Politieberichten van maandag 29 augustus

Gereedschap gestolen bij inbraak

HEERENVEEN- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Siebingaweg die donderdagmorgen 25 augustus werd ontdekt. Uit het bedrijf werden gereedschappen en beeldschermen gestolen. De schade bedraagt duizenden euro’s. De daders kwamen het bedrijf binnen door een deur te forceren. De eigenaar deed aangifte

Inbreker betrapt

SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Waterbassin. Zondagochtend zag de 29-jarige bewoonster vanaf de bovenverdieping dat de schuttingdeur openstond. Dit vond ze vreemd omdat die altijd afgesloten is. Plotseling zag ze een voor haar onbekende man uit haar woning komen. Hij liep snel door de tuin en via de schuttingdeur ging de man er snel op een oude zwarte damesfietst vandoor. Eenmaal beneden ontdekte de vrouw dat één la openstond, maar dat er verder niks was weggenomen. De 29-jarige bewoonster omschrijft de inbreker als volgt:

-blanke man

-tussen de 20 á 30 jaar

-smal postuur

-donker haar

-de man droeg een zwarte pet, donker/zwarte broek en een wit vest/jack met daarop lijnen en/of figuurtjes.

Weet u wie deze man is of heeft u zondagochtend iets verdachts gezien op het Waterbassin? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Snelheidscontroles op klachtlocaties

DRACHTEN – De politie heeft zondag op drie locaties in de gemeente Smallingerland waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Vanaf 14.30 uur tot 16.15 uur werd met de radar gecontroleerd op de Postlaan. Hier passeerde 486 voertuigen, waarvan 40 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De snelste bestuurder reed 82 kilometer per uur. Daarna werd van 16.30 uur tot 18.15 uur gecontroleerd op de Lange West. Hier passeerden 513 voertuigen de radar, waarvan 74 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De snelste reed hier 72 kilometer per uur. Tenslotte werd van 18.30 uur tot 21.30 uur gecontroleerd op de Gauke Boelensstraat. Hier waren 841 passanten, waarvan 97 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De snelste reed 79 kilometer per uur.

Getuigen gezocht van ongeval

DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van een ongeval, waarbij de veroorzaker door is gereden. Zondag tussen 17.50 uur en 18.10 uur reed een 39-jarige automobilist uit Drachten over de Hage en wilde vervolgens rechts afslaan richting de Leidijk. Van links naderde een rode Volkswagen, type Golf III, met hoge snelheid. De 39-jarige bestuurder moest een ruk aan het stuur geven om een aanrijding te voorkomen. Hierdoor raakte de man met zijn auto een kunststof bermpaal. Het rechtervoorwiel van zijn auto raakte daardoor ontzet en verder rijden lukte dan ook niet. De veroorzaker van het ongeval reed door. De politie wil dan ook graag in contact komen met deze bestuurder of met getuigen van het ongeval. Het kenteken van de rode Volkwagen begint met een D. De bestuurder was in de leeftijd van 20 á 25 jaar oud. Hij had zwart stekelig haar met daar in veel gel. Heeft u iets gezien of weet u wie deze bestuurder is? Bel dan met de politie via 0900-8844.

Twee inbrekers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond twee inwoners van Leeuwarden van 36 en 46 jaar aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Agenten in Leeuwarden kregen zondagavond het verzoek om uit te kijken naar twee mannen vanwege een poging tot inbraak. Op de Gouden Regenstraat zagen agenten twee mannen fietsen die aan het signalement voldeden. Bij het zien van de politieauto splitsten beide mannen en ging elk een kant op. Op de Begoniastraat werd de 46-jarige staande gehouden. De man verborg iets onder zijn jas, het bleek te gaan om een beeldscherm. Ook was hij in het bezit van een life-hammer. De man werd aangehouden op verdenking van een inbraak. Na onderzoek kon ook de 36-jarige man worden aangehouden in zijn woning. Hij bleek in het bezit te zijn van een portemonnee uit een woning aan de Eestraat. Toen de agenten naar de betreffende woning gingen, zagen ze dat de achterdeur openstond. Eenmaal binnen werd snel duidelijk dat de gehele woning was doorzocht. De bewoners moeten nog aangifte doen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Brand in schuur

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een brand in een schuur achter een woning aan de Lage Haer. In de nacht van zondag op maandag werd vermoedelijk brand gesticht in de schuur. Diverse buurtbewoners zagen vlammen en waarschuwden direct via 1-1-2 de brandweer. Die was snel ter plaatse en kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de nabij gelegen woningen. De schuur brandde volledig uit en een aantal schuttingen liepen forse schade op. De politie gaat uit van brandstichting en daarom stelt een brandexpert van de forensische expert een nader onderzoek in.

Inbraak in bedrijf

JOURE – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Polderboskdyk. In de nacht van zondag op maandag liep een beveiligingsmedewerker over het terrein van het bedrijf. Hij zag plotseling twee voor hem onbekende mannen hard wegrennen. Direct werd de politie gewaarschuwd. Agenten kwamen ter plaatse en die ontdekten op de eerste verdieping twee gaten in het dak. Het is nog onduidelijk of er iets is gestolen. In omgeving werd nog gezocht naar de inbrekers. Daarbij werd onder andere een politiehond ingezet. De twee mannen werden niet meer gevonden. Een 49-jarige inwoner van Broek deed aangifte.

Man wederom aangehouden voor overtreding gebiedsverbod

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag wederom een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor overtreding van een gebiedsverbod. De Leeuwarder veroorzaakte met enige regelmaat overlast in de binnenstad. Reden om hem voor de duur van drie maanden een gebiedsverbod te geven voor het centrum van de stad. De Leeuwarder trekt hier zich weinig van. De afgelopen week alleen al werd hij zes keer aangehouden voor overtreding van het verbod, zo ook afgelopen nacht. Ook nu werd weer proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Politie waarschuwt voor eetpiraat

FRYSLAN- De politie waarschuwt ondernemers voor een eetpiraat die inmiddels in Drachten en Heerenveen actief is geweest. Deze 61-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, beweegt zich voort in een scootmobiel, draagt vaak grijze kleding en heeft een onverzorgd uiterlijk. Hij bestelt met enige regelmaat bij restaurants koffie, alcoholische dranken en eten en rekent vervolgens deze niet af. Het advies van de politie is dan ook om de man eerst te laten betalen voor zijn consumpties en het dan pas bij hem te brengen. Ook willekeurige voorbijgangers worden door de man aangesproken. Met een zielig verhaal probeert hij dan aan geld te komen. De man is al diverse keren aangehouden voor flessentrekkerij en oplichting. Zo ook zondagmiddag toen bij een koffiehuis in het centrum van Drachten de nodigde consumpties had besteld en deze niet wilde of kon betalen. Agenten hielden de man aan op de Zuidkade. Hij reed op dat moment in zijn scootmobiel. Omdat hij duidelijk onder invloed van alcohol was, werd hem gevraagd mee te werken aan een ademanalyse. Hij blies 850 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. De man werd vervolgens ingesloten.


112Fryslan