Fryslân, 03-08-2009 • Politieberichten van zondag 2 augustus 11.00 uur tot en met maandag 3 augustus 07.00 uur

Vlieland: jongetje verdrinkt bijna
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een ongeval in een zwembad aan De Uitlegger. Een 9-jarige jongen uit Denhaag verbleef samen een groep jongeren op Vlieland. Vermoedelijk deden de kinderen in het zwembad een spelletje wie het langst onder water kon blijven. Hierop is de jongen buiten bewust zijn geraakt. Begeleiders haalden hem direct op de kant en startten de eerste hulp en reanimatie. Ambulancepersoneel was snel aanwezig en ook de traumahelikopter werd gealarmeerd. Aanwezig medisch personeel hebben de jongen gereanimeerd en uiteindelijk gestabiliseerd. Een helikopter heeft hem overgebracht naar het ziekenhuis in Amsterdam voor verdere behandeling. Over de toestand van het jongentje is niets bekend.

Terschelling West: dronken schipper opnieuw de mist in
De politie heeft zondagmiddag een 34-jarige man uit Groningen staande gehouden voor het varen onder invloed. Een dag eerder werd de zeiler ook al verbaliseert voor het varen onder invloed van alcohol, waarbij een uitslag van 1335 ug/l hem een vaarverbod van 18 uren opleverde. Diverse getuigen melden zich deze middag bij de politie omdat de schipper de jachthaven wilde verlaten. De Groninger was onvast te been en werd voor ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 1295 ug/l blies. Opnieuw een vaarverbod van 18 uur. Ook had de verdachte een aanvaring veroorzaakt met een ander bootje. Het schip is in beslag genomen. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Makkinga: eenzijdig ongeval, onder invloed.
De politie heeft zondagavond een eenzijdig ongeval op de Prikkedam afgehandeld. Een personenauto bestuurd door een 41-jarige man uit Appelscha was daarbij, door nog onbekend reden, op de kop in de sloot terechtgekomen. In samenwerking met ambulancepersoneel werd de bestuurder uit de auto gehaald. Met klachten aan zijn nek en rug is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed verkeerde werd in het ziekenhuis bloed afgenomen voor een bloedproef. Die moet uitwijzen of er sprake was van het rijden onder invloed. De auto raakte totalloss en is afgesleept.

Midlum: inbraak bij sportvereniging
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een sportvereniging aan de Frittemastraat. Tussen maandag 27 juli en zaterdag 1 augustus kwam men binnen door het forceren van een deur. Daarbij werden zeventien kaatsballen van leer, zeven kunststoffen kaatsballen, een microfoon en snoepgoed weggenomen. Een 61-jarige man uit Midlum heeft namens de vereniging aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft zondagavond op De Kei een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden die ervan wordt verdacht vernielingen te hebben gepleegd. De man zou ramen van een woning opzettelijk hebben vernield tijdens een ruzie. Hij is ter plaatse aangehouden en voor overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De eigenaar van de woning deed aangifte.

Leeuwarden: berging in de brand
De politie stelt een onderzoek in naar een brand, in de nacht van zondag op maandag, in een berging aan de Schieringerweg. Rond 00.15 uur werd er melding gemaakt door bewoners van een brand die door de gealarmeerde brandweer snel geblust kon worden. Mogelijk dat er sprake is van brandstichting. De oorzaak van de brand wordt onderzocht door de politie.

Goutum: snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige man uit Leeuwarden. Surveillerende agenten constateerden dat de man op de Aukjeslan een snelheid van 135 kilometer per uur reed terwijl hier 80 kilometer per uur is toegestaan. Door de overschrijding van 55 kilometer per uur is zijn rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 37-jarige man uit Tytsjerk aangehouden op verdenking van bedreiging. Op de Tweebaksmarkt beletten omstanders de man om in zijn auto te stappen. Zij merkten dat hij onder invloed was en daardoor hij niet kon rijden. De politie werd gealarmeerd omdat de man vervelend werd en ruzie zocht. De man ging vervolgens voor de politieauto staan en uitte verschillende woorden en sloeg met zijn gebalde vuist op de voorruit en motorkap. Agenten wilden uitstappen. De man sloeg vervolgens het portier van de bijrijderkant nog een keer dicht. Vervolgens zijn de agenten uitgestapt en de man aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De precieze schade aan de politieauto wordt beoordeeld.

