vrouw bracht haar voertuig tot stilstand voor de stopstreep en reed toen pardoes de Sudergoawei op. Op dat moment naderde net de 72-jarige Bolswarder. De man kon niet meer remmen en een aanrijding was het gevolg. De twee bestuurders en de passagiere raakten allen gewond. De drie werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek en Heerenveen.

Leeuwarden: bestuurder met auto in vijver
Een agent heeft zondag aan het einde van de middag in een vijver aan de Johan Winklerwei een 75-jarige man uit zijn auto gehaald. De bestuurder was onwel geworden en vervolgens de vijver ingereden. Een omstander sprong direct in het water en probeerde de bestuurder uit zijn voertuig te halen. Hierin slaagde hij echter niet en hij ging dan ook terug naar de kant. De politie was niet gearriveerd en een agent sprong direct in het water. Hij haalde de bestuurder uit de auto, die al grotendeels onder water was verdwenen. De bestuurder gaf aan dat er ook nog een vrouw in de auto zou zitten. Een andere agent ging te water maar hij kon de vrouw niet vinden. De duikers van de brandweer waren ook snel ter plaatse en gingen ook opzoek naar de vrouw. Al snel bleek dat de vrouw, net voordat de auto te water was geraakt, uit het voertuig was gesprongen. De twee inzittenden werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De omstander die te water was gegaan, werd eveneens ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Aldwâld: politie vordert rijbewijs in van snorfietser
De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 30-jarige snorfietser uit de Triemen ingevorderd. Tijdens een controle op de Simmerwei bleek de bestuurder onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 639 ug/l, goed voor een rijverbod en proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

De Westereen: politie vordert rijbewijs in van automobilist
De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit De Westereen ingevorderd. De bestuurder was op de Buterwei in zijn woonplaats tegen een hek gereden. Het hek raakte daardoor beschadigd. De automobilist reed na de aanrijding echter door. Een getuige noteerde het kenteken en waarschuwde de politie. Het was voor de agenten dan ook niet zo moeilijk om de 32-jarige man te vinden. Hij werd in zijn woning in de Salomon Levystraat aangetroffen. De man was zeer onvast ter been en rook naar alcohol. De bestuurder werd aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en het verlaten van de plaats van een ongeval. De 32-jarige werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 880 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van het ongeval.

Langweer: brand op zolder van woning
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand op een zolder van een woning aan de Koevorderhuis. Door nog onbekende oorzaak was er op de zolder brand uitgebroken. De bewoners kondig vroegtijdig de woning verlaten. Wel kregen ze rook binnen. Vandaar dat er een ambulance ter plaatse kwam om hen te onderzoeken. Een opname in het ziekenhuis was echter niet nodig. De brand was snel onder controle. De woning liep veel rookschade op.

112Fryslan