Politie persberichten van maandag 27 september 2010.

Lichaam vermiste man in water aangetroffen
HARLINGEN- Drie vissers hebben zaterdagavond om omstreeks 22.00 uur het levenloze lichaam van de 38-jarige vermiste Portugese man in het water aan de Nieuwe Vissershaven aangetroffen. De man kwam in de nacht van vrijdag op zaterdagnacht 17 en 18 september niet terug van een avondje stappen. Sindsdien ontbrak ieder spoor van de man. Het lichaam van de man werd zondagmiddag door familie geïdentificeerd. De politie sluit een misdrijf uit.

Man aangehouden voor bedreiging
HEERENVEEN- De politie heeft zondagavond op de Wulpstraat een 34-jarige inwoner van Menaldum aangehouden voor bedreiging en voor verzet. De man wilde na een ruzie in de relationele sfeer verhaal gaan halen bij een 51-jarige inwoner van Heerenveen waarbij deze werd bedreigd. Toen de inmiddels gealarmeerde agenten naar het adres in de Wulpstraat reden om te gaan posten, zagen ze de verdachte in zijn auto aan komen rijden. Toen de agenten hem wilden aanhouden verzette de man zich hevig. Hij werd vervolgens in de boeien geslagen en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte werd voor verhoor ingesloten. De 51-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Verdachte aangehouden voor hennepkweken
LEEUWARDEN- De politie heeft zondagavond op de Bird een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het kweken van hennep. Via een anonieme tip kwamen de agenten de hennepkwekerij op het spoor. In zijn woning troffen de agenten 174 hennepplanten aan. Ook bleek de stroom illegaal te zijn afgetapt. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De hennepplanten en apparatuur werden in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Naast de inbeslagname van de hennep en de apparatuur werd er in het kader van de nieuwe aanpak van hennepkwekerijen de auto, een televisie en laptop een playstation in beslag genomen. Daarnaast wordt het wederrechtelijk voordeel uit de opbrengsten van hennepteelt berekend. Hiervan kan de man nog een naheffing van verwachten.

Aanpak hennepteelt
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.


Vier mannen aangehouden voor inbraak
HEERENVEEN- De politie heeft zondagmiddag op het Fedde Schurerplein vier inwoners van Leeuwarden van 20, 22, 23 en 35 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een school. Een getuige zag de mannen omstreeks 11.00 uur zich verdacht ophouden bij een school. De mannen hadden plasticzakken en een betonschaar bij zich. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. Na een paar uur gepost te hebben, kwamen de mannen weer te voorschijn en stapten in de auto. Toen de mannen eenmaal in de auto waren gestapt, konden zij door de agenten worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het is nog onbekend wat er werd gestolen.

Ramen vernield
SNEEK- De politie onderzoekt de vernieling van een aantal ruiten van winkels aan het Normandieplein. Deze vernielingen zijn vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag gepleegd. Mocht u informatie hebben over deze vernieling dan kunt de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Flaeijelfeesten voorbeeldig verlopen
OUDE-NIEUWEHORNE – De politie en beveiliging kijkt met volle tevredenheid terug op het verloop van de Flaeijelfeesten. Vanaf woensdagavond vonden er dagelijks diverse festiviteiten plaats. Elk jaar op de laatste zaterdag in september staan Oude- en Nieuwehorne in het teken van het Flaeijelfeest. Het evenement trok duizenden bezoekers. Op een onwel wording na verliep het feest volgens de buurtagent uitstekend.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
DOKKUM- De politie heeft zondagavond op de Lauwersseewei het rijbewijs van een 56-jarige automobilist uit Damwoude ingevorderd. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met een snelheid van 147 kilometer per uur daar waar 80 kilometer is toegestaan. Naast het invorderen van het rijbewijs kreeg de man proces-verbaal.
 
Aangehouden voor mishandeling en rijden onder invloed
MARSSUM/TZUM- De politie heeft een 35-jarige inwoner van Marssum aangehouden op verdenking van mishandeling en voor het rijden onder invloed. De man had even daarvoor zijn 5-jarig zoontje bij zijn moeder in Tzum gebracht. Toen in de woning ruzie ontstond sloeg de man in bijzijn van zijn zoontje de vrouw in haar gezicht. De man die onder invloed was, stapte vervolgens in zijn auto en reed weg. In de Riemer Veemanstraat werd de auto rijdend door de agenten aangetroffen. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol te zijn. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse en voor verhoor. Daar blies hij 810 ug/l. Het rijbewijs van de man vervolgens ingevorderd. Voor het rijden onder invloed werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 10 uur. De man voor verhoor ingesloten. Naast dit proces-verbaal wordt nog een afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt voor de mishandeling.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
JOURE- De politie heeft zondagavond op de Tolhuisweg een 45-jarige inwoner van Ouwsterhaule proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en gaven hem een stopteken. Tijdens het aanspreken bleek de man alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 935 ug/l blies. Naast een proces-verbaal werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook kreeg hij een rijverbod van elf uur.

Veel schade bij auto inbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een auto die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond in de Van Cronenburchstraat. Een getuige zag twee mannen bezig om een auto open te breken en belde direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten arriveerden bleken de mannen net weg te zijn. Een zoektocht in de omgeving leverde niets op. Uit de auto werd niets weggenomen, maar het voertuig raakte wel ernstig beschadigd.

112Fryslan

})