Sneek: eerste drie dagen Sneekweek sfeervol verlopen
De eerste drie dagen van de Sneekweek 2009 zijn sfeervol verlopen. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS), de politie en de gemeente Sneek kijken met tevredenheid terug naar het openingsweekend. Zowel bij de Snitser Mar als in de stad was het druk en gezellig.

Prima zeilweer
Na de opening van de 74ste Sneekweek vrijdagavond en de benoeming van de Panschipper 2009 konden zaterdag 1 augustus de wedstrijden om 10.00 uur van start gaan. Vanwege de wind was er kort uitstel zo’n 45 minuten. Daarna is de serie onder ideale omstandigheden afgerond. Zondag 2 augustus begonnen de wedstrijden pas om 13.00 uur vanwege het gebrek aan stabiele wind. Vervolgens kon het programma wederom onder schitterende zeilomstandigheden worden afgewerkt. Ook de teamwedstrijd van de regenbogen tussen Holland en Friesland kon vanaf 19.30 uur onder prima omstandigheden worden gezeild.

Horeca deelt armbandjes uit
De gezamenlijke horeca van het Sneekweekplein Wijde Noorderhorne heeft de handen ineen geslagen om het zowel de bezoekers van de cafés naar de zin te maken, als ook om zelf aan de wettelijke normen van minimumleeftijd voor alcoholverkoop te voldoen en tegelijkertijd de vaart er in te houden. Er wordt gewerkt met een armbandjessysteem. Rood voor stappers die minimaal zestien jaar oud zijn en wit voor Sneekweekgangers die 18 jaar of ouder zijn. De armbandjes zijn niet verwisselbaar. Geen armbandje meer? Eenmalig even je ID-kaart laten zien en je krijgt er één, of niet…..als je te jong bent.

Sneekweekcamping
Ook op de Sneekweekcamping is het prima toeven. Er heerste een goede sfeer in het weekend. De camping draait dankzij het mooie weer een topjaar. Ook camping De Domp was volgeboekt.

Politie druk, maar tevreden
De politie kijkt met tevredenheid terug naar de eerste drie dagen van de Sneekweek. Zowel tijdens de openingsavond als de andere twee dagen was het bijzonder druk, maar vooral gezellig, in het centrum van de stad. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. Daarbij werden ze geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Sneek, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers. Door de aanwezigheid van de agenten konden ruzies en overlast in veel gevallen worden voorkomen.

Tijdens de eerste drie dagen van de Sneekweek handelde de politie een groot aantal meldingen en incidenten af, zoals wildplassen, bezit van drugs, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, geluidsoverlast en mishandelingen. Overmatig alcoholgebruik zorgde vaak voor vechtpartijen, baldadig gedrag en vernielingen.

Op vrijdagavond werd in samenwerking met het KLPD en Provinciale Waterstaat een grootschalige alcoholcontrole gehouden. In totaal werden veertien mensen aangehouden. Dat ging om gevallen van mishandeling, het opgeven van een valse identiteit, bedreiging, belediging, vernielingen, openlijke geweldpleging, drugsbezit, baldadigheid en poging tot doodslag. In het laatste geval ging het om een mogelijke steekpartij op de Balthuskade waarbij 22-jarige man uit Bolsward is aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Het 26-jarige slachtoffer uit Sneek werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De meeste verdachten mochten na verhoor en een proces-verbaal het politiebureau verlaten. Anderen zijn nog voor nader onderzoek ingesloten.

Ook de resterende dagen van Sneekweek is de politie aanwezig. Dit alles onder het motto ‘overdag voor de eer en ’s avonds voor de sfeer’.

Dit bericht is opgesteld in samenwerking met KWS, gemeente Sneek en Politie Fryslân.

112Fryslan

})