Politieberichten van maandag 29 november.

Inbraken in kerken
BALK/NIJEMIRDUM/WARNS- De politie onderzoekt drie inbraken in kerken. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in de kerk aan de Raadhuisstraat in Balk ingebroken. De dader(s) wist(en) zich toegang tot de kerk te verschaffen door een raam te forceren. Uit de kerk werd een geldbedrag weggenomen. Uit een kerk aan de Lyklamawei in Nijemirdum werd diezelfde nacht ook ingebroken. Uit deze kerk werd niets weggenomen omdat de dader(s) vermoedelijk werden gestoord tijdens de inbraak. Ook hier werd een raam geforceerd om de kerk binnen te komen. In een kerk in Warns aan de Buorren werd ook ingebroken. Tijdens deze inbraak ontstond veel schade. Het nog onbekend wat werd weggenomen. In alle drie gevallen werd aangifte gedaan. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze inbraken. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vernieling ramen van woning
VEENWOUDEN- De politie onderzoekt een vernieling van ramen aan een woning aan Ljiploane. De ramen werden in de nacht van zaterdag op zondag vernield terwijl de bewoners niet thuis waren. Een 27-jarige vrouw uit Veenwouden deed aangifte.

Vernieling van ramen bij verzorgingflat
FRANEKER- De politie onderzoekt een aantal vernielingen van ramen van de toegangsdeuren van een verzorgingsflat aan de Hertog van Saxenlaan. In de nacht van zaterdag op zondag werden daar ramen en bloembakken vernield. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze vernielingen. Zij kunnen de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden voor diefstal auto
NIJEGA- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal / heling. De melder zag een auto met daarbij een paar personen in de Verzetstraat in Leeuwarden staan en vertrouwde de situatie niet. Direct belde hij via 1-1-2 de politie. Daarbij gaf de melder het kenteken van de auto door. Het kenteken bleek van een auto te zijn die in de nacht van 21 op 22 oktober was gestolen bij een bedrijf in Burgum aan de mr. W.M. Oppedijk van Veenweg. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek het voertuig met daarin de twee personen net te zijn vertrokken. Een zoekslag in de omgeving leverde niets op. Even later werd de auto rijdend aangetroffen op de N356 in de richting van Drachten. Direct werd een achtervolging ingezet. Toen de bestuurder Nijega binnen reed, raakte hij op de Kilometerwei de macht over het stuur kwijt. Hier raakte de auto drie betonnen paaltjes en kwam vervolgens tot stilstand. De passagier kon direct worden aangehouden. De bestuurder wist te ontsnappen. De auto werd in beslag genomen en de verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Rijbewijs kwijt na aanrijding
SNEEK- De politie heeft zondagavond op het IJlsterplein een aanrijding afgehandeld. Daarbij veroorzaakte een 25-jarige inwoner van Sneek een aanrijding met een andere auto die bestuurd werd door een 37-jarige inwoner van Sneek. De agenten roken dat de 25-jarige Sneker alcohol had gedronken waarna de man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 895 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Naast een proces-verbaal kreeg de man een rijverbod van 11 uur.

Burgernetaktie na vermissing man
LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmiddag Burgernet ingezet om mee uit te kijken naar een vermiste verstandelijk gehandicapte man. Door de Meldkamer werden 2500 Burgernet deelnemers geactiveerd om mee uit te kijken naar de man. De man werd even later door een Burgernet deelnemer aangetroffen op de P. Stuyvesantweg. [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

112Fryslan