Politieberichten van zondag 27 december 11:00 uur tot maandag 28 december 07:00 uur.

Heerenveen: politie houdt negen verdachten aan
De politie heeft in de wijk De Greiden negen jongens uit Heerenveeen in de leeftijd van 13 tot 17 jaar aangehouden. De verdachten maakte zich schuldig aan openlijke geweldpleging.Deze geweldplegingen bestonden uit het vernielen van onder andere een trampoline, een skelter, fietsen, eieren gooien tegen woningen, brandstichtingen van papiercontainers en het opblazen van een TNT brievenbus. Een woonvorm van mensen met verstandelijke beperkingen, was onder andere het mikpunt van vernielingen en pesterijen. Op 9 december konden drie verdachten konden worden aangehouden, doordat een getuige zag dat het trio een lantaarnpaal vernielde. Door direct via 1-1-2 de politie te bellen, konden de drie knapen worden aangehouden. De drie werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek kwamen nog zes verdachten in beeld die zich schuldig maakten aan deze vernielingen. De schade die er werd veroorzaakt loopt in de duizenden euro’s. Tegen de negen verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt of ze worden aangemeld bij bureau HALT voor een alternatieve straf.

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft zondagmiddag op de Westerzeedijk een 42-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige zag dat de man stroomkabels van een bouwterrein aan de Havenweg wegnam. Via 1-1-2 werd direct de politie gewaarschuwd, waarbij een duidelijk signalement van de man werd gegeven. Na een zoektocht zagen de agenten de 42-jarige fietsen op de Westerzeedijk. De man bleek nog in het bezit te zijn van de kabels. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht de 42-jarige man het bureau weer verlaten.

Harkema: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Harkema ingevorderd. Tijdens een surveillance werd de bestuurder gecontroleerd op de Warmoltsstrjitte. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 645 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Franeker: politie onderzoekt vernielingen vrachtwagen
De politie onderzoekt de vernielingen van drie vrachtwagen die aan de Voltastraat geparkeerd stonden. Deze vernielingen vonden plaats in de nacht zondag op maandag. Daarbij werden ruiten van de auto’s kapot geslagen. De eigenaren van de vrachtwagens deden aangifte.

Lemmer: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Lijnbaan die zondagmiddag plaatsvond. Daarbij werden sierraden, geld en een bankpas weggenomen. Het is nog onbekend hoe de dader binnen is gekomen. De 54-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wordt ervan verdacht drie fietsen tegen de gevel van een horecagelegenheid in de Oude Doelensteeg te hebben gegooid, waarbij er twee ruiten werden vernield. Eerder die nacht werd de man uit het café gezet, omdat hij zich vervelend gedroeg. Omdat hij weer naar binnen wilde, maar niet werd toegelaten, begon hij met fietsen te gooien. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen de Leeuwarder werd proces-verbaal opgemaakt en zal hij de schade moeten vergoeden. Een 24-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Bakkeveen: politie houdt jonge drankrijder aan
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 16-jarige inwoner van Wijnjewoude aangehouden omdat hij onder invloed op zijn fiets reed. Agenten zagen de man zonder verlichting op zijn fiets in De Bult rijden. Ze spraken hem aan en toen bleek al snel dat de jongen behoorlijk onder invloed van alcohol was. De jongen werd meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 785 ug/l blies. Tegen de fietser werd proces-verbaal opgemaakt, daarnaast kreeg hij een bekeuring voor het fietsen zonder verlichting. Hij kreeg een rijverbod van negen uur.

112Fryslan

})