Politieberichten van maandag 28 mei

Buitenboordmotor gestolen

WIJCKEL- De politie onderzoekt de diefstal van een Yamaha langstaart buitenboordmotor, type F6 AMH, grijs van kleur. De buitenboordmotor werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen vanaf een boot die lag aangemeerd in het water van de Lytse Jerden. Een 48-jarige inwoner van Berlicum (NB) deed aangifte.

Controle op vissen op snoekbaars

FRYSLAN – De politie heeft zaterdag in samenwerking met een toezichthouder van sportvisserij Fryslân ruim 80 snoekbaarsvissers gecontroleerd. Vanaf zaterdag, 26 mei, mag weer op snoekbaars worden gevist. Hiervoor gelden echter wel een aantal regels. Zo mag een visser maar twee snoekbaarzen bij zich hebben en moet de minimale lengte van de vis in ieder geval 42 centimeter of meer zijn. Daarnaast moet de visser de juiste documenten bij zich hebben en ook moet hij/zij vissen met het juiste aas. Van de 80 gecontroleerde vissers had zaterdag maar één het niet goed voor elkaar. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt omdat hij de man viste met levend aas en dat is niet toegestaan. De komende periode zullen meer controles volgen, zowel op het land als op het water.

Controle op snelvaren na klachten

BURGUMERMAR – De politie heeft zaterdag in samenwerking met provinciale waterstaat op de Burgumermar en het Prinses Margrietkanaal nabij Kootstertille gecontroleerd op snelvaren. Dit na aanleiding van klachten van overige watersporters. Binnen een half uur kregen vier schippers van snelle motorboten een bekeuring voor snelvaren. De hoogte van boete bedroeg 120 euro. Op het Prinses Margrietkanaal is een snelheid van 12 kilometer per uur toegestaan. Op de Burgumermar mag 9 kilometer per uur worden gevaren. Ook omwonenden van de Kroonduikervaart in Lemmer klaagden zaterdag bij de politie over snelvarende jongeren in rubberbootjes. Ook hier kregen twee schippers een bon voor snel varen. Tenslotte ging zondag nabij Akkrum een schipper van een speedboot op de bon. De man voer veel te snel en bracht daardoor overige watersporters in gevaar. Ook hij ging op de bon. De politie Fryslân, provinciale waterstaat, de Waterpolitie van het KLPD en andere toezichthouders zijn dagelijks actief op het Friese water om daar toezicht te houden. De komende periode volgen dus meer controles op onder andere snelvaren.

Lees alles over snelvaren in Fryslân indeze folder.

Sieraden gestolen

BUITENPOST- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van sieraden uit een woning aan de Herbrandastraat die tussen 13.00 uur en 14.00 uur plaatsvond. De bewoner, 76-jarige inwoonster van Buitenpost, was in haar stoel in slaap gevallen en werd van gestommel wakker. Toen zij wakker werd, stond een vrouw (signalement onbekend) in haar kamer die haar vertelde dat zij op zoek was naar haar hondje. Daarna verliet de vrouw de woning. Het slachtoffer kreeg even later toch een vreemd gevoel en ontdekte dat haar gouden sieraden weg waren genomen. De vrouw deed aangifte.

Meisje gewond na val van motor

BAAIDUINEN- De politie heeft zaterdagmiddag op de Hoofdweg ter hoogte van de Horp een ongeval afgehandeld. Een 19-jarige inwoonster van Harkema, die bij haar 53-jarige vader achter op de motor zat, verloor tijdens een inhaalmanoeuvre haar evenwicht en viel van de motor en kwam op straat terecht. De achter hun rijdende auto’s konden het gevallen maar net meisje ontwijken. Het slachtoffer is met schaafwonden (zij droeg geen beschermende kleding) per ambulance overgebracht naar de huisartsenpost op Terschelling.

Man gewond bij aanrijding

EASTERMAR- De politie heeft zaterdagmiddag op de Sumarderwei een aanrijding met letsel afgehandeld. Een 25-jarige inwoonster van Sumar stond met haar auto voorgesorteerd om linksaf te slaan in de richting van de Mienskerwei. Plotseling werd zij van achteren aangereden door een auto die bestuurd werd door een 72-jarige inwoner van Rottevalle. De vrouw klaagde over pijn aan haar knieën, rug en nek. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De 72-jarige automobilist werd ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht en mankeerde niets en mocht huiswaarts keren.

Mast vernield bij diefstal

GAASTMEER- De politie onderzoekt de vernieling en poging diefstal van een grijze aluminium mast van het merk centaur. Dieven probeerden de mast van de boot, die aangemeerd lag in de bocht van de Piel en Yntemasleat, los te draaien waarna deze door midden knapte. Hierdoor ontstond een schade van 12000 euro. De 57-jarige inwoonster van Gouda deed aangifte.

Rubberboot met buitenboordmotor gestolen

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een grijze rubberboot van het merk JAM 300S met een daaraan gekoppelde grijze buitenboordmotor van het merk Yamaha, 8 pk. De boot werd in de nacht van vrijdag om zaterdag gestolen in het water achter een woning aan de Hoofden. Rond dat 04.30 uur werd een buurvrouw wakker van lawaai en zag twee knapen met het bootje wegvaren. Een 39-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Bromfiets gestolen

LEEUWARDEN- De politie heeft een aangifte opgenomen van een 59-jarige inwoner van Leeuwarden van diefstal door middel van braak van zijn bromfiets. De aangever ontdekte 23 mei dat er in zijn schuur van zijn woning aan de Catharinahof was ingebroken, waarna zijn bromfiets van het merk TOMOS, type A3-S25, zwart van kleur, was weggenomen.

Man aangehouden voor mishandelding

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag rond 14.00 uur een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man wilde een flat aan de Schieringerweg binnengaan toen het slachtoffer, een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden, net naar buiten wilde gaan. Omdat zij de man niet kende, vroeg zij waar hij naar toe moest. Zij legde de man uit dat zij niet iedereen zonder sleutel de flat in wil laten gaan. De man werd vervolgens kwaad en bespuugde haar en schopte de vrouw tegen haar scheenbeen. Omstanders waarschuwden via 1-1-2 de politie waarna de verdachte kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Geld en sieraden gestolen bij inbraak

DRACHTEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die zaterdag overdag aan de Excelsior heeft plaatsgevonden. Bij thuiskomst ontdekten de bewoners dat er in was gebroken. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een deur aan de achterzijde van de woning te forceren waarna het hele huis werd doorzocht. Uit de woning werd een groot geldbedrag en sieraden weggenomen. Een 49-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

Onderzoek naar oorzaak grote duinbrand

VLIELAND- De politie stelt een onderzoek naar een duinbrand die zaterdagavond rond 21.00 uur uitbrak in de duinen aan de Postweg. De brand werd om ongeveer 21.30 uur bij de Meldkamer Noord-Nederland via 1-1-2 gemeld. Het vuur breidde zich zo snel uit dat op de vaste wal brandweermensen van de korpsen Heerenveen en Harlingen klaar stonden om naar het eiland over te steken voor assistentie. Gelukkig bleek dit niet nodig te zijn. De brandweer van Vlieland kreeg hulp van onder meer de politie, Staatsbosbeheer, reddingsmaatschappij KNRM, de Luchtmacht en een groep eilandbewoners. Door de brand werd een gebied zo groot als twee voetbalvelden vernield. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Er raakte niemand gewond.

Inbraak woning

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die tussen zaterdagmiddag 16.00 uur en zaterdagavond 22.00 uur plaatsvond in de Jutrijpstraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een achterdeur. Uit de woning werd navigatieapparatuur, een mobiele telefoon, geld en sieraden weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Compressor en lasapparatuur gestolen

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een loods van een bedrijf aan de Orionweg die zaterdag overdag plaatsvond. De eigenaar kwam rond 21.00 uur bij zijn bedrijf en zag dat de een deur geforceerd was. Hij ontdekte dat een lasapparaat en een compressor was weggenomen. Een 41-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

SNEEK- DE politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.15 uur een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het bezitten van harddrugs. Agenten zagen de verdachte op de Gedempte Neeltjeshaven drugs uit zijn broekzak halen en spraken hem aan. In zijn kleding troffen de agenten de harddrugs, vermoedelijk cocaïne, aan. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De drugs werden in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond na zware mishandelding

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een geval van zware mishandeling. Deze vond rond 03.00 uur plaats in de Baljestraat. Het slachtoffer, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, kwam uit de richting van de Willemskade en liep de Baljestraat in. Daar werd hij plotseling door drie onbekende mannen aangevallen. Hij werd vervolgens geslagen waarna hij ten val kwam. Op de grond liggend, werd hij nog diverse keren door zijn belagers geschopt. Hij liep daarbij diverse verwondingen aan zijn gezicht op. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De daders gingen na hun daad er vandoor. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling ruit

IJLST- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.15 uur in de Sikko Sjaerdemalaan een 19-jarige inwoner van IJlst aangehouden op verdenking van vernieling bij een woning aan de Sudergowei. De bewoonster, een 60-jarige inwoonster van IJlst, werd wakker van lawaai en zag dat haar ruit was vernield. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Agenten waren dan ook snel ter plaatse. Getuigen hadden gezien dat de verdachte een ruit bij van de woning had vernield. Via onderzoek werd de verdachte even later aangehouden. Hij werd hij overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Stationstraat een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Stationstraat kreeg de verdachte door nog onduidelijke reden ruzie met een 35-jarige inwoner van Hamburg (Dld), waarna hij de Duitser een kopstoot gaf. De verdachte werd de horecagelegenheid uitgezet, waarna het slachtoffer via 1-1-2 de politie belde. Eenmaal ter plaatse, zagen de agenten de verdachte op straat lopen waarna hij kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Fietsers gewond

SEXBIERUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 op de Hearewei een ongeval tussen twee fietsers afgehandeld. De slachtoffers, een 16 en 17-jarige inwoner van Sexbierum, fietsten samen met een groep in de richting van Sexbierum, toen het 16-jarige slachtoffer door onbekende oorzaak ten val kwam. Het 17-jarige slachtoffer kon de gevallen fietser niet meer ontwijken en kwam ook ten val. Beide slachtoffers werden met schaafwonden en aangezichtsletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vernielers abri aangehouden

DRONRIJP- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond middernacht vier inwoners van Leeuwarden van 17, 16, 15, 15 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De mannen worden ervan verdacht twee abri’s aan de Strjitwei te hebben vernield. Getuigen die de vernieling zagen gebeuren, belden direct via 1-1-2 de politie en gaven vervolgens een goed signalement en looprichting door. Tussen Dronrijp en Marssum werden de verdachten aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto vernield

APPELSCHA- De politie onderzoekt de vernieling van een auto waarbij vier banden werden lek gestoken. De vernieling vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats aan de Wiltingerweg.

De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Appelscha, deed aangifte.

Man gewond na mishandeling

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een zware mishandeling die in de nacht van zaterdag op zondag op het Zaailand plaatsvond, waarbij een 17-jarige inwoner van Noardburgum werd mishandeld. De man liep samen met een aantal vrienden naar de parkeergarage, toen hij bij het passeren van een groepje jongens werd uitgescholden. Toen hij daar niet op reageerde en doorliep, kwam een van de mannen terug en sloeg het slachtoffer zonder een reden enkele malen tegen zijn gezicht. Het slachtoffer en zijn vrienden wisten hun auto te bereiken en zijn naar het ziekenhuis gereden. Daar werd door een arts vastgesteld dat het slachtoffer zijn onderkaak op twee plaatsen had gebroken. Hij deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag rond 06.00 uur dat de verdachte een schutting vernielde aan de Verlengde Schrans. Agenten, die de melding via 1-1-2 binnen hadden gekregen waarbij de getuige een goed signalement en looprichting had doorgegeven, konden de verdachte direct daarna aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Man aangehouden voor inbraak

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmorgen een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een berging van een woning aan de Emmakade. Een oplettende getuige zag de verdachte bezig en belde via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement door. Toen de verdachte de getuige in het vizier kreeg, ging hij ervandoor. De getuige volgde de verdachte op de fiets. De inmiddels gewaarschuwde agenten wisten op aanwijzing van de getuige de inbreker aan te houden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Een 49-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De politie sluit niet uit dat de verdachte meerdere inbraken heeft gepleegd. Het woninginbrakenteam doet dan ook nader onderzoek.

Twee verdachten van straatroof aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond in de Grote Hoogstraat een 19-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige inwoner van Wijtgaard aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Het misdrijf vond op in de nacht van woensdag 23 mei op donderdag 24 mei rond middernacht plaats op de Nieuwestad nabij de Waag. Het slachtoffer, een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd door het tweetal van haar fiets beroofd waarbij zij werd geslagen. Toen de vrouw de verdachten zaterdagnacht opnieuw bij de Waag zag staan, waarschuwde zij direct de politie die beide verdachten even later aanhielden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De vrouw deed aangifte.

Fotograaf douchende vrouwen aangehouden

APPELSCHA- Kampeerders van een camping aan de Roggeberg hebben zondagmorgen rond 08.44 uur een 29-jarige Poolse man zonder vaste woon of verblijfplaats op heterdaad aangehouden. Zij ontdekten dat de man foto’s van douchende vrouwen en kinderen met zijn mobiele telefoon maakte. Getuigen die de man bezig zagen, pakten de man vast en belden via 1-1-2 de politie. De aangehouden verdachte werd door de agenten overgenomen en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Zij mobiele telefoon met daarop een aantaal naaktfoto’s werd inbeslaggenomen. De slachtoffers deden aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
*Zaterdag 21.22 uur, Mr. P.J. Troelstraweg in Leeuwarden, een 62-jarige snorfietser uit Deinum, bloedproef;
*Zondag 02.10 uur, Pieter Stuyvesantweg in Oldetrijne, 30-jarige automobilist (woonplaats onbekend), 620 ug/l;
*Zondag, 04.50 uur, Oude Koemarkt in Sneek, een 25-jarige inwoner van Woudsend, , 720 ug/l

Politie zoekt getuigen aanranding

OOSTERWOLDE- De politie is op zoek naar twee fietsers en een man op krukken met een wit hondje. Deze mensen kunnen mogelijk een bijdrage leveren in het onderzoek dat de politie instelt naar een mogelijk aanranding, die in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 23.10 uur plaatsvond in de
bosjes op de hoek van de Dertien Aprilstraat en de Moskampweg. Rond dat tijdstip zou een 25-jarige inwoonster van Oosterwolde mogelijk zijn aangerand. De politie is ook op zoek naar andere getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze zaak. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Zes verdachten aangehouden in hennepkwekerij

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmorgen rond 10.30 uur op de Turfmarkt een hennepkwekerij opgerold met 427 planten. Daarnaast werden een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, een 30-jarige inwoner van IJmuiden, een 51-jarige inwoonster van Amsterdam, een 44-jarige inwoonster van IJmuiden, een 46-jarige inwoner van Wierum en een 50-jarige inwoonster van Amsterdam aangehouden. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor na een melding van stankoverlast. Vervolgens stelden de agenten een onderzoek in en werden de zes verdachten, waarvan twee probeerden te ontkomen, aangetroffen en aangehouden. In de kwekerij, waarvan de elektriciteit illegaal werd afgenomen, werden nog twee nepvuurwapens gevonden. Ook werd een personenauto in beslag genomen in verband met wederrechtelijk verkregen voordeel. Alle zes verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De hennepplanten, de elektrische apparatuur en de nepvuurwapens werden eveneens in beslag genomen. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Beroving van pinnende bejaarde vrouw

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een straatroof die zondagmorgen rond 11.00 uur plaatsvond aan de Brandemeer. Daar werd een 74-jarige inwoonster van Leeuwarden, nadat zij 50 euro had gepind, door een blanke man van haar geld beroofd. Hij griste het geld uit de handen van de bejaarde vrouw en rende in de richting van de Fennen weg. Signalement verdachte:

· Blanke man

· Leeftijd ongeveer 25 jaar

· Normaal postuur

· Lengte 1.85 m.

· Zwart T-shirt

· Zwarte broek

Mocht u informatie hebben over deze straatroof dan verzoeken wij u de politie via 0900-8844 te bellen. Wanneer anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

HARLINGEN- De politie heeft zondagavond rond 19.45 uur op de Joost van den Vondelweg het rijbewijs van een 59-jarige inwoonster van Harlingen ingevorderd. Agenten zagen de vrouw in haar auto rijden en gaven haar een stopteken. Toen zij haar auto had stilgezet en de agenten met haar in gesprek raakten, bleek zij alcohol te hebben gedronken. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 626 ug/l blies. Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd en tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van negen uur.

Man aangehouden voor poging moord/doodslag

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagavond rond 18.00 uur een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging doodslag/moord. In de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur was het slachtoffer, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, samen met een vriend aan het vissen in het water aan de Schieringerweg. Even later kwam de verdachte op zijn fiets bij de mannen staan en begon ruzie met het slachtoffer te maken. Tijdens de ruzie pakte de verdachte een mes en stak het slachtoffer neer. Vervolgens fietste de verdachte weg. Direct werd een ambulance gebeld die het slachtoffer zwaar gewond naar het ziekenhuis in Leeuwarden overbracht. Zondagavond werd de politie van het misdrijf in kennis gesteld. Agenten konden na onderzoek de verdachte in zijn woning aanhouden. Het mes werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Fietsendieven aangehouden

TYTSJERK- De politie heeft in de nacht zondag op maandag twee inwoners van Burgum van 31 en een 29 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De mannen vielen door de mand toen zij een lokfiets, die gestald was aan de Woelwyk, wegnamen. Beide mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Daar werd nog in de kleding van de beide mannen schroevendraaiers en inbussleutels aangetroffen. Dit gereedschap werd in beslag genomen. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na aanrijding

SUMAR- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 23.00 uur het rijbewijs van een 46-jarige inwoner van Jistrum ingevorderd. De man, die onder invloed zijn auto bestuurde, botste in de Solcemastraat tijdens het wegrijden tegen twee geparkeerde auto’s aan. Hierdoor ontstond behoorlijk wat schade. Getuigen die dit zagen gebeuren belden via 1-1-2 de politie. Eenmaal ter plaatse kon de verdachte door agenten worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 960 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van negen uur.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]112Fryslan