Fryslân, 30-03-2009 • Politieberichten van zondag 29 maart 11:00 uur tot maandag 30 maart 07:00 uur.

Oudehaske: jongens bekennen vernielingen en baldadigheid
De politie heeft de vernieling van twee fietsen en het besmeuren van diverse gebouwen en auto’s opgelost. De jongens van 13 en 14 jaar uit Oudehaske bekenden tegenover de buuragent dat ze op vrijdag 13 maart met mayonaise en ketchup diverse gebouwen en auto’s hadden besmeurd. Tevens kwam naar voren dat het duo twee fietsen bij de gymzaal aan de Julianastraat had vernield. De buurtagent is nog met de twee jongens en de ouders in gesprek over de afhandeling van de schade.

Jirnsum: passagiere gewond na frontale aanrijding
De politie heeft zondagochtend op de Grousterdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 73-jarige vrouw uit Jirnsum gewond raakte. Het slachtoffer zat als passagiere in de auto van een 73-jarige man uit Jirnsum. De bestuurder naderde een wegversmalling. De 73-jarige automobilist had voorrang en vandaar dat hij de wegversmalling passeerde. Op dat moment naderde uit tegenovergestelde richting een 33-jarige automobilist uit Raerd. De 33-jarige verleende geen voorrang en een frontale aanrijding was het gevolg. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij. De 73-jarige vrouw werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: politie onderzoekt in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Nauwe Noorderhorne. Zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Via het gat in de ruit kon men bij een aantal gereedschappen. In de bosjes van de Kerksteeg werden een aantal gereedschappen teruggevonden. Het is nog niet bekend of alle gereedschap nu terug is. De 52-jarige bewoonster deed aangifte.

Terkaple: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagmiddag op de Fjildwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 48-jarige motorrijder uit Goutum gewond raakte. De bestuurder had zijn motor gekeerd en gaf gas. Hij verloor hierbij de controle het stuur en kwam met de motorfiets ten val. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drogeham: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag op het Hamsterplein het rijbewijs van een 22-jarige beginennde bestuurder uit Surhuisterveen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De automobilist passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 146 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Siegerswoude/Drachten: snelheidscontroles, vier processen-verbaal
De politie heeft zondag met de lasergun snelheidscontroles uitgevoerd op de Noorderhogeweg in Drachten en de Klauwertswei in Siegerswoude. Er werden circa 90 metingen verricht. In totaal werden er vier processen-verbaal opgemaakt. Op de Klauwertswei werd de hoogste snelheid van 110 kilometer per uur gemeten, terwijl hier 80 kilometer per uur is toegestaan. Een 19-jarige beginnende bestuurder uit Drachten reed op de Noorderhogeweg 130 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd dan ook net niet ingevorderd.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagavond op de Dwarswyk een 61-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kregen een melding van een reanimatie. Eenmaal ter plaatse bleek dat er ook al een ambulance aanwezig was. Volgens het ambulancepersoneel bleek er geen sprake van een reanimatie te zijn. Het ‘slachtoffer’ zat inmiddels weer in zijn auto en wilde wegrijden. Omdat de man duidelijk onder invloed van alcohol was, besloot het ambulancepersoneel om in te grijpen. Ze haalden de sleutels uit het contact zodat de Drachtster niet verder kon rijden. De 61-jarige werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de bestuurder 1010 ug/l, goed voor een rijverbod van dertien uren en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Leeuwarden: politie onderzoekt brand in leegstaande school
De politie onderzoekt een brand in een leegstaande school in de familie van der Weijstraat. Zondagavond kreeg de hulpdiensten een melding van een uitslaande brand. Meerdere eenheden van de brandweer en de politie kwamen ter plaatse. De brandweer begon direct met blussen en binnen een half uur was de situatie onder controle. De politie hield het aanwezige publiek of afstand. Het is mogelijk dat de brand is aangestoken, en daarom stelt de politie een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoekt brand in container
De politie onderzoekt een brand in een container aan De Kei. In de nacht van zondag op maandag werd er in de container brand gesticht. Eén van de buurtbewoners zag dat er wat in de brand stond en waarschuwde dan ook direct via 1-1-2 de hulpdiensten. De brandweer kwam ter plaats om het vuur te blussen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Zwaagwesteinde: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Verlengde Stationsstraat een 41-jarige automobilist uit Damwoude aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zag de bestuurder rijden en gaven hem vervolgens een stopteken. Omdat ze het vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 640 ug/l, goed voor rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 34-jarige man uit Leeuwarden een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. De agenten zag de man op de Voorstreek op een scooter rijden en stelden een nader onderzoek in. Het bleek dat de bestuurder alcohol had gedronken. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 455 ug/l blies. Naast een proces-verbaal kreeg de man een rijverbod van vier uren. Kort nadat de agenten de man bij zijn scooter hadden afgezet, zagen ze de Leeuwarder wederom rijden. De bestuurder kreeg hiervoor een bekeuring voor het rijden tijdens het rijverbod.

Sneek: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 51-jarige bestuurder uit Polen een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen op de Jousterkade een auto rijden en stelden een onderzoek in. Het bleek dat de bestuurder alcohol had gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 845 ug/l blies. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 10 uren. De agenten zochten contact met de officier van justitie omdat de bestuurder niet in Nederland woonachtig was. Na overleg werd besloten dat de verdachte een boete van 1000 euro direct moest betalen. De Pool kon dit echter niet en daarom werd zijn auto in beslag genomen. Zodra de man de boete heeft betaald, mag hij zijn auto weer meenemen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan