Maandag 28 november

Politieberichten van maandag 28 november

Inbraak in bedrijf

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan deBurgemeester Falkenaweg. In de nacht van zaterdag op zondag werden uit het pand twee tv’s met bijbehorende computerapparatuur gestolen. Een 45-jarige inwoner van Luinjeberd deed aangifte. Afgelopen week was ook al in het gebouw ingebroken.

Inbraak in sportkantine

BLESDIJKE – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Markeweg. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de gehele kantine doorzocht. Daarbij werd een kluis met daarin nog een onbekende inhoud weggenomen. Namens de gedupeerde sportvereniging deed een 55-jarige inwoner van Blesdijke aangifte.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Wetering. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere een mobiele telefoon en sieraden gestolen. De 40-jarige bewoner deed aangifte. De forensische opsporing doet nader sporenonderzoek.

Veel tuingereedschap gestolen bij inbraak

APPELSCHA – De politie onderzoekt een inbraak in een schuur op een camping aan de Oude Willem. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men in de schuur door een deur te forceren. Eenmaal binnen werden eenkettingzaag, twee bladblazers, een afkortzaag, een bosmaaier, een heggenschaar en een lasapparaat weggenomen. Een 28-jarige inwoner van Hoornsterzwaag deed aangifte.

Agressieve klant aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag in een winkel aan de Central een 55-jarige inwoner van Cornjum aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man wilde een aangeschaft artikel inleveren en daar vervolgens geld voor krijgen. Het personeel kon hem alleen een tegoedbon geven. Dit werd de 55-jarige door verschillende personeelsleden uitgelegd. Uiteindelijk ook nog eens door een medewerker van de beveiliging. De man wilde dit maar niet begrijpen en werd steeds agressiever. Uiteindelijk werd de man tot drie keer toe gevraagd om de winkel te verlaten. Toen hij dit weigerde, werd de politie gewaarschuwd. Een agent in privé tijd besloot om de beveiliger te helpen. Samen droegen ze de man over aan de inmiddels gearriveerde agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal. ’s Avonds mocht de 55-jarige het bureau weer verlaten.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval

WASKEMEER – De politie heeft zondagmiddag op de Breebergweg een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 19-jarige automobiliste uit Haulerwijk gewond raakte. De vrouw moest uitwijken voor een tegenligger. Ze raakte daardoor in de berm en verloor zo de controle over haar voertuig. Uiteindelijk kwam de auto tegen een boom tot stilstand. Het slachtoffer moest door de brandweer, het personeel van de ambulance en de traumahelikopter uit haar zwaar beschadigde voertuig worden gehaald. De 19-jarige vrouw werd per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Verwarde man aangehouden

SINT NICOLAASGA – De politie heeft zondagmiddag een 31-jarige inwoner van Sint Nicolaasga voor zijn eigen veiligheid aangehouden. Eerder die middag hadden agenten een melding gekregen dat een verwarde man in de tuinen van woning aan de Blaauwhoflaan in Joure liep. De agenten troffen de man daar inderdaad aan. Hij maakte een zeer verwarde indruk en maakte met zijn lichaam ongecontroleerde bewegingen. In eerste instantie werd besloten om de man over te dragen aan zijn eigen zorgkader. Tijdens de rit naar Sint Nicolaasga ging het toch mis. De man ging door het lint en de agenten hadden de nodige moeite om hem onder controle te krijgen. Er werd dan ook besloten om de man voor zijn eigen veiligheid over te brengen naar het politiebureau. Daar werd hij beoordeeld door een arts. Die besloot dat hij naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daar werd de man vervolgens opgenomen.

Rijbewijs ingevorderd van bejaarde bestuurder

JOURE – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs van een 89-jarige automobilist uit De Hoeve ingevorderd. De man was op visite geweest in Gorredijk en reed weer naar huis. Hij verdwaalde echter en kwam uiteindelijk in Joure terecht. Daar vroeg de man de weg aan enkele voorbijgangers. Die vertrouwden het niet en waarschuwden de politie. De agenten hielpen de man weer op weg. De bestuurder was nog maar net weggereden of hij miste al een bocht en kwam daardoor in de berm terecht. Niet veel later zat de bejaarde bestuurder bijna tegen een boom. De agenten besloten dan ook om het rijbewijs van de man in te vorderen. Het CBR gaat beoordelen of hij nog wel geschikt is om een auto te besturen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
FRANEKER – De politie heeft zondagmiddag op de A31 het rijbewijs van een 54-jarige automobilist uit Menaldum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 200 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer per uur op deze weg is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Man moet nog straf uitzitten

DOKKUM – De politie heeft zondagmiddag een 35-jarige inwoner van Broeksterwoude aangehouden omdat hij nog een gevangenisstraf moest uitzitten. Eerder die middag hadden agenten een melding gekregen dat in deLange Oosterstraat een ruzie gaande was. Daarbij was de 35-jarige man betrokken. Nadat agenten zijn gegevens hadden gecontroleerd, bleek dat hij nog een gevangenisstraf van zeven dagen moest uitzitten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij zal in de loop van maandag naar een gevangenis worden gebracht.

Winkel vol rook

HARLINGEN – Bij de politie kwam zondagavond een overvalalarm binnen op een winkel aan de Voorstraat. Eenmaal ter plaatse constateerden de agenten dat er van overval geen sprake was. Volgens getuigen was voor de winkel zwaar vuurwerk afgestoken. Daardoor waren het alarm en de rookmachine in de winkel afgegaan. Het winkelpersoneel kwam ter plaatse om de gehele winkel te luchten en vervolgens schoon te maken. De politie doet onderzoek naar diegene die het zware vuurwerk heeft afgestoken.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

HEERENVEEN/STIENS – De politie heeft zondagavond laat het rijbewijs van een 49-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd. Surveillerende agenten controleerden de bestuurder op de Brouwerslaan. Omdat ze het sterke vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 900 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De bestuurder was het er echter niet mee eens en wenste een tegen onderzoek. Dit werd voor de man geregeld, echter wel op zijn kosten, en een GGD-arts kwam naar het politiebureau om bij de bestuurder uit Heerenveen bloed af te nemen. Dit zal nader worden onderzocht. In de nacht van zondag op maandag werd ook het rijbewijs van een 49-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De man werd op de Bredyk in Stiens betrapt toen hij onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde. De bestuurder blies tijdens de ademanalyse 970 ug/l. Wederom goed voor een proces-verbaal en een rijverbod. Daarnaast werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten reden ’s nachts over de Omloop. Daar zagen ze een man en vrouw lopen. De twee hadden opvallend veel belangstelling voor enkele bedrijven in de straat. Het duo werd aangesproken door de agenten. De vrouw kon zich identificeren, de man echter niet. Hij werd dan ook gefouilleerd. In zijn kleding vonden de agenten niets waar zijn naam op stond. Wel werden drie wikkels met vermoedelijk harddrugs gevonden. De man werd dan ook aangehouden. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd zijn identiteit vastgesteld. Het bleek te gaan om een 27-jarige inwoner van Leeuwarden. Daarnaast kwamen de agenten er achter dat hij nog een boete van 225 euro had openstaan. Als de man dit niet betaalt, dan zal hij een gevangenisstraf van 14 dagen moeten uitzitten.

Getuigen gezocht van straatroof

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een straatroof nabij de Beurs op de Willemskade. Maandagmiddag 21 november omstreeks 16.30 uur werd daar een 29-jarige inwoonster van Marrum door nog drie onbekende mannen aangevallen.

Volgens het slachtoffer werden haar horloge, portemonnee, mobiele telefoon en ketting afgenomen. De straatroof ging gepaard met veel geweld en de vrouw liep dan ook letsel op, waaronder een aantal gebroken tenen. Gezien het tijdstip en de locatie moeten er wel getuigen van deze straatroof zijn. De politie komt dan ook graag met hen in contact. Volgens het slachtoffer werd ze aangevallen door drie mannen. Het volgende signalement kon de vrouw geven:

Dader 1:

Vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst
Lichtgetinte huidskleur

Circa 1.75 meter lang

Rond de 20 jaar oud

Sprak gebrekkig Nederlands

Droeg een blauwe broek, zwart bomberjack en witte Nikes met strepen.

Daarnaast droeg de man een zwarte pet met daarop één witte letter die leek op een W.

Dader 2:

Donkere huidskleur

Circa 26 jaar oud

1.85 meter lang

Droeg gouden oorbel, een dikke gouden zegelring met letter er in en de man had tevens een gouden tand.

Daarnaast had de man rastavlechtjes in een soort staart met een netje er om.

Verder droeg de man een zwarte broek, een zwart bomberjack en blauwe Nikes.

Dader 3:

Donkere huidskleur

Leeftijd circa 22 jaar

Droeg blauwe Nikes met een zwart logo van het merk.

Volgens de vrouw spraken haar belagers onderling Engels met elkaar. Weet u wie deze mannen zijn of bent getuige geweest van deze straatroof? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan