Politieberichten van maandag 30 augustus.

Alcoholcontroles tijdens Visserijdagen
HARLINGEN – De politie heeft afgelopen weekend diverse alcoholcontroles gedaan rond de Visserijdagen. In totaal werd tegen 10 bestuurders proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, vijf van hen waren beginnend bestuurder. Eén van de bestuurders, tegen wie eerder op de avond al proces-verbaal was opgemaakt voor het rijden onder invloed, werd later in de nacht weer rijdend aangetroffen. Tegen deze bestuurder (geen gegevens bekend) werd opnieuw proces-verbaal opgemaakt voor het rijden tijdens een rijverbod, rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed. Tijdens de aanhouding van deze bestuurder begon een passagier agenten te beledigen. Ook deze man (leeftijd onbekend) werd daarop aangehouden. Beiden werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Te snel rijden zonder rijbewijs en opgeven valse naam
LEEUWARDEN – De politie hield tijdens een snelheidscontrole zondagavond op de Anne Vondelingweg, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden staande in verband met een snelheidsovertreding. De bestuurder reed 104 kilometer per uur, terwijl er 70 kilometer per uur is toegestaan. De man kon zich niet identificeren, waarbij de agenten twijfelden over zijn ware identiteit. Bij vaststelling van zijn identiteit op het politiebureau bleek dat hij een valse naam had opgegeven. De man reed terwijl hij een ontzegging voor zijn rijbewijs had. Naast bekeuringen voor het rijden tijdens een ontzegging en de snelheidsovertreding, kreeg hij een proces-verbaal voor het opgeven van een valse naam. Verder werd tijdens de controle proces-verbaal opgemaakt tegen snelheidsovertreders die respectievelijk 46 km/u, 33 km/u en 34 km/u te snel reden. Ook werd gecontroleerd op getinte zijruiten aan de voorzijde van de voertuigen. Drie bestuurders kregen een proces-verbaal voor het niet voldaan aan de gestelde eisen. Wettelijk moeten de zijruiten aan de voorzijde 70% lichtdoorlatend zijn. Als richtlijn wordt er verbaliserend door de Friese politie opgetreden als er minder dan 50% licht wordt doorgelaten.

Man beroofd
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de beroving van een 20-jarige Leeuwarder, zondagavond om 22.15 uur op de Dirk Boutstraat. De man reed daar op zijn bromfiets toen een hem onbekende man de weg op stapte en hem met een mes dwong te stoppen. Het slachtoffer moest zijn portemonnee met enkele honderden euro’s afgeven, waarna de dader, die in het gezelschap was van een andere man, zich uit de voeten maakte.

Het signalement van de dader:
[bullets]lichtgetinte huidskleur
ca. 20 jaar oud
ca. 175 lang
normaal postuur
donker kort haar met bakkebaardjes
droeg wit petje, baseballcap met donker logo
witte sportschoenen
trainingpak (donker van kleur) jas en broek gelijk van kleur. Jas had ritssluiting
sprak met accent.[/bullets]

Van de andere man is alleen bekend dat hij kort haar en een normaal postuur had en dat hij donkere kleding droeg. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen. Zij kunnen via 0900 8844 contact opnemen.

Woninginbraak
NIEUWEBRUG – De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Leeuwarderstraatweg. Daar werd in de nacht van zaterdag op zondag een raam geforceerd. Er werd niets weggenomen, waarschijnlijk omdat de inbreker gestoord werd door een blaffende hond. De 58-jarige bewoner deed aangifte.

Ongeval met letsel
SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft zondagmorgen vroeg hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Van Harenstraat. Een 50-jarige bromfietser uit Sint Annaparochie was daar tegen een hek gebotst en ten val gekomen. De man werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Inbraak in bedrijf
OOSTERWOLDE – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan het Hornleger. Zondagmiddag werd uit het bedrijf een hefbrug weggenomen, nadat een hek en toegangsdeur waren geforceerd. Een 33-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.

Mannen aangehouden voor handel in softdrugs
SNEEK – De politie heeft zondagavond een 30-jarige inwoner van Sneek en een 29-jarige inwoner van Parijs aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van softdrugs en het handelen in softdrugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat er een woning werd leeggehaald op de Spitaal. Getuigen zagen twee mannen vuilniszakken uit de woning dragen om deze vervolgens in een bestelbus te laden. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten de bestelbus wegrijden in de Suffridastraat. Hier kreeg de bestuurder van de bestelauto een stopteken. De agenten keken achterin de bestelbus en zagen daar meerdere vuilniszakken liggen. Er was een sterke hennepgeur aanwezig. De zakken bleken vol met hennep te zitten. Hierop werden beide mannen aangehouden en tevens werd de bestelbus in beslag genomen. Vervolgens zijn de agenten de betreffende woning ingegaan waar zij een lege hennepkwekerij ontdekten. De apparatuur werd in beslag genomen. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Rijverbod en ongeldig rijbewijs
TJALHUIZUM – De politie heeft zondagavond een 22-jarige automobilist uit Scharnegoutum betrapt op de A7 voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende agenten zagen de man in zijn auto rijden. De man werd staande gehouden en aan een blaastest onderworpen. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. De verdachte blies 110 ug/l. Omdat de man een beginnend bestuurder was, kreeg hij een rijverbod van een uur. Daarnaast werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Verder bleek ook dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.

112Fryslan