Politieberichten van maandag 3 mei.

Politie zoekt getuigen van vernielingen van auto’s
FRANEKER- De politie is op zoek naar getuigen die iets gezien hebben van de vernieling van acht auto’s. Deze vernielingen vonden in de nacht van vrijdag 30 april op zaterdag 1 mei plaats. Op twee auto’s die in de Professor Lorestraat geparkeerd stonden, werden hakenkruizen in de lak gekrast. Zes andere auto’s die geparkeerd stonden in de J.H. Pameijerstraat en in de A. van Voorthuizenstraat werden op diverse andere plaatsen bekrast. De politie wil graag met mensen in contact komen die iets gezien hebben. Acht autobezitters hebben inmiddels aangifte van vernieling gedaan. De politie sluit niet uit dat de vandalen meer auto’s hebben vernield. De schade loopt in de duizenden euro’s. Getuigen kunnen met de politie in contact komen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Navigatiesysteem uit auto gestolen
LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een personenauto die zondag plaatsvond in de Baljestraat. Daar werd de auto van een 44-jarige inwoner van Hurdegaryp opengebroken en werd zijn navigatiesysteem gestolen. De eigenaar deed aangifte.

Inbraak bij juwelier
STIENS- De politie onderzoekt een inbraak in een juwelierszaak aan de Langebuorren in Stiens. De inbraak vond in de nacht van zondag op maandag tussen 03.20 uur en 04.35 uur plaats. Een getuige die lawaai hoorde zag een man bij de winkel wegrennen in de richting van een fietsenwinkel. Daar stapte hij in een onbekende auto en reed weg. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek dat de dader(s) een deur had opengebroken. Uit de winkel werden sieraden weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Signalement van de dader:

[bullets]Stevig postuur
Blond haar
De man droeg en zwarte trainingsbroek met witte strepen[/bullets]

De politie wil graag met getuigen in contact komen die iets gezien hebben. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Drankrijder voor belediging en bedreiging aangehouden
De WESTEREEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Zuiderstationstraat een 25-jarige inwoner van Jistrum aangehouden. Agenten zagen de man in zijn auto op de Kuikhornsterweg rijden waarna zij besloten hem te controleren. Nadat hij een stopteken kreeg, waaraan de 25-jarige bestuurder voldeed, stapte hij uit zijn auto en rende weg. Vervolgens werd de man direct daarna door de agenten aangehouden. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Toen de agenten met de verdachte naar hun auto liepen kwamen de drie andere inzittenden van de auto naar hun vriend toelopen. De verdachte riep tegen zijn vrienden om de agenten dood te maken en hun dwars door midden te schoppen. Daardoor ontstond er een dreigende situatie. De verdachte die zich hevig verzette, werd vervolgens in de politiewagen geplaatst. Ook meende de man de agente te moeten beledigen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tijdens een ademanalyse blies de man 255 ug/l.

Aanrijding na rijden onder invloed
ROTTEVALLE- De politie heeft zondagavond op de Bildwei een 20-jarige inwoner van Eastermar aangehouden op verdenking van voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het veroorzaken van een aanrijding. De automobilist raakte vermoedelijk door de hoge snelheid de macht over het stuur kwijt waarna hij tegen een lantaarnpaal botste. Toen de gearriveerde agenten de man aansprak bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 700 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 9 uur.

Man aangehouden voor bedreiging met nepvuurwapen
SINT-ANNAPAROCHIE- De politie heeft zondagavond een 16-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van bedreiging met een vuurwapen. De verdachte die samen met een andere man bij een bushalte stond te wachten, vroeg aan een 16-jarige inwoonster van Sint- Annaparochie die op haar fiets reed, of hij mee mocht rijden. Toen het meisje dit weigerde werd zij bedreigd door de verdachte en toonde hij haar een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Toen zij thuis kwam belde zij direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement door. Toen de verdachte in Stiens uit de bus stapte, werd hij door de agenten aangehouden. De man bleek een nepvuurwapen bij zich te hebben. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen de man werd opgemaakt. Het wapen werd in beslag genomen.

Man vernield raam voetbalkantine
APPELSCHA- De politie heeft zondagavond op de Boerestreek een vernieling van een raam bij een voetbalkantine afgehandeld. Agenten kregen een melding van de vernieling en troffen een aantal mensen aan die de verdachte, een 29-jarige inwoner van Oosterwolde, hadden aangehouden. Toen de agenten met de aangever in gesprek waren, ging de verdachte er op de fiets vandoor en werd na onderzoek niet meer aangetroffen. Dan man zal zich op het politiebureau moeten melden. De beheerder deed aangifte.

Toiletunits in brand gestoken
LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een brand op het Alddiel die zondagmiddag plaatsvond. In het Alddiel gedeelte nabij het recreatiegebied De Groene Ster, werd een aantal toiletunits in brand gestoken. De brandweer moest er aan te pas komen om de brand, die gepaard ging met veel rookontwikkeling, te blussen.

Snelheidcontroles op klachtlocatie
DRACHTEN- De politie heeft donderdagmiddag op de Folgarenlaan een snelheidscontrole gehouden. Hier passeerden 803 passanten de radarcontrole. Er werden 173 overtredingen geconstateerd waarbij één bestuurder 83 kilometer per uur reed daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Op de Folgersterlaan bij Drachtstercompagnie werden diezelfde dag 840 passanten gecontroleerd waarbij 80 automobilisten te snel reden. De snelste automobilist reed 128 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

112Fryslan