Politieberichten van maandag 30 mei.

Rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend omstreeks 11.40 uur op het Noordvliet tegen een 31-jarige beginnend bestuurder uit Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man rijden en besloten hem te controleren. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 205 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Tevens bleek dat de Leeuwarder eerder proces-verbaal voor het rijden onder invloed had gehad. Daarom werd ook een brief naar het CBR gestuurd om de rijgeschiktheid van de bestuurder te beoordelen, de zogenaamde artikel 130 mededeling. Daarnaast bleek dat de verdachte voor € 150 aan boetes had openstaan. Tegen de 31-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Waterrecreanten in de problemen
FRYSLAN – De politie en de hulpdiensten zijn zondagmiddag meerdere malen uitgerukt om waterrecreanten uit het water te halen. Vanuit Woudsend kwam de eerste melding. Deze bleek loos alarm te zijn. De tweede melding vond plaats op het Snekermeer nabij Terherne. Daarbij was een pylonvalk omgeslagen. De drie opvarenden werden door het gealarmeerde KLPD uit het water gehaald en naar de kant gebracht. Rond 16.30 uur rukten de hulpdiensten uit bij het Gaastmeer. Vier kajakken waren aan lager geraakt. Meerdere personen lagen in het water en zijn door de brandweer uit het water gehaald. Ambulances stonden klaar om de kajakkers te controleren. Daarbij maakte iedereen het goed. Ook zaterdag moest de Friese politie te water (zie daarvoor de politieberichten van zondag 29 mei) en het KLPD in actie komen om opvarenden uit het water te halen. Afgelopen weekend zijn in totaal 10 meldingen afgehandeld waarbij geen gewonden vielen.

Vernieling ruit
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag een 13-jarig en een 14-jarig meisje beide uit Franeker aangehouden op verdenking van vernieling. Door een getuige was gezien dat de meiden omstreeks 16.20 uur een ruit van een eetgelegenheid aan D’Hondecoeterstraat hadden vernield. De getuige kon de meisjes inhalen waarna hij de politie alarmeerde. Ter plaatse hielden de agenten de tieners aan. Voor nader onderzoek zijn zij overgebracht naar het politiebureau. Hun ouders zijn in kennis gesteld. Na verhoor zijn zij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Een 43-jarige man uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Automobilist onder invloed veroorzaakt aanrijding
HEERENVEEN – De politie heeft zondagavond omstreeks 18.40 uur op het Gasthoudersplein een aanrijding afgehandeld waarbij een 42-jarige automobiliste uit Heerenveen gewond raakte. Een 22-jarige automobilist uit Nieuwehorne reed achter haar en zag te laat dat de vrouw stopte om voorrang te verlenen. Dit had een botsing tot gevolg. Vanwege het vermoeden dat de 22-jarige beginnend bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 620 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De Heerenveense werd per ambulance met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Diefstal vlag
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Op de Weaze had een getuige gezien dat een vlag van de gevel van een café was weggenomen. De melder kon een signalement doorgeven en gaf aan dat het drietal in de richting van de Groentemarkt liep. Uiteindelijk troffen agenten drie mannen aan op de Noorderweg waarbij de 28-jarige met een grote rode Coca Cola vlag in de handen stond. Hij gaf toe de vlag zonder toestemming weggenomen te hebben. Op de vraag of hij nog scherpe voorwerpen bij zich had kwam er nog een asbak uit de jaszak van de man. Deze had hij bij een ander café gestolen. Hij werd aangehouden en is op het politiebureau ingesloten.

Diefstal aluminium buizen
VEENWOUDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag omstreeks 02.00 uur op De Berken een 51- en 54-jarige inwoner van Veenwouden aangehouden op verdenking van diefstal van aluminium buizen. Een getuige had gezien dat de mannen met buizen aan het slepen waren en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. Op basis van de informatie van de getuige kwamen de agenten uit bij de woning van de 54-jarige waar zij zes aluminium buizen op zolder aantroffen. Ook de 51-jarige man was in de woning. Hierop werd het duo aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar zij voor verhoor werden ingesloten.

Verstoren openbare orde
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag omstreeks 02.50 uur op de Kruizebroederstraat een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. De man gedroeg zich meerdere malen vervelend bij een horecagelegenheid en was door agenten aangesproken op zijn gedrag. Hij weigerde te vertrekken waarna de Leeuwarder werd aangehouden. Hij werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man met nepwapen
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag omstreeks 03.00 uur op de Mr. P.J. Troelstraweg een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten kregen de melding dat een getuige had gezien dat er iemand op straat liep met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Op basis van het signalement troffen de agenten de Leeuwarder aan die vervolgens een nepwapen uit zijn broekriem haalde. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten.

112Fryslan

})