Fryslân, 29-06-2009 • Politieberichten van zondag 28 juni 11.00 uur tot maandag 29 juni 07.00 uur.

Nij Beets: politie onderzoekt vijf inbraken
De politie onderzoekt vijf inbraken in drie schuren, in een woning en in een bestelbus. Alle inbraken vonden plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Op de Prikkewei werden twee schuren opengebroken waarbij (tuin) gereedschap zoals kettingzagen en boormachines werden weggenomen. In diezelfde straat werd ook een in een bestelbus ingebroken. Ook hier werd gereedschap gestolen. Daarnaast werd er nog in een schuur aan de Leppedyk ingebroken, waarbij drie motorkettingzagen, een bosmaaier en een snoeizaag werden weggenomen. De laatste inbraak vond plaats in een woning aan de Domela Nieuwenhuisweg, waarop dit moment een verbouwing gaande is. Uit de woning werd een breekhamer gestolen. Alle gedupeerden hebben aangifte gedaan.

Kootstertille: politie houdt verdachte aan voor bedreiging met wapen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 41-jarige inwoner van Harkema in een woning in het dorp aangehouden op verdenking van bedreiging met een vuurwapen. In het dorp was een feest gaande in de feesttent. De 41-jarige man wilde de tent binnen gaan, maar hij werd door de beveiliging geweigerd. De man was zichtbaar dronken en had de afgelopen week al eerder voor problemen gezorgd in de tent. De 41-jarige uitte bedreigende taal, maar verliet vervolgens het terrein. Niet veel later kwam hij terug en liet aan één van de beveiligers een deel van een wapen zien. De politie was inmiddels gewaarschuwd. Toen de agenten in het dorp arriveerden, bleek de dader wederom het feestterrein te hebben verlaten. De agenten gingen naar de woning waar de man verbleef en hielden hem daar vervolgens aan. Daarbij werd ook het wapen, een alarmpistool, gevonden. Het alarmpistool werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Surhuisterveen: automobiliste gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft zondagmiddag op de Groningerstraat een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 23-jarige automobiliste uit Surhuisterveen gewond raakte. De vrouw stond met haar auto stil op de Groningerstraat en wilde linksaf de Surventolaan in rijden. Een 37-jarige automobilist uit Harkema zag te laat dat vrouw met haar auto stil stond en een kop-staartbotsing was het gevolg. De 37-jarige kwam met de schrik vrij. De vrouw liep echter letsel op aan haar nek en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

De Hoeve: man gewond na val van paard
De politie heeft het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op de IJkenweg. Hier was een 38-jarige inwoner van De Hoeve van zijn paard gevallen en raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle.

Holwerd: eenzijdige aanrijding na rijden onder invloed
De politie heeft zondagavond op de Bjimsterweg een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Een 36-jarige automobilist uit Den Haag was met zijn auto tegen een boom gereden. De bestuurder en zijn passagiere kwamen met de schrik vrij. De auto raakte echter wel zwaar beschadigd. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de 36-jarige 475 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal.

Leeuwarden: snorfietser gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagavond op de Goudsbloemstraat een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 29-jarige snorfietser uit Leeuwarden gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam hij met zijn snorfiets ten val. Met letsel aan zijn hoofd en hand werd het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Noordwolde: politie onderzoekt inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Oostvierdeparten. Zondagmiddag verlieten de bewoners de woning om te gaan fietsen. Toen ze ’s avonds terugkeerden bleek dat er was ingebroken. Men kwam binnen door het forceren van een deur. Uit de woning werden een fotocamera, sieraden en enkele bankpasjes weggenomen. De 56-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Oosterwolde: verdachte aangehouden na verlaten plaats na ongeval
De politie heeft zondagavond na een achtervolging op de Hoge Haer een 36-jarige automobilist uit Oppenhuizen aangehouden. Een surveillerende motoragent reed over de Houtwal zag twee auto’s met hoge snelheid achter elkaar aanrijden. De automobilist van de laatste wenkte de motoragent met hevige gebaren. De man vertelde dat hij net een aanrijding had gehad en dat de veroorzaker was doorgereden en dat er mogelijk alcohol in het spel was. De motoragent besloot direct de achtervolging in te zetten. De 36-jarige reed met hoge snelheid om zo aan de agent te kunnen ontkomen. Uiteindelijk stopte hij met zijn auto op de Hoge Haer. De chauffeur stapte uit en ging er rennend vandoor. Echter na zo’n tien meter struikelde hij al over zijn eigen benen en de agent kon hem dan ook snel aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de man 1040 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur en een proces-verbaal. Tijdens het verhoor verklaarde de verdachte dat hij al sinds zijn 18e zonder rijbewijs reed. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal. Tenslotte werd er nog proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval. Nadat dit alles was afgehandeld, mocht de 36-jarige het bureau weer verlaten.

112Fryslan

})