Politieberichten van maandag 28 februari.

Diefstal auto
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe personenauto van het merk Ford, type Escort 1.6i voorzien van kenteken RV-PS-70. De eigenaar, een 60-jarige inwoner van Leeuwarden, had zijn auto die dag daarvoor geparkeerd aan de Nijlansdijk. Toen hij zondagmiddag rond 12.00 uur naar zijn auto liep, bleek deze weg te zijn. De eigenaar deed aangifte.

Hennepkwekerij ontmantelt
DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag in een woning aan de Sint Jansberg een hennepkwekerij ontmanteld. In de woning troffen de agenten een hennepkwekerij aan met 25 plantjes en 30 gedroogde stekken. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor toen zij in de woning moesten zijn voor de aanhouding van een mogelijke verdachte. Deze zou mogelijk in deze woning verblijven. Toen de bewoner de agenten toestemming gaf in zijn woning te mogen kijken op de aanwezigheid van de verdachte, troffen zij op zolder de hennepkwekerij aan. De 25-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De planten en apparatuur werden in beslag genomen. Tegen de bewoner werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor mocht de man weer huiswaarts keren. De andere verdachte werd niet in de woning aangetroffen.

Nep vuurwapen in beslag genomen
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in een woning aan het Fregat een nep vuurwapen in beslag genomen. De agenten die bij de 60-jarige bewoner met een opdracht waren, zagen het wapen in de keuken hangen. Het wapen, een imitatie revolver welke niet van echt te onderscheiden is en dus voor afdreiging geschikt is, werd door de agenten meegenomen. Tegen de eigenaar zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Getuigen gezocht van zware mishandeling
SNEEK – De politie is op zoek naar getuigen van een zware mishandeling die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond op de kruising van de Schwartzenberghlaan met de Napjesstraat. Hier werd een 44-jarige inwoner van Sneek ernstig mishandeld. Getuigen troffen de man bewusteloos op straat aan en belden direct via 1-1-2 de politie. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze zware mishandeling. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
KOLLUMERZWAAG – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 24-jarige beginnende bestuurder uit Noardburgum aangehouden op verdenking van rijden onder invloed.

Agenten zagen de man in zijn auto op de Foarwei rijden waarna zij besloten de bestuurder te controleren. Tijdens het gesprek rook de verdachte naar het gebruik van alcohol. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 795 ug/l blies. Het rijbewijs werd ingevorderd en tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging
NOORDWOLDE – De politie heeft zondagavond in een woning aan de Nieuwsstraat een 44-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van bedreiging. Naar aanleiding van een melding van geluidsoverlast die door de verdachte werd veroorzaakt, gingen agenten ter plaatse. Direct daarna werd de melder door de verdachte met de dood bedreigd. De agenten besloten de verdachte aan te houden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning
WASKEMEER – De politie onderzoekt een woninginbraak die zondagavond tussen 18.00 uur en 20.00 uur plaatsvond in een woning aan de Breebergweg. De dader(s) kwamen(en) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen. Een 53-jarige bewoonster deed aangifte.

Dronken bestuurder veroorzaakt aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Drachtsterweg een 46-jarige inwoner van Warten aangehouden op verdenking van het veroorzaken van verkeersongeval terwijl hij onder invloed van alcohol reed. De man negeerde een rood verkeerslicht op de kruising Drachtsterweg-Zuiderburen-Goutum toen hij in de richting van het Hemriksein reed. Vervolgens botste hij tegen een auto die uit de richting van Goutum kwam en bestuurd werd door een 30-jarige inwoner van Leeuwarden. De auto van de verdachte sloeg vervolgens over de kop en botste tegen een verkeerslicht. Er raakte niemand gewond. Omdat de Wartenster alcohol had gedronken werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens een ademanalyse blies de man 800 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen hem werd proces-verbaal op gemaakt.

Inbraak in woning
FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Klaas Kuikenstraat die vermoedelijk tussen zaterdagochtend 09.00 uur en zondagochtend 11.00 uur plaatsvond. Men kwam binnen na het openbreken van een raam waarna een laptop, sierraden en een geldbedrag werd weggenomen. De 61-jarige eigenaar deed aangifte.

Diefstal koper bliksemafleider
BOIJL – De politie onderzoekt de diefstal van 50 meter koperdraad van een bliksemafleider vanaf een rietendak van een vakwerkhuisje aan de Alteveerseweg. Daarnaast werden ook vier aardpennen en een waterkraan weggenomen. Door de diefstal raakte het riet van het dak beschadigd. De diefstal werd zondagmiddag omstreeks 17.00 uur ontdekt, maar het is onbekend wanneer de diefstal heeft plaatsgevonden. De 63-jarige eigenaar uit Sondel deed aangifte.

Man vernield auto
Jirnsum/Heerenveen – De politie heeft zondagmiddag een 41-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het vernielen van een auto. Agenten kregen de melding dat de man de buitenspiegels en de ruitenwissers van een auto had vernield. De auto stond geparkeerd op een oprit aan de Rijksweg in Jirnsum. Op aanwijzing van de 63-jarige eigenaar kon de verdachte in Heerenveen worden aangehouden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Het plegen van de vernieling ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. De eigenaar van de auto deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling met honkbalknuppel
SNEEK – De politie heeft zondagavond op de Furmerusstraat een 22-jarige en een 36-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten kregen de melding dat een 27-jarige inwoner van Oosthem door beide mannen was mishandeld en dat hij daarbij klappen met een honkbalknuppel had gehad. Hij raakte hierbij gewond aan zijn hoofd. De twee mannen uit Sneek beschuldigden de 27-jarige ervan dat hij de deur van hun berging zou hebben vernield. Op verzoek was de Oosthemmer naar de woning aan de Furmerusstraat gekomen waarna hij werd mishandeld. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau alwaar zij voor verhoor werden ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal buitenboordmotor
SUMAR – De politie heeft zondagavond een 26-jarige inwoner van Sumar aangehouden op verdenking van de diefstal van een buitenboordmotor. Agenten kregen een tip dat de man de buitenboordmotor van een boot die aan de Solcamastate lag had gestolen. Hierop gingen de agenten naar de woning van de 26-jarige alwaar ze op de zolder de buitenboordmotor aantroffen. Vervolgens werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